Kalp Rahatsızlığı Belirtileri

Ahmet

Kalp rahatsızlığı, kalple ilgili genel anlamda herhangi bir sorun-problem teşkil eden durumların tümüne kalp rahatsızlığı denir. Bu genel terimi daha da özelleştirdiğimizde kalpten kaynaklanan bir çok hastalık mevcuttur. Bu hastalıklar kendi başlarına ya da dolaylı yoldan, vücutta bir çok dokuyu ya da organı etkiler. Çünkü kalp, beyinle birlikte vücudumuzun tüm işlevlerinin doğru ve sağlıklı çalışmasından sorumlu olan bir organdır.

Bu kalp rahatsızlıkları, zamanında teşhis ve tedavi altına alınmadıkları zaman çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Ölümle sonuçlanmayan durumların komplikasyonları da, kişide ömürlerinin sonuna kadar taşıyacakları iz bırakmaktadır. Tedavi edilmeyen ya da ani gelişen kalp rahatsızlıkları, çoğunlukla felç ile sonuçlanır. Çünkü kalp kendi iç yapısı sebebiyle, dokulardan ve organlardan kirli kanı toplayıp yerine temiz kan pompalamaktadır. Bu da dokulara yeni oksijen girişi anlamına gelir. Kalpte meydana gelen kalıcı hasar sonucu, dokulara temiz kan ve oksijen girişi olmaz. Oksijen kalan dokular işlevini yitirirler ya da büyük zararlar görürler. Bu sebepten vücutta felç meydana gelir.

Kalp rahatsızlıklarının bilinen belirtileri çok fazladır. Bazı durumlarda kendini hissettirmese de, bu durumlar çok nadirdir. Belirtiler çok şiddetli ya da ağrılı olabilir. Bu belirtiler; çarpıntı, nefes darlığı, göğüs ağrısı, damarlarda şişkinlik, kısa süreli nefes alıp verme gibi bariz anlaşılan belirtilerdir.

Kalp rahatsızlıklarının teşhisi, günümüzde gelişen teknoloji sayesinde çok alternatifli bir yapıya bürünmüştür. Kalp rahatsızlıkları teşhisi medikal görüntüleme teknikleri, sintigrafi yöntemi, ultrason, manyetik rezonans (MR), röntgen vb. gibi anlık teşhis yöntemleriyle kolayca ortaya çıkarılabilmektedir.

Kalp Rahatsızlığı Belirtileri
Kalp rahatsızlıkları kendilerini çok geniş yelpazede gösterdikleri için, belirtileri de çok çeşitli olmaktadır. Kalp rahatsızlığı belirtileri, hastalığın türüne göre, kalpte meydana bölgeye göre, etkilediği bölgeye göre değişmektedir. Fakat her kalp hastalığının, cinsi ve türü ne olursa olsun belli başlı bir takım belirtileri mevcuttur. Bu belirtileri yaşayan hastaların ilk şüphelenmesi gereken şey, kalpten kaynaklanan bir rahatsızlık olmalıdır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Göğüs bölgesinde şiddetli ağrı: eğer ortada ağrıya sebep olacak herhangi bir durumunuz yoksa, durduk yere batar ya da yanma hissediyorsanız, kalp ile ilgili bir rahatsızlıktan söz edilebilir.
  • Çabuk yorulma ve nefessiz kalma: bu durum genellikle, her zaman rahat bir şekilde yapılan işlerin, artık eskisi gibi yapılamadığı zamanlarda ortaya çıkar. Kişi, kendini eskisi gibi dinç hissedemez, nefes nefese kalır ve aşırı bir yorgunluk çöker. Bu gibi eforsal durumlarda ilk akla gelmesi gereken olgu, kalpte ya da kalpte kan pompalayan damarlarda her hangi bir sorun olmasıdır.
  • Nefes darlığı
  • Göğüs kısmında şiddetli kaşıntılar
  • Noyunda, vücutun üst sol kısmında ani oluşan ağrılar ve uyuşmalar
  • Parmaklarda meydana gelen uyuşmalar
  • Yüksek tansiyon ve düşük tansiyon
  • Şiddetli kalp çarpıntısı
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Bayılma ve şiddetli öksürük krizleri
  • Vücudun bazı kısımlarında morarma

Gibi belirtiler, kalp hastalıklarının ve rahatsızlarının baş işaretçileridirler. Ama genelde kalp rahatsızlıklarında, bu belirtiler tek başına yer almaz. Birden fazla belirti, kombine edilmiş halde gerçekleşebilmektedir.

Kalp Rahatsızlığı Nasıl Anlaşılır?
Herhangi bir durumda, kalp rahatsızlığı belirtiler taşıyan hastalar; ilk olarak tam teşekküllü bir sağlık kuruluşu ve alanında uzman doktorlar tarafından muayene edilmelidir. İşinin uzmanı çoğu doktor, kalp rahatsızlığını herhangi bir yöntem olmadan doğru bir şekilde teşhis edebilir. Hastalığın daha da detaylı bir şekilde ortaya konması açısından, medikal görüntüleme tekniklerine başvurulur. Bu görüntüleme teknikleri; sintigrafi, ultrason, MR, bilgisayarlı tomografi gibi teşhis için uygulaması etkili olanb tekniklerdir.

Kalp rahatsızlığının cinsini anlamak için bu görüntü teknikleri sayesinde, kalbin iç yapısı ve yüzeyi detaylı bir şekilde ortaya çıkarılır. Bu sayede, kalpte yer alan ve hayati önem taşıyan damarların sağlığı, tıkanıklık durumu, fonksiyon testleri ve işlevlerinin çalışma durumu ölçülür. Bu veriler doktor tarafından dikkatli bir şekilde incelendikten sonra rahatsızlığın türü tespit edilir. Çok farklı kalp rahatsızlıkları olduğu için, tespiti yapılan kalp rahatsızlığının neden meydana geldiği önemlidir. Bu durum, izlenecek tedavi yöntemi için büyük işaretler barındırmaktadır.

Kalp Hastalıklarının İsimleri ve Çeşitleri
Kalp, kendi yapısı ve kendisine bağlı olan bir çok fonksiyon nedeniyle hayati bir organdır. Bu yüzden kendisinde meydana gelen bir bozukluk, bir çok hastalığa neden olabilmektedir. Bu hastalıkların hangi tür hastalık olduğu genellikle meydana geldiği bölgeyle alakalıdır. Bu hastalıkların kendilerine has bir çok semptomu olduğu gibi, çoğunun ortak semptom ve belirtileri de yukarıda belirtilmiştir.

Kalpteki hastalıklar, kişideki risk faktörü etkilerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Çoğu durum da, ailedeki genetik yatkınlık ve kalıtsal sebeplerle oluşabilir. Çok sık görülen kalp hastalıkları şunlardır:

  • Kalp yetmezliği
  • Kalp krizi
  • Nabzın düzensiz atması ve ritim bozukluğu (aritmi)
  • Koroner arter kalp hastalığı
  • Mitral kapak hastalıkları
  • Aort kapak hastalıkları
  • Atriyal septal defekt

Kalp Rahatsızlıklarının Risk Faktörleri
Kalp rahatsızlığı yaşayan çoğu insan, belli başlı bazı riskler içerdikleri için bu hastalıklara yakalanmaktadır. Bu yüzden, her ne kadar genetik yatkınlığımız olsa da, kalp sağlığını muhafaza etmek her anlamda çok önemlidir. Bu risk faktörlerini kabaca sıralarsak en başında sigara yer almaktadır. Sigara içmek; sigara, artık hepimizin bildiği gibi, kalp sağlığına birinci temel düşmandır. Sigara, en basit olarak içerdiği zehirli maddeler yüzünden vücudun tüm damarlarında tıkanıklıklar oluşturmaktadır. Bu damarların başında, kalpteki koroner damarlar gelmektedir. Bu yüzden sigara içen kişiler, içmeyenlere oranla yüzde 80 daha fazla bir şekilde kalp hastalıklarına yakalanmaktadır. Sigaraya ek olarak, kalp hastalıklarına yakalanma riski yüksek olan risk grupları şunlardır:

  • Yüksek tansiyon veya düşük tansiyon
  • Yüksek kolesterol
  • Sağlıksız ve aşırı yağlı beslenme
  • Genetik ve çevresel faktörler
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Aşırı stres
  • Obezite
  • Diyabet

Kalp Ağrısı Nasıl Olur?
Kalp ağrısı, en şiddetli ağrı türlerinin arasında yer almaktadır. Genellikle göğüs kafesinde, boyun kısmında, vücudun üst sol kısmında, kollarda, bacağın iç kısımlarında ve bazen nadirde olsa bileklerde hissedilmektedir. Bu ağrıların yanında uyuşma ve karıncalanma da hissedilir. Bu yüzden karıncalanmalı ve uyuşmalı ağrılar bu bölgelerde meydana gelirse, ilk şüphelenilmesi gereken bulgu kalp rahatsızlığıdır.

Şüphesiz her ağrı tipinin kalp ağrısı olmayacağı açıktır. Kalp ağrılarını diğerlerinden ayıran etmenlerin en başında, bu ağrıların zamansız ve ani olarak ortaya çıkması yer alır. Aynı zamanda efora bağlı olarak da oluşan bu ağrıların kalp ağrısı olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, iyi bir kardiyoloğa muayene olmaktır.

Kalp Rahatsızlıklarına Ne İyi Gelir?
Kalbi korumanın en kolay ve basit yolu, temiz ve sağlıklı beslenmedir. Fakat bu durum kolay olmasına rağmen günümüzde artan endüstriyel gıdalar yüzünden uygulaması zor bir hal almaktadır. Bu yüzden sebze, meyve ve bitkisel muhteviyatı olan ürünler tüketmek, kalp sağlığı açısından  elzemdir.

Kalbi korumanın bir diğer yollarından birisi de, düzenli egzersiz yapmaktır. Nabzı 100’ün üzerine çıkarmayan, orta yoğunluklu kardiyo egzersizleri, kalp sağlığı için birebirdir. Düzenli egzersiz yapan kişilerin herhangi bir kalp hastalığına yakalanması, egzersiz yapmayan kişilere göre daha zordur. Çünkü düzenli egzersiz, damar ve dolaşım sistemi açısından çok sağlıklı ve önleyicidir.

Bütün bunların yanında kişilerin tercih etmesi gereken ya da her hafta belirli miktarlarda tüketmesi gereken bazı bitkiler ve yiyecekler mevcuttur. Bunlar;

  1. Sarımsak
  2. Deniz ürünleri
  3. Ceviz, fındık ve fıstık
  4. Kuşkonmaz
  5. Yulaf ve çavdar
  6. Yeşil çay
  7. Keten tohumu
  8. Soya
  9. Kuru erik, kuru üzüm ve kuru incir

Kalp Rahatsızlıklarının Tedavisi
Kalp rahatsızlıklarının çeşitleri, kalbin hangi kısmında yer aldıklarına ve neyden kaynaklandıklarına göre değişmektedir. Bu da dolaylı olarak, tedavi çeşitlerinin değişmesine yol açmaktadır. Bunlara rağmen kalp rahatsızlıkları belli başlı olarak ilaç tedavisi, cerrahi müdahale, kalp pili takılması ve kateter takılması gibi tıbbi müdahaleleri kapsamaktadır.

Yorum yapın