Gaz Sancısı Belirtileri

Ahmet

Gaz Sancısı Belirtileri
Gaz ve gaz sancısı genellikle beklenmedik şekilde ortaya çıkan, vücutta belli nedenlerle oluşan can sıkıcı bir durumdur. Bağırsaklarda ortaya çıkan bu durum çoğunlukla ciddi değildir. Gaz sancısına, alınan gıdalar veya soğuk havaya maruz kalmak neden olabilir. Çoğunluğunun sebebi ise, ishal veya kabızdan kaynaklanan gaz sancısıdır.

Gaz sancısı oluştuğu anda, kişi tarafından kolay kolay geçirilemeyebilir. Bazı kişilerde günde 10 defaya varan gaz sancısı meydana gelmektedir. Fakat endişe verici bir durum söz konusu olmayıp, basit uygulamalarla bu durumdan kurtulmak mümkündür.

Gaz Sancısı Belirtileri
Gaz sancısının belli başlı sadece birkaç belirtisi vardır. Bu belirtileri, bağırsakta sıkışıklık ve gaz çıkarma hissi, mide kısmında baskı ve karın kısmının farklı yerlerinde yanma hissidir. Gaz sancısına sebep olan bir çok etmen vardır.

Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Gün içinde meydana gelen gaz sancıları, çok büyük ihtimalle ciddi değildirler. Bununla birlikte ani olarak oluşan gaz sancılarının giderilmesinin küçük ama etkili bir kaç yöntemi vardır. Bu yöntemler; gaz sancısı meydana geldiği zaman aksatmadan tuvalete gitmek, mideyi rahatlatıcı egzersizler yapmak ve beslenme düzenine dikkat ederek ani gaz sancılarının önüne geçmektir.

Yetişkinlerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?
Yetişkinlerde gaz sancısı genellikle aniden oluşur ve kişiyi toplantı, aile ortamı ya da iş ortamı gibi durumlarda yakalar. Buna bağlı olarak da genellikle kişi zor bir durumda kalabilir. Bunu geçirmek için en başta gün içinde alınan gıdalara dikkat edilmelidir. Daha sonra ise gaz sancısı hissedildiğinde ise tuvalete gidilmelidir.

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?
Gaz sancısı genellikle mide, karın ve bağırsaklarda meydana geldiği için, gaz sancısına iyi gelen şeyler otomatik olarak bağırsak ve mideye de iyi gelmektedir. Bu yüzden mideyi rahatsız etmeyecek ve herhangi bir lejyon oluşturmayacak besinler tüketilmelidir. Bu

besinlerin yanında, doktor tavsiyesi ile kullanılacak bir takım ilaçlar ve şuruplar mevcuttur. Bunlar şu şekildedir;

Araştırmalara göre “simetikon” isimli bir madde, bağırsaklarda ve midede gaz oluşumunu engellemektedir. Bu ilaç sayesinde gaz oluşumu ya da gaz sancısıları engellenebilmtektedir. Bu maddenin bulunduğu ilaç isimleri; Gas-X, Mylanta Gas ve Phazyme’dir. Bu ilaçlar doktor tavsiyesi ve reçete ile alınmalıdır. Hamile ya da başka hassas durumu olan kişiler, bunu özellikle doktora belirtmelidirler.

Bu ilaçların yanında bir de doğal olarak herkes tarafından bilinen ve gaz sancısına iyi gelen maddeler vardır. Bunların başında elma sirkesi gelmektedir. Elma sirkesi, içinde yer alan asit sayesinde mide ve bağırsaklardaki mikropları temizler ve gaz sancılarının önüne geçer. Bu sayede kişide gaz sancısı engellenmiş olur.

Laktoz kullanımı da bazı durumlarda işe yaramaktadır. Eğer, kişi laktozu tolere edemeyecek bir sindirim sistemine sahipse bu geçersiz bir durumdur. Fakat eğer laktoz ile ilgili herhangi bir özel durum söz konusu değilse laktoz ve laktoz içeren ürünler, bağırsak ve mide faaliyetlerine katkıda bulunduğu için yararlı hale gelmektedir.

Gaz sancısında ve oluşumunda bir diğer konu ise düzenli egzersizdir. Endüstrinin ve gelişen teknolojinin insan hayatına getirdiği kısıtlamalar yüzünden çoğu kişi, gün içinde 5 saatten fazla olduğu yerde oturmaktadır. Bu da dolaylı yoldan sindirim, mide ve bir takım içsel hastalıklarla ilgili istenmeyen durumlara sebep olmaktadır. Bunların başında gaz sancısı ve gaz oluşumu da gelmektedir. Bu durumların önüne geçmek için düzenli kardiyo ve fitness yapılması elzemdir. Vücut, bu hareketli aktiviteler sayesinde kan dolaşımını düzenler ve yenilenme hızını arttırır. Bu sayede gaz sancısı ve gaz oluşumunun önüne geçilebilmektedir.

Gaz Sancısına Kesin Çözüm Var Mı?
Bu sorunun cevabı doğrudan kişinin yaşam tarzı ve beslenme düzeniyle ilgilidir. Gün içerisinde sindirim sistemi tarafından sindirimi güç gıdalar tüketmek ve hareketsiz kalmak gaz sancısına davetiye çıkarmaktadır. Eğer kişi, kendi vücudunun sesini dinleyip buna ek olarak sağlıklı besinler tüketirse, gaz sancısının da önüne geçmiş olur.

Gaz Sancısı Nasıl Olur?
Gaz sancısı; yukarıda da belirtildiği gibi genellikle mide ve bağırsaklarda meydana gelir. Bu sancılar derin ve yayılmacı bir şekilde ağrıya sebep olur ve genellikle ani ataklarla vücutta kendilerini gösterir. Karın kısmında, karaciğerin ve midenin bulunduğu yerde ve makat kısmında meydana gelebilmektedirler. Çoğunlukla ciddi değildirler fakat istenmeyen anlarda meydana geldikleri için kişiyi zor duruma sokmaktadırlar.

Gaz Sancısı Nasıl Önlenir ?
Gaz sancısının vücutta oluşumu, kişinin beslenme stiliyle doğrudan alakalıdır. Uzman doktor ve diyetisyenler vasıtasıyla uygulanan bazı diyet programları sayesinde, gaz sancıları çoğunlukla engellenebilir. Eğer kişi midesinden ya da bağırsaklarından dolayı kronik bazı hastalıklara sahipse, bunların mevcut tedavi yöntemleri de, gaz sancısı açısından önleyici etkiye sahiptir.

Bu önleme yöntemleri klinik bir takım araştırmalar sonucu ortaya konmuştur. Bu önlemlerin başlıcaları şu şekilde olabilir:

  • Aşırı yemek yememek
  • Yemek yeme ya da sulu gıdalar tüketirken hava yutmamaya özen göstermek
  • Sakız çiğnememek
  • Sigara içmemek
  • Yüksek lif içeren gıdalar tüketmemek
  • Yüksek yağ oranına sahip gıdalar, kızartmalar ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak
  • Abur-cubur tabir edilen ve herhangi bir besin değeri olmayan gıdalar tüketmemek
  • Karbonat içeren içeceklerden uzak durmak
  • Yapay tatlandırıcılarla tatlandırılmış kola, ice-tea, yapay meyve suları, soda, maden suyu gibi ürünleri tüketmemek
  • Asitli alkollerden uzak durmak
  • Aşırı miktarda fasulye ya da arpa tüketmemek

Gibi önlemler ve diyet yöntemleri sayesinde, gaz sancısının oluşumunu engellemek mümkündür.

Gaz Sancısının Tedavisi
Gaz sancısının yukarıda yazılan ilaçların haricinde, halk arasında da çokca bilinen bazı bitkisel tedavi yöntemleri mevcuttur. Bunlar çok çeşitli olabileceği gibi bazı belli başlı besinler aşağıda gösterilmiştir:

  1. Gün içinde bol miktarda ılık-sıcak su tüketmek
  2. Papatya çayı içmek
  3. Bol bol yoğurt tüketmek
  4. Limonlu su içmek
  5. Ginseng çayı içmek
  6. Bal ile limonu karıştırıp, sıcak su eşliğinde tüketmek

Gibi bitkisel yöntemler, hem gaz sancısını hafifletir hem de gaz sancısı oluşumunun önüne geçer. Bu sayede kişi gaz sancısının verdiği rahatsızlıklardan kurtulabilir.

Yorum yapın