Karaciğer Yağlanma Belirtileri

Ahmet

Karaciğer yağlanması, karaciğerdeki yağ hücrelerinin aşırı derecede genişlemesi sonucu oluşan karaciğer rahatsızlığıdır. Çok fazla sebebi olmasına rağmen, genel nedenlerinin başında aşırı alkol tüketimi ve obezitedir gelmektedir. Bunlara ek olarak karaciğer yağlanması, bazı metabolizmal hastalıkların vücuttaki yağ dengesini bozması sonucu ortaya çıkmasıdır. Bu durum, yağ metabolizması işleminin kesilmesi ya da tahrip edilmesi sonucunda, karaciğerde ortaya çıkan aşırı yağlanma sonucu meydana gelir.

Ortaya çıkmasına neden olan 2 tip karaciğer yağlanması vardır. Bunlardan birisi alkol yüzünden oluşan karaciğer yağlanması, diğeri ise alkolden bağımsız, sebebi kesin olarak bilinemeyen karaciğer yağlanmasıdır. İkisi de karaciğer sağlığını ve hastanın normal yaşantısını etkiler.

Karaciğer, vücuttaki görevleri ve yapısı sebebiyle büyük önem taşıyan bir organdır. Bu yüzden, yaptığı işlemlerin sekteye uğraması, hastalanması ve anormal durumlara maruz kalması, kişinin yaşamını doğrudan etkilemektedir.

Alkole Bağlı Olan Karaciğer Yağlanması (ALD)
Çok aşırı alkol kullanan kişilerde görülen bu tip karaciğer yağlanması, kısa süreli alkol tüketimlerinde bile görülebilir. Bunun sebebi, genlerden gelen karaciğer yapısıyla ve tüketilen diğer günlük gıdalarla karaciğer sağlığının riske edilmesiyle açıklanabilmektedir. Bu tip karaciğer yağlanması, alkolden bağımsız olarak da; hepatit C, vücutta çok fazla demir bulunması ve obezite sonucu ortaya çıkmaktadır.

Alkole Bağlı Olmayan Karaciğer Yağlanması (NAFLD)
Bu tip karaciğer yağlanmasının sebepleri tam olarak bulunamasa da, bazı klinik bulgulara rastlanılmıştır. Bunlar; yüksek kolesterol, aşırı ve bilinçsiz ilaç kullanımı, ağız yoluyla bulaşan bir takım virüsler, kötü beslenme, hızlı kilo kaybı ve genetik mirastır. Bu iki tip karaciğer yağlanmasına ek olarak, kadınların hamilelik evresinde (çok sık olarak görülmese de) rastlanılan karaciğer yağlanması mevcuttur.

Karaciğer Yağlanmasının Belirtileri
Karaciğer yağlanması sinsi ve kendini çok fazla hissettirmeyen bir hastalıktır. Fakat, aşırı ilerlemiş vakalarda bazı semptomlara sahiptir.

  • Karaciğerin büyümesi
  • Yorgunluk ve güçsüzlük
  • Karnın sağ-üst kısmında ağrı
  • Karında şişkinlik
  • Derinin altındaki kan damarlarının genişlemesi
  • Sarıya kaçan cilt rengi ve göz beyazlarının sararması

Bu tarz belirtilerin bir veya bir kaçına sahip olan hastaların, mutlaka doktora görünmesi tavsiye edilmektedir.

Karaciğer Yağlanmasının Riskini Arttıran Faktörler
Karaciğer yağlanmasına sebep olan belli başlı riskler mevcuttur. Bu riskler kendi başlarına doğrudan karaciğer yağlanmasına yol açmazlar. Bu nedenle bir veya birden çok durumun birleşmesi sonucu karaciğer yağlanması oluşur. Bu risk faktörlerinin başında ;

  • Yüksek kolesterol
  • Kandaki kötü huylu yağ hücrelerinin oranının yükselmesi
  • Metabolik sendrom (metabolizmanın bozulması)
  • Obezite
  • Polisistik yumurtalık sendromu
  • Uyku apnesi
  • Tip 2 diyabet
  • Hipertroid

Genelde bu etmenler, karaciğer yağlanmasına neden olabilirler. Ayrıca bu maddelere ek olarak, karaciğer yağlanmasının en yüksek oranda görüldüğü kesim, yaşı 60’ın üzerinde olan erkeklerdir. Bu açıdan yaş ve cinsiyet de başlı başına bir risk faktörü oluşturabilmektedir.

Karaciğer Yağlanması Neden Olur?
Bu zamana kadar karaciğer yağlanmasının neden ortaya çıktığına dair kesin bir sonuç yoktur. Çünkü, risk faktörlerine sahip olan bazı kişilerde, bu risk faktörleri aşırı derecede olmasına rağmen karaciğerlerinin gayet sağlıklı olduğu gözlemlenmiştir. Bu durumun aksine ise bazı hastalarda, risk faktörlerinden herhangi birinin bile olmadığı gözlenmiştir. Bunların doğal bir sonucu olarak, karaciğerin hangi durumlara göre yağlanma yapıp yapmayacağı kesin olarak bilinememektedir. Fakat çoğu uzmanın, bazı durumlar üzerinde hem fikir olduğu, belli başlı nedenler mevcuttur.

Aşırı kilolu olmak veya obezite hastalığı, insulin direnci, yüksek kan şekeri ya da tip 2 diyabet ve kandaki yüksek yağ oranı gibi durumlar, kesin olmasa da tüm uzmanların üzerinde hem fikir olduğu risk faktörleridir.

Karaciğer Yağlanmasının Komplikasyonları
Tüm hastalıkların tedavisine, teşhis konulur konulmaz başlanmalıdır. Tedavi edilmeyen tüm hastalıklar, zamanla kendisinden daha kötü bir hastalığa dönüşürler. Bu duruma komplikasyon adı verilir ve genelde ölümcül olur. Her hastalıkta olduğu gibi, karaciğer yağlanmasının da sebep olduğu bazı komplikasyonlar vardır. Bunların en başında siroz gelmektedir. Karaciğerde oluşan tüm hastalıkların hemen hemen son evresi sirozdur ve bu şekilde ortaya çıkmış olan siroz genelde öldürücü olmaktadır.

Karaciğer yağlanmasının sebep olduğu başka bir ciddi komplikasyon ise, karaciğer kanseridir. Karaciğer yağlanmasının sebep olduğu karaciğer kanseri, çok yaygın görülmese de mevcuttur ve genelde sonu ölümle sonuçlanır.

Karaciğer yağlanmasının en son evresinin sebep olduğu komplikasyon ise, karaciğerin iflas etmesidir. Bu durumda karaciğerin tüm fonksiyonları durur ve hiç bir işlem yapamaz hale gelir. Eğer bu durum önceden farkedilirse, hastanın karaciğer nakli ile iyileşmesi durumu söz konusu olabilmektedir.

Karaciğer Yağlanmasına Ne İyi Gelir?
Karaciğer yağlanmasına sebep olan nedenlerin başında, aşırı alkol tüketimi gelmektedir. Bu yüzden, karaciğer yağlanmasından müzdarip olan hasta, ilk başta alkol tüketimini bırakmalıdır. Buna ek olarak, beslenme düzeni olarak doktorun tavsiye ettiği beslenme şekilleri terci edilmelidir.

Bitkisel anlamda, karaciğer yağlanmasının etkilerini azaltmak ve karaciğerde daha fazla ilerlemesini önlemek için tüketilebilecek bazı bitkiler mevcuttur. Fakat bu bitkiler, modern tıpta ilaç olarak kullanılmadığı için yan etkileri ve hangi durumlarda negatif etkileşime girdikleri tam olarak bilinmemektedir. Bu yüzden, herhangi bir hastalığa sahip olan kişilerin, bu bitkileri tüketmemeleri önerilmektedir. Bu bitkiler; karahindiba, yeşil çay, limon, elma sirkesi ve papatyadır.

Karaciğer Yağlanması Sivilceye Neden Olur Mu ?
Halk arasında yaygın olarak var olan bu görüş, tamamen olmasa da kısmen yanlıştır. Karaciğer geneli itibariyle bir çok görevi üstlenmiş bir organdır. Bu görevlerinin arasında kandaki asit ve zararlı maddeleri süzmek gelir. Eğer bu işlevlerin bazı kısımlarında sıkıntılar oluşursa, ciltte bazı sivilceler ve akneler meydana gelebilmektedir. Fakat vücutta çıkan her sivilce karaciğer kaynaklı değildir. Hormonal değişimlere ve metabolizmadaki değişimlere bağlı olarak da sivilceler oluşabilmektedir.

Karaciğer Yağlanmasına Maydonoz Suyu İyi Gelir Mi ?
Halk arasında çokça bilinen ve uygulanan maydonoz suyu kürü, karaciğere ve karaciğerde oluşabilecek herhangi bir hastalığa karşı iyi gelmektedir. Sapları ile birlikte 3 veya 4 demet maydonozu mutfak robotuna atıp, üzerine de yarım bardak limon suyu ve yarım bardak su ilave edilirse, istenen karışım elde edilmiş olur. Bu elde edilen karışım sabah kahvaltısından yarım saat önce alınırsa daha etkilidir. 15 gün boyunca her sabah alınan bu kür, karaciğer sağlığı açısından etkilidir. Fakat bu kür senede en fazla 2 kere uygulanmalı ve hiç bir şekilde devamlı olarak uygulanmalıdır. Çünkü, bitkileri kaynatarak elde edilen bitkisel karışımlar uzun vadeli kullanımlarda vücutta zarara neden olmaktadırlar. Maydonoz suyunun kan sulandırıcı etkisi bilinmektedir. Bu yüzden hamilelerde ve kan ile ilgili sorunu olan hastalarda kesinlikle kullanılmamalıdır.

Karaciğer Yağlanması İbrahim Saraçoğlu Bitkisel Yöntemleri
Bitkisel tedavi yöntemlerinde uzman Prof.Dr İbrahim Saraçoğlu da maydonoz kürünü tavsiye etmekte olup, buna ek olarak istenilirse papatya kürü ve lavanta kürünün de uygulanabileceğini söylemektedir. Papatya kürü; papatya tohumunun ya da bitkisinin kurutulmasıyla elde edilen posası, bildiğimiz çay gibi çaydanlıkta demlenir. Bu papatya kürü, yarım limon eklenerek, her sabah kahvaltıdan yarım saat önce kaynatılırak alınmalıdır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, kendi verdiği kürlerle birlikte hastalarına, hekim kontrollerini ihmal etmemelerini ve aksi durumlarda bitkisel tedaviye son vermelerini tavsiye etmektedir.

Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi
Üst kısımlarda da bahsetmiş olduğumuz karaciğer yağlanmasının tedavisinde herkesin bildiği uygulamalar mevcuttur. Bu uygulamalar; dengeli ve düzenli beslenmek, kilo vermek, düzenli egzersiz yapmak, alkol alımını bırakmaktır.

Hepatit B veya C virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yağlanmasında, doktorlar çoğu zaman hepatit aşısı önermektedir. Tüm bunların yanında bu zamana kadar gözlemlenmiş ekstra takviyeler arasında E vitamini, karaciğer yağlanmasına iyi gelen vitaminlerin başında yer almaktadır. Son yıllarda tıp doktorlarının ve bilim insanlarının yaptığı çalışmalarda ortaya konulan en önemli bulgu, günde 2-3 fincan şekersiz kahve içen kişilerin karaciğerlerinin  yağlanmaya karşı direnç kazanmasıdır.

Yorum yapın