Kalp Ağrısı Belirtileri

Ahmet

Kalp Ağrısı Nedir ?
Kalp ağrısının tıp dilinde bir çok anlamı vardır. Anlık olarak oluşabildiği gibi, ciddi hastalıkların habercisi de olan kalp ağrısı,  kişilerde çok farklı formlarda ve şiddette ortaya çıkabilmektedir. Özellikle göğüste, boğazın alt kısımlarında, iman tahtası olarak bilinen kısmın sol tarafında veya midenin üzerindeki kısımlarda meydana gelen ağrı çeşitlerine halk arasında kalp ağrısı adı verilir.

Kalp ağrıları, oluşum çeşitlerine ve meydana geldikleri yerlere göre değerlendirilmektedirler. Çoğunlukla ciddi bir tehlike oluşturmazlar fakat bazı ani durumların habercisi olabilirler. Bu durumların en başında kalp krizi yer almaktadır. Geçmek bilmeyen uzun soluklu kalp ağrıları kalp krizine işaret edebilmektedir.

Teşhis açısından da en zor durumlardan biri kalp ağrısıdır. Kalp ağrısının neden kaynaklandığını bulmak, doktorlar açısından oldukça zorlayıcı ve tahmini zor bir durumdur. Bu yüzden de ortaya çıkan kalp ağrılarında ilk dikkat edilmesi gereken durum devamlı olup olmamasıdır. Sürekli olarak tekrar eden ve özellikle belli bir efor sarfiyatından sonra oluşan ağrı cinsleri, ciddi bir tehlikeye işaret edebilmektedir.

Kalp Ağrısı Belirtileri
Kalp ağrısı genellikle vücudun sol kesimlerinde hissedilir. Bıçak saplanıyormuş hissi, yanma hissi, sürekli meydana gelmesi, efor sarfedilen aktivitelerden sonra oluşması, batar hissi oluşturması vb. Önemli durumlarla ortaya çıkmakta olan kalp ağrıları, bazı ciddi durumlara işaret edebilmektedir.

Kalp ağrılarının daha da ciddi olduğu belli başlı durumlar vardır. Bu durumlardan birisi de, ağrı ile birlikte görülen mide bulantısı, kusma hissi, baş dönmesi veya bayılmadır. Bu durumları yaşayan kişi vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır.

Kalbe İğne Batma Hissi Neden Olur ?
Kalp ağrısı formunda meydana gelen ağrıların, doktorları teşhis anlamında en zorlayan durumlardan biri olduğundan bahsetmiştik. Bu durumun en sık yaşandığı konulardan birisi de kalbe iğne batma hissidir. Kalbe iğne batma hissiyatını yaşayan kişiler, tam olarak neden olduğunu bilmedikleri bu durumdan ötürü oldukça endişelenmektedirler. Bu durumun neden kaynaklandığını anlamak için, bu ağrının ne zaman ortaya çıktığının tespiti ile mümkündür.

Kalbe iğne batma hissi, ağır spor yapan kişilerde, yoğun stres yaşayan kişilerde, gebelik yaşayan kadınlarda, önceden kalp krizi geçirmiş yada herhangi bir kalp rahatsızlığı olmuş kişilerde, kolesterol hastalarında, yüksek tansiyon hastalarında, şeker hastalarında ya da herhangi bir rahatsızlığı bulunmayan kişilerde aniden oluşabilmektedir.

Bu can sıkıcı durum dayanılmaz hale geldiğinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulup, detaylı medikal görüntülemeler vasıtasıyla nden olduğu teşhis edilmeli ve detaylı tedavi zaman kaybetmeksizin alınmalıdır.

Kalp Ağrısına Ne İyi Gelir ?
Kalp ağrısı meydana geldiğinde, bu durumun kalpten kaynaklandığı kesin olarak bilinmelidir. Bu durum da ancak detaylı bir doktor kontrolü sayesinde olmaktadır. Uzman doktor kontrolünde tedavisi mümkün olan bu tıbbi durum, bir takım ilaçlar ve gün aşırı dinlenme ile geçmektedir.

Strese Bağlı Kalp Ağrısı
Vücudumuza en büyük zararı olan manevi durumun başında stres gelmektedir. Vücut, şiddetli olarak strese maruz kaldığında, kortizol isimli bir hormon üretir. Kortizol vücudun baş düşmanı olarak adlandırılabilen bir hormon olup, organlarda, kaslarda, hücrelerde, dolaşım sisteminde ve sindirim sisteminde büyük tahribata yol açabilmektedir. Halk arasında çok yaygın olarak bilinen, aşırı stresin mideye vurmasının ya da aşırı stresin kalp krizine neden olmasının en büyük sorumlusu kortizoldür. Bu yüzden, vücut her ne şartta olursa olsun stresten uzak tutulmalıdır. Aksi takdirde kalp ağrısı ya da bir çok çeşitli sıkıntılar yaşamak olası bir durumdur.

Kalp Ağrısı Nasıl Geçer ?
Şiddetli ve çok sık olarak görülen kalp ağrısı sonucu uzman doktorlardan yardım alınmalıdır. Çeşitli tedavilerin ve ilaçların kullanımı sayesinde kalp ağrısı ortadan kaldırılabilmektedir. Bu tedavilere ek olarak, bilinmesi gereken bir durum da, kişinin beslenme tarzıyla kalp sağlığının doğrudan ilintili olduğudur. Bu doğrultuda kişi, aşırı yağlı ve hayvansal protein tüketimini sınırlandırmalı, alkol ya da sigara gibi zararlı alışkanlıklarına bir son vermeli, düzenli fitness ya da spora başvurmalı, günde en az 2 öğün olmak üzere taze meyve ve sebze tüketmeli, ve gerektiğinde uzman diyetisyenden yardım almaktan imtina etmemelidir. Bu yüzden beslenme tarzındaki hassasiyetler, uzun vadede kalp üzerinde büyük etkilere sahiptir.

Yorum yapın