Gut Hastalığı Belirtileri

Ahmet

Gut hastalığı pürin bazlarının metabolizmasının bozulması sonucu oluşan ve dokularda ürat depolanmasına neden olan bir hastalık olarak bilinmektedir. Genellikle eklemleri ve böbreği etkileyen bir hastalık olmaktadır. Gut hastalığına sahip olan kişilerin yüzde 2.5 inde eklem hastalıkları da görülmektedir. İlk basamaktaki gut hastalığı genellikle diyetten kaynaklanan ya da doğuştan gelen metobolik hastalıkların sonucu olarak ortaya çıkan bir hastalıktır ve genetik olarak aktarılabilmektedir. İkinci basamakta görülen gut hastalığı ise daha nadir olarak görülen ve kurşun zehirlenmesinden kaynaklanabilen bir durum olarak bilinmektedir. Ayrıca kan hastalıkları ve diğer bir takın faktörlerde gut hastalığının çıkmasına neden olabilmektedir.

Gut hastalığı genellikle orta yaştaki erkeklerde daha sık görülmektedir ve kronik olarak görülen bir hastalık da olabilmektedir. Artık akut olarak tekrarlama ihtimali de oldukça yüksek olmaktadır.

Genellikle kendini aniden başlayan ağrıyla belli eden bir hastalıktır. Bu ağrı gidere artar ve şişlik yaratabilmektedir.

Ayrıca gut hastalığı günümüzde oldukça yaygın olan bir hastalık haline gelmiştir ve belirti ve etkileri de araştırılmaktadır. Ürik asit vücuttan uzaklaştırılması gereken bir toksik maddedir ve uzaklaştırılması gereken bir hastalıktır. Gut hastalığının ortaya çıkmasını tetikleyen belli başlı sebepler alkol, genetik olarak aktarılan hastalıklar ve beslenme dengesizlikleridir. Ayrıca bilinmeyen bir çok neden de guut hastalığına sebebiyet verebilmektedir.

Bu hastalık yukarıdaki belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi hiçbir belirti vermeden de aniden ortaya çıkabilmektedir. Ayak ve el eklemlerinde de etkisi oldukça hissedilen bir hastalıktır. Uç bölgelerde yoğun olarak görülmesinin nedeni de bu bölgelerin daha soğuk olmasıdır. Bu bölgelerde şişliğin yanında katılaşmış şekilde bir yapı da hissedilebilmektedir. Bu kişilerde sıcak basması gibi durumlarda yaygın olarak görülmektedir ve ortam daha sıcak hissedilmektedir.

Gut Hastalığı Belirtileri
Genellikle görülen belirtiler arasında özellikle eklemlerde olmak üzere oluşan ağrı, şişlik ve fazla hassasiyet olmaktadır. Bu belirtilerin ortaya çıkması durumda doktora gidilmesi de önerilmektedir. Genellikte yapılan ilk test kan taraması olmaktadır ve ürik asit düzeyi araştırılmaktadır.

Ağrı şiddeti genellikle geceleri artabilmektedir. Aynı zamanda derinin kırmızılaşması özelllikle eklem etrafında yoğun olarak görülmektedir. Deri daha da koyu bir renk alabilmektedir.

Gut hastalarında atak zamanları da mevcuttur ve genellikle eklem bölgelerinde yoğunlaşan belirtiler görülmektedir. Kaşınma, yanma ve uyuşma hissi de belirtiler arasında yer almaktadır. Atakların habercisi olan belirtiler arasında da bu verdiğimiz belirtileri sayabiliriz. Daha sonra ise atak evresi başlamaktadır. Ayrıca ön belirtilerin oluşmadığı atak durumu da mevcuttur ve ani ataklar görülülebilmektedir. Ağrı ise atak sona erdikten sonra bitebilmektedir. Hatalığın tedavi edilmesi ise oldukça önemli olmaktadır çünkü gut hastalığı giderek artan bir hastalık olabilmektedir.

Gut Hastalığına Ne İyi Gelir?
Genellikle beslenme, alkol ve genetik kaynaklı bir hastalık olduğu için bunlara dikkat edilmesi oldukça önemli olmaktadır.  Pürin kaynaklı besinlerin tüketilmesi önerilenler arasındadır ve sakatat, kırmızı et, uskumru,ceviz gibi besinler bu yönden oldukça zengin olan besinler olarak bilinmektedir.

Alkol kullanımına dikkat edilmesi de oldukça önemli olmaktadır. Genellikle rakı, bira gibi içkilerin yanı sıra şarap tüketilmesi önerilmektedir. Ayruca kahvenin kafeinsiz olarak tüketilmesi de öenrilenler arasında yer almaktadır.

Diğer gut hastalığına iyi gelen besinler ise çilek ve yaban mersini olarak bilinmektedir. Aynı zamanda kerevz ve ısırgan yaprağı da toksinlerin atılması için önemli olmaktadır. Isırgan otu çayları da tercih edilebilmektedir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için ise çakal eriği de tercih edilebilmektedir.

Elma ise ağrıların geçmesi ve azaltılması için kullanılabilmektedir. Aynı zaman da toksinlerde kurtulmak için limon da tercih edilebilmektedir.

Gut Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gut hastalığının tedavi edilmemesi eklemlerde hasar oluşumuna kadar birçok şeye neden olabilmektedir. Ayrıca ağrılar gittikçe artar ve atakları da daha çok tetiklemeye başlar. Bu durumda ise hastalık etkileri kalıcı ve daha yoğun olarak hissedilebilmektedir. Kişinin gut hastalığının tedavisinde dikkat etmesi gerekenleri göz önünde bulundurmaması ise bir çok eklem hastalığının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır.

Gut Hastalığı Diyeti Nasıl Olur?
Pürin gut hastalığını kötü açıdan tetikleyen bir içerik olduğu için pürinden kaçınılması önerilmektedir.Dolayısıyla ürik aist içerikli besinlerden uzak durulması da oldukça önemli olmaktadır.

Pürin gut hastalığının atmasına oldukça etkili olan bir maddedir ve maddelerin olup olmadığı araştırıldıktan sonra bsein tüketiminin yapılması gereklidir. Aşağıda az  pürin içerikli besinler verilmiştir ve bu besinlerin kullanımı sakıncalı değildir.

  • Başta kiraz ve çilek olmak üzere meyvalar
  • Sebze çeşitleri
  • Çerez ürünleri
  • Pirinç
  • Peynir
  • Tahıllar

Ayrıca aşağıda pürin miktarının daha fazla olduğu besinler verilmiştir;

  1. Kırmızı ve beyaz etin fazla miktarda tüketilmesi
  2. Sakatat tüketiminin fazla olması
  3. Deniz ürünlerinin fazla miktarda tüketilmesi
  4. Baklagillerin fazla tüketilmesi
  5. Maya kaynaklı yiyeceklerin fazla tüketilmesi
  6. Mantar
  7. Bira ve şarap başta olmak üzere alkol tüketimi

Aşağıda yapılması gereken birkaç öneri verilmiştir;

Özellikle fazla kilolu kişilerin kilo vermesi önerilmektedir.

Ayrıca besin alınımına yukarıdaki verilenlere göre bir yol izlenmelidir.

Alkolün fazla kullanımından kaçınılmalıdır.

Gut Hastalığının Tedavisi Nasıl Olmaktadır ve Hangi Doktor İlgilenmelidir?
Gut hastalığı olduğunu düşünen kişilerin Endokrinolojiye başvurmaları önerilmektedir.Aşağıda gut hastalığının tedavi yöntemleri verilmektedir;

Genellikle beslenme ve yaşam dengesizliğinden kaynaklanan hastalığın, genetik faktörlerden de etkilendiği bilinmektedir. Ayrıca ağrıların fazla olduğu bir hastalık olduğu bilinmektedir. Ayrıca atak sürecinin takibinin yapılması da oldukça önemlidir.Bu durumda ağrıalr giderek ağırlaşan bir duruma dönüşmektedir. Hastalığın tedavisinde kullanabilecek ilaç tedavisi aşağıda verilmiştir.

Genellikle kişininin biyolojik ve fizyolojik durumuna göre bir tedavi uygulanmaktadır. Kan değerinde sadece ürik asit miktarında yükselme saptanmış isebu durumda ilaç tedavisi uygulanmamaktadır. İlaç tedavisinin uygulandığı hastalar ise;

Genellikle atakları fazla (ağrı ve şişme fazla) olan hastalarda kortizon, kolşisin gibi maddeleri içeren ilaçlar kullanılmaktadır. Ayrıca genel olarak kullanılan ilaç ürikoliz olmaktadır. Bu ilaç tofüs tedavisinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca böbrek taşı oluşmunu da engellemekte oldukça kullanışlı bir ilaç olmaktadır.

Cerrahi operasyon gerektiren durumlar ise genellikle tofüs bulgusunun saptandığı durumlar olmaktadır. Bu durumda tofüsleri temizlemek gereklidir ve ameliyat şart olmaktadır.

Gut hastalığını önlemek için besin alınımına dikkat edilmeli ve herhangi bir belirti oluştuğu süreçte endoknilojiye başvurulması önerilmektedir. Bitkisel tedavi için ise öncelikle doktora danışmak oldukça önemlidir.

Yorum yapın