Karaciğer İltihabı Belirtileri

Ahmet

Karaciğer İltihabı Nedir ?
Karaciğer vücudumuzdaki en hayati organlarımızdan biri olarak bilinir. Bu yüzden herhangi bir iltihap ya da virüs kaptığı zaman tüm bağışıklık sistemimiz ve vücudumuz doğrudan etkilenir. Karaciğer iltihabı olarak bilinen durum, hepatit hastalığıdır. Hepatit bir çok formda olabilen ve bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bir belirtisi olmasına karşılık halk arasında “sarılık” olarak da bilinmektedir.

Karaciğer iltihabının teşhisi ve tedavisi bir takım karaciğer testleri ile ve bazı tıbbi görüntüleme teknikleriyle yapılmaktadır. Hastalığa neden olan iki durum söz konusudur. Bunlar hepatit A ve hepatit B’dirler. Hepatit A ve B, bulaşıcı hastalıklardır. Hijyenin olmadığı her yerde görülebilirler. Bu açıdan kirliliğin olduğu her yerden hepatit’in bulaştığını söylemek mümkündür.

Karaciğer iltihabının belirtileri genellikle bir çok hastalıkla karıştırılır. Bu yüzden teşhisi ve tanısı biraz zor bir durumdur. Fakat genellikle göz beyazlarının sarıya dönük olması yani sarılık durumu karaciğer iltihabı için küçük bir ipucu olabilmektedir.

Karaciğer İltihabı Belirtileri
Karaciğerde iltihap meydana geldiği takdirde, doğrudan görülen bir kaç belirti mevcuttur. Bu belirtilerin en başında sarılık gelmektedir. Karaciğerinde iltihap bulunan kişilerin göz beyazları sarıya dönüktür. Bunun sebebi karaciğerdeki kanın süzülmesi esnasında kana safra karışmasıdır. Bu açıdan tehlikeli bir durumdur.

  • İştahsızlık
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Halsizlik ve aşırı yorgunluk
  • Göz yaşarması
  • Sarılık
  • İdrar renginin koyulması

Karaciğer iltihabının genel anlamda belirtileri bu şekildedir. Karaciğer iltihabı genellikle 2 haftalık süre zarfı içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Geçmeyen durumlar için de ilaç tedavisi mevcuttur.

Karaciğer İltihaplanmasına Ne İyi Gelir ?
Karaciğer iltihaplanması genellikle 2 hafta içerisinde vücut tarafından tedavi edilebilen bir durumdur. Bu durumun içerisinde karaciğerin temizlenmesine yardımcı olmak ve daha sağlıklı bir karaciğer sahibi olmak için tüketilmesi gereken ve uzak durulması gereken besinler mevcuttur. Karaciğer iltihabının vücuttan sökülüp atılması için bol bol lifli taze meyve ve sebze yemek gerekir. Ayrıca, tahıllar ve baklagiller lif açısından son derece zengin kaynaklar olduğundan ötürü karaciğer iltihaplanmasında tüketilmesi gereken besinlerin en başında yer alırlar.

Tüm bu besinlere ek olarak, karaciğer iltihaplanması durumunda tüketilmemesi gereken ve tüketimi sınırlandırılması gereken bir takım besinler mevcuttur. Bu besinlerin başında hayvansal yağlar ve hayvansal proteinler gelmektedir. Çünkü proteinlern ve yağların sindirildiği yer karaciğerdir. Karaciğer iltihabın esnasında karaciğerin aşırı derecede yorulmaması için bu gıdaların ölçüsünde tüketilmesi ve her türlü hayvansal yağlardan uzak durulması gerekmektedir.

Karaciğer İltihabı İçin İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri
Ülkemizdek en meşhur bitkisel tedavi uzmanlarından biri olan Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun, karaciğer iltihabında uygulanması gereken bir takım bitkisel tarifleri mevcuttur. Bu kürler aşağıdaki gibidir:

Karaciğer İltihabı İçin Maydonoz Kürü: Yarım litre civarında kaynamakta olan suya, 10 ila 12 demet maydonoz eklenir. Bu karışım 5 dakika boyunca kaynatılır. Bu kür soğutulduktan sonra, sabah kahvaltısından 1 saat önce bir bardak, akşam yemeğinden 1 saat önce bir bardak ölçüsünde alınır. Bu işlem en az 1 hafta süresince her gün uygulanır. Bu işlem sonucunda karaciğerde meydana gelen iltihap, vücuttan rahatlıkla atılmış olur.

Karaciğer İltihabı İçin Lavanta Kürü: 1 çorba kaşığı lavanta, kaynamakta olan 1 su bardağına eklenir. Bu karışım yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatılır. Soğuyunca süzülür ve yatmadan yarım saat önce her gün, 1 hafta boyunca uygulanmalıdır.

Karaciğer İltihabı Bulaşıcı Mıdır ?
Karaciğer iltihabı son derece bulaşıcı bir durumdur. Özellikle kan, tükürük ve hastanın dışkısına temas etme yoluyla bulaşmaktadır. Bu karaciğer durumunun bu kadar yaygın olma sebeplerinden birisi de bu durumdur. Genellikle hastane ortamında çalışan çoğu insan karaciğer iltihabının taşıyıcısıdır. Fakat bu durumda bulaşma söz konusu değildir.

Karaciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Karaciğer enfeksiyonunun tedavisi, ortaya çıktığında uygulanacak bir takım özel ilaçlardır. Onun haricinde bu tedavi çeşidine ek olarak, dengeli ve sağlıklı beslenmek, dinlenmek ve kalabalık ortamlarda bulunmamak gibi durumlar mevcuttur.

Yorum yapın