Kas Ağrısı Belirtileri

Ahmet

Vücudun bir çok yerinde görülebilecek olan ağrı türleri, kas ağrılarıdır. Kas ağrılarının ortaya çıkmasında ve oluşmasında bir çok sebep vardır. Bunların başında yüksek yoğunluklu spor yapmak, bir kas grubunu aşırı oranda kullanmak, ağır kaldırmak veya ağır kaldırılması gereken bir takım işler yapmak gibi durumlar gelmektedir. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan kas ağrıları, masum olarak nitelendirilebilen, kas’a aşırı yüklenilmesi sebebiyle ortaya çıkan ağrılardır. Tedavisi ise 2 veya 3 gün boyunca dinlenmek ve iyi beslenmektir. Bu uygulamaların sonunda herhangi bir ağrıdan eser kalmaması gerekmektedir.

Bazen kas ağrısı olarak nitelendirilen durumlar ileri seviyelerde yerini acıya bırakabilmektedir. Bu gibi durumlarda tıbbi görüntüleme teknikleri vasıtasıyla detaylı bir analize ihtiyaç olabilmektedir. 2-3 gün istirahate rağmen geçmeyen kas ağrıları bazı durumlarda ciddi komplikasyonlara ve tıbbi durumlara işaret ediyor olabilmektedir. Bu ciddi durumların başında kas yırtılması, tendonların çekilmesi, eklemlerin sert bir şekilde yerinden oynaması, kas kopması ve kıkırdak dokusunun zedelenmesi gelebilir. Bu durumların hangilerinden müzdarip olunduğunun anlaşılması, detaylı tıbbi görüntülemeler sayesinde ortaya çıkarılmaktadır.

Kas Ağrısı Belirtileri
Kas ağrısı belirtileri genellikle basit formludur. Kas ağrıları, hangi kas grubu ve kas kütlesi ise onların hareket ettirilmesi sonucu dokunun çekilmesi ya da kramp girmesi gibi davranışlarda bulunması sonucu anlaşılır. Böyle durumlar ciddi durumlar değillerdir. Ve en fazla 1 haftalık bir dinlenmenin ardından eski haline geri dönmektedir. Bilinmelidir ki, kaslar esnek yapılara sahip dokulardır. Esnetmek veya gerginleştirmek vasıtasıyla bulundukları form daha uzun bir forma şekillendirilebilir.

Kas Ağrısı İçin Hangi Bölüme Gidilir ?
Kişide oluşan kas ağrıları, yerini ağrıdan çok acıya bırakmış ise, 1 haftadan fazladır devam ediyorsa mutlaka bir ortopedi uzmanına gidilmesi gerekir. Bu durum her ne kadar önemsenmez ise de, ülkemizde kas rahatsızlıklarına bağlı olarak çok fazla bilgi kirliliği mevcut olduğundan, olabildiğince hızlı bir şekilde uzman doktora gözükmek elzemdir.

Kas Ağrıları İçin Şifalı Bitkiler
Kas ağrıları için bilinen en faydalı yapıtaşı, proteindir. Kaslarda meydana gelen yaralanmalar ve ağrılar, ancak ve ancak protein sayesinde onarılabilmektedirler. Bu durum, kas ağrısı çeken kişinin bol bol yumurta, tavuk eti, kırmızı et, hindi eti, patates, yulaf ezmesi, peynir, yoğurt vb. Gibi hayvansal olarak elde edilen gıdaları tüketmesi anlamına gelmektedir.

Bu gıdaların içinde yer alan bol miktarda protein, vücuda alındığı ilk andan itibaren kas’ta yer alan lifleri onarır ve buna bağlı olarak ortaya çıkan ağrıları ortadan kaldırır.

Kas Ağrısı Nasıl Geçer ? 
Kas ağrısının geçmesinin yöntemlerinin başında dinlenme ve beslenme gelmektedir. 1 hafta süreyle protein açısından zengin beslenme tarzı ve yeterli miktarda dinlenme ile tüm kas ağrıları ortadan kalkabilmektedir. Bunlara rağmen geçmeyen kas ağrıları oluştuğu takdirde, kas gevşetici hap ve merhem kullanılmalıdır. Bu durum da fayda etmez ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Kas Güçsüzlük ve Ağrı
Kaslarda ağrı meydana geldiği zaman, o kas grubu tam kapasite ile çalışamamaktadır. Bunun sebebi ise o kas grubunun daha önce kullanılmış olması ve onarıma ihtiyaç duymasıdır. Ağrıyan kas grupları, onarılmadığı sürece ağrı yapmaya ve güçsüz kalmaya devam etmektedirler. Bu onarılma işlemi de, beslenme ve dinlenme vasıtası ile yapılmaktadır.

Spor Sonrası Kas Ağrısı
Spor sonrası kas ağrısı, çok sık olarak karşılaşılan bir vakadır. Spora başlayan çoğu kimse, kas ağrısından şikayetçi olup yaptıkları sporu sorgulamaktadırlar. Fakat düzgün ve yerinde yapılmış bir antrenmandan sonra kasların ağrıması ve güçsüz hissettirmesi son derece doğal bir durumdur. Bu durum antrenmanın doğru ve sağlıklı bir şekilde yapıldığının bir habercisidir.

Spordan sonra oluşan kas ağrısını ve  güçsüzlüğü gidermek için ise protein açısından zengin gıdaların alınması gerekmektedir. Bununla birlikte en az 8 saat uyunması, kasların onarımı açısından müthiş derecede önem arz etmektedir.

Kas Ağrısı Tedavisi
Kas ağrısının tedavisi en az 1 hafta boyunca dinlenmek ve bunu takip eden bir şekilde beslenmektir. Eğer 1 hafta boyunca bu adımlar eksiksiz uygulanmasına rağmen kas ağrıları geçmiyorsa, uzman bir hekime başvurmakta fayda vardır.

Kas ağrıları genellikle ciddi ve acil bir durum olarak görülmezler. Fakat kas ağrıları yerini acıya ve eklem ağrılarına bıraktığı takdirde, orada ciddi bir durumdan söz edilebilir. Bu durumda başvurulacak uzman bir ortopedi doktoru, eklemlerinizdeki ağrının sebebini MR, ultrason ya da Bilgisayarlı Tomografi vasıtasıyla tespit edebilmektedir.

Kas Ağrılarından Nasıl Korunulur ?
Kas ağrılarının ortaya çıkmasını engellemek için yapılması gereken bir takım uygulamalar mevcuttur. Bunların başında spordan önce ve sonra mutlaka esneme-ısınma hareketleri yapmak gelmektedir. Eğer spor yapacak olan kişi, hem spordan önce hem de spordan sonra ısınma hareketleri yaparsa, hissettiği ağrıları bir daha hissetmeyecektir.

Bu uygulamalara ek olarak, ağırlık çalışan sporcular için ihmal edilmemesi gereken bir diğer uygulamanın başında da yeterli miktarda protein alımı, su alımı ve karbonhidrat alımı gelmektedir. Protein ve su, başlı başına kasların onarımında görev alan iki ana unsurdur. Karbonhidrat tüketmek ise, kasların onarımı esnasında vücutta üretilmesi gereken enerjiyi bize sağlayacaktır.

Yorum yapın