Kanda Enfeksiyon Belirtileri: Sepsis olarak da bilinen kanda enfeksiyon oluşumu, genellikle vücudun ağır enfeksiyonları savaşması esnasında , enfeksiyonun kan dolaşımı yoluyla vücuda da yayılmaya başlamasıdır. Bir kişinin kan enfeksiyonun olması; o kişinin düşük kan basıncına ve zayıf kan dolaşımına sahip olduğunu gösterir. Aynı zamanda dokulara ve organlarda da kan Perfüzyonu bulunmaktadır. BU durum şok olarak da isimlendirilmektedir ve kan kaybından kaynaklanabilen bir durum söz konusudur. Enfeksiyon yapıcı maddeler yada vücudun savunma sistemi bu duruma neden olmuş olabilmektedir.
Kimler Kan Enfeksiyonunda Riskli Konumda Bulunmaktadır?
Sepsisin oluşmasının nedeni bağışıklık sisteminin görevini eskisi kadar iyi yapamamasından kaynaklanmaktadır ve bu durum genellikle belli bir hastalığın sonucunda yada tedavi sonucunda oluşmaktadır. Sağlıklı bir insan bile Sepsis hastalığına yakalana bilmektedir.
Çok küçük olan bebeklerde bağışıklık sistemi daha tam olarak gelişmediği için Sepsis görülme olasılığı bulunmaktadır ve bunun sebebi enfeksiyon yada tedavinin gereken sürede yapılmamış olmamasıdır. Eğer ateş gibi enfeksiyon belirtileri ortaya çıkmış ise, genellikle bu hastalarda antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır ve hastanede tedavi önerilmektedir. Sepsisin genç yaştaki kişilerde anlaşılması daha zor olmaktadır çünkü diğer hastalıklarla ortak belirtiler görülmektedir. Yaşlılarda ise genellikle başka hastalıkların sonucunda ortaya çıkan bir hastalıktır ve riskli bir süreç olmaktadır. Hastanede tedavi edilen kişiler için genellikle katerter, cerrahi müdahale gibi uygulamalar yapılabilmektedir. Geçmiş yirmi yılda Sepsisten ölen insan sayısı artmaya başlamıştır .
Kanser hastalarında, organ nakillerinde ve ağır ilaç tedavisi alan kişilerde sepsis olan kişilerin sayısı da artmıştır bunun nedeni ise bu kişilerin bağışıklık sisteminin zayıflamaya başlamasıdır. Geçmişte bu tür durumlarla karşılaşan kişilerle ölüm çok sık olarak görülmekteydi. Teknolojinin gelişmesiyle tedavi olanakları artmış, Sepsis ihtimali de azalmaya başlamıştır.
Antibiyotik tedavisinin cevap vermediği durumlarda sepsis tedavisi de zorlaşmaya başlamıştır ve bunun nedeni bakterilerin verilen antibiyotiklere karşı kazandıkları dirençtir.
Kanda Enfeksiyon Nedenleri
Birçok mikrop Sepsise neden olabilmektedir. Bakteriler en yaygın Sepsis nedeni olarak bilinse de virüs ve Dungiler de Sepsise neden olabilmektedir. Akciğerlerde enfeksiyon, uriner sistem enfeksiyonları, karında enfeksiyonun yayılmasına neden olabilmekte ve Sepsis meydana gelebilmektedir. Ayrıca cerrahi müdahaleler sonucunda oluşan Sepsis hastalığı da bulunmaktadır.
Kimler Kanda Enfeksiyon Bulundurma Açısından Risk Taşımaktadırlar
- Çok genç ve çok yaşlı kişiler
- Bağışıklık sistemine baskı yapan ilaçları alan kişiler
- Kemoterapi ve radyasyon tedavisi alan kişiler
- Dalağı alınmış olan kişiler
- Steroid alan kişiler
- Diyabet, AIDS ve siroz hastaları
- Büyük yaralanma veya yanmadan zarar görmüş kişiler
- Menenjit, zatürre yada deri altı iltihaplanması yaşamış kişiler Sepsis açısında riskli konumdadırlar.
Sepsis Belirtileri
Eğer bir kişi sepsis hastalığına sahipse genellikle yüksek ateş görülmektedir. Bazen, vücut ısı normal ya da olması gerekenden düşük de olabilmektedir.
Üşüme ve titreme görülebilen belirtilerdendir.
Kalp atış hızı normalden fazla ve nefes alış veriş hızı fazla olabilmektedir. Düşük kan basıncı da Sepsis kişilerde görülen bir belirtidir.
Kafa karışıklığı, adaptasyon sorunları , gerginlik ve baş dönmesi de görülebilmektedir.
İdrara çıkma da azalma da belirtiler arasındadır.
Bazı hastalarda ciltte kızarıklık ve küçük kırmızı noktalar görülebilmektedir.
Ayrıca, eklem ağrıları da sepsis belirtisi olabilmektedir.
Teşhis İçin Yapılan Testler
Hasta doktora gittiğinde teşhis için birçok test uygulanmaktadır.
Tam kan testi yapılabilmektedir ve bu durumda beyaz kan hücrelerinin kan sayımı yapılmaktadır.
Ayrıca kanda bakteri bulunup bulunmadığını anlamak için kan testleri Laboratuar da da incelene bilmektedir ve buna kan kültürü adı da verilmektedir. Bu testler genellikle 24 saatlik bir süreçte yapılmaktadır. Kandaki bakteriler genellikle mikroskop altında incelenmektedir.
Ayrıca mukus, idrar, omurga sıvısının da kontrol edildiği testler uygulanmaktadır.
Üretilen idrar miktarını ölçmek için ise Katerter kullanılabilmektedir ve idrar torbasının altına sabit bir şekilde yerleştirilmektedir.
Omurga sıvısının alınmasının bir diğer nedeni ise beyinde yada beyin etrafında sıvı bulunup bulunmadığını kontrol etmek içindir ve bu işlem iğneyle yapılmaktadır. Omuriliğin aşağısından yapılması gereken bir testtir ve eğer bu şekilde yapılmazsa omurga için tehlike yaratabilmektedir. Alınan sıvı laboratuarda incelenmektedir.
Ayrıca göğüs filmi zatürrenin olup olmadığını anlamak için gerekli olan bir testtir yada CT testi de karında herhangi bir enfeksiyon olup olmadığını anlamak için yapılmaktadır. CT testinde boyama yapılabilmektedir ve bu sayede daha net bir görüntü elde edilebilmektedir. CT testinde elde edilen diğer bir veri ise iç organların görüntülenebilme-sidir.
Kalp ritmi ve hızı da yapılan testler arasında yer almaktadır. Ayrıca kandaki oksijen miktarını da ölçmek yapılan testler arasında yer almaktadır.
Kanda Enfeksiyon Nelere Yol Açar?
Sepsis olup olmadığı kandaki CRP değeriyle ölçülmektedir ve bu değerin fazla olması kan duvarlarını etkileyen bir durum olmaktadır. Kan duvarlarında problemler oluşabilmektedir. Dolayısıyla yapılan testlerle hem enfeksiyon oranına hem de nerede olduğuna bakılmaktadır. Dolayısıyla ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.
Kanda Enfeksiyon Nasıl Temizlenir?
Kan enfeksiyonlarının geçiş yolu genellikle deriden kana doğru olmaktadır ve mutlaka karaciğerden geçmektedirler. Genellikle bağışıklık siteminin çökmesi sonucu oluşmaktadır. Kanın temizlenmesi için birçok şey gereklidir. Bu durum bitkisel olabildiği gibi tıbbi yöntemlerle de mümkün olmaktadır. Meyve ve sebzelerden kan temizleyen olanlarının tercih edilmesi gereklidir. Dolayısıyla doğal yöntemlere öncelik verilmesi gereklidir.
Ayrıca ozon tedavisi de kullanılabilen bir tıbbi tedavi yöntemidir. Ayrıca beden sağlığına da dikkat edilmesi gereklidir.
Kanda İltihap Nasıl Düzelir? Kaç günde geçer?
Kandaki iltihabı düzeltmek için hem bitkisel hem de tıbbi tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır. Dolayısıyla hastalığın tedavi süreci yapılan tedaviye ve cevap verme sürecine göre farklılık gösterebilmektedir.
Kanda İltihap Nasıl Tedavi Edilir?
Tıbbi Tedavi Yöntemleri: Genellikle oksijenle başlayan bir tedavi uygulanmaktadır ve bu tedavi genellikle bir tüp yardımıyla ve maskeyle yapılmaktadır. Testlerin sonucuna dayanarak, doktorlar ilaç tedavisini önerebilmektedir. BU ilaçlar genellikle antibiyotikler olmaktadır ve bakterileri öldürmek için kullanılmaktadırlar. Hasta bilinmeyen bir bakteriden enfeksiyon kapmış ise bu hastalık, antibiyotikle tedavi edilebilmektedir. Kan kültürünün bakterinin hangi türden olduğunu göstermesi ise , doktorun başka bir antibiyotik seçmesine neden olmaktadır. Ayrıca kan basıncını artırmak için tuz içeren sulu çözeltiler de tıbbi tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.
Kan kültüründen alının sonuçlar çıkacağı zamana kadar , hastalar genellikle hastanede tedavi görmektedir. Hatanın hastalığının fazla ilerlediği durumlarda ve kan basıncının düşük olması nedeniyle hastalar yoğun bakım altına alınmaktadırlar. Dolayısıyla hastalıkla mücadele etmek daha kolay olmaktadır. Eğer karın bölgesinde bir enfeksiyon saptanmış ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Yapılan araştırmalara göre Sepsis hastalığı için üretilen yeni tedavi yöntemleri yaklaşık son otuz yıldır başarısız olmaktadır ve alınan ilaçlar genellikle sonuç vermemektedir. Dolayısıyla günümüzde yapılan çalışmalar hastalığın bağışıklık sistemine zarar vermeden nasıl çözüleceği hakkında araştırma yapmaktadırlar.
Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği tedavi şekilleri arasında dut kurusu kürü bulunmaktadır ve oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir.
Beyaz dut kullanılarak yapılan kür iltihaptan dolayı yükselen CRP miktarını azaltmaya yöneliktir ve genellikle kullanışlı bir yöntem olarak bilinmektedir.
Temiz yarım litre suyu ile birlikte yaklaşık olarak 6 tane dut kurusu karıştırılmaktadır ve bu karışım kaynamaya başladıktan sonra altı dakika daha pişirilmelidir.
Çalışmalarınızda başarılar diler ve bilgilendirmeler için teşekkür ederim. ??