Burun Eti Belirtileri

Ahmet

Burun etinin en temel belirtisi burun etinin büyümüş olmasıdır. Burun eti dediğimiz konkalar burunda 3 adet bulunmaktadır. Konkaların konumlandığı yerler ise burnun yan duvarları ve burnun alt kısımları olmaktadır. Bu yapılar içte ve dışta farklı fizyolojik yapılarda bulunmaktadır. Dış kısımda olan konkalar süngerimsi diğer  kısımda ise kemik iskelet şeklinde olmaktadır. Alt konka ve yan konkalarda olan problemler ise farklı sorunlara yol açabilmektedir. Alt konkanının normalden daha fazla büyük olması durumunda kişide burun tıkanıklıkları ve daha sonrasında nefes almada zorluk gibi durumlarla karşılaşılmaktadır. Ayrıca bu durum kişide uyku esnasında horlamaya da neden olabilecek bir sebeptir. Eğer yan duvarlarda büyüme olursa , bu durumda ise kişide sinüzit problemleri ortaya çıkmaya başlamaktadır. Burun tıkanıklığı ise kişinin bir süre sonra basınçtan dolayı hava alamamasına ve ağızdan hava almasına yol açabilmektedir.  Ayrıca daha sonra kişide ağız kuruması, ağız kokusu gibi durumlar da meydana gelebilmektedir. Burun etinin sebep olduğu diğer durumlara bakıldığında ise ; karşımıza alerji gibi bir durum da gelmektedir.

Burun etinin temel görevi nefesle alınan havanın ısıtılıp nemlendirilmesi ve kişinin toz ve zararlı parçalara karşı korumasına yardımcı olmaktır. Dolayısıyla burun eti burun içerisinde oldukça önemli olan bir parça olarak bilinmektedir.

Burun etinin şişmesinin çeşitli sebepleri bulunmaktadır. Bunların başında ise hava kirliliğinin oldukça fazla olması ve sigara kullanımının fazla olması gelmektedir. Ayrıca kişide burun yapısının bozuk olması da burun etinin büyümesine neden olabilecek sebepler arasında yer almaktadır.

Burun eti olan hastaların tedavi şekillerine bakıldığında genellikle cerrahi yöntemler ön plana çıkmaktadır. Bu tedavide asıl amaç burundaki kemiğin yerinden çıkarılıp küçültülmesi amaçlanmaktadır.

Burun etinin görülme olasılığının en fazla kişiler ise sigara kullanımı olan ve alerjik bünyelilerdir.  Kişinin kaza geçmişinden kalan burundaki fizyolojik bozukluklar da kişinin burun deliğinin şişmesine neden olabilmektedir.

Burun Eti Belirtileri
Burun eti büyümesi sonucunda burnun duvarlarında nefes almayı engelleyici yapılar oluşabilmektedir. Endişelenilmesi gerekilmeyen bir durum olan burun eti büyümesinde belirtiler oldukça açık olmaktadır. Kişi burnundan rahat nefes alıp veremediği için ağız yoluyla nefes almaya çalışır ve bu durumda kişinin almaması gereken mikroplar da ağız yoluyla alınmış olur. Bu ise daha ciddi problemlere yol açabilmektedir. Burnun mükemmel yapısı ise bunu engellemeye yöneliktir. Burun içerisinde tüm yapı dışarıdan solunan havanın temizlenip , sadece temiz havanın içeriye girmesini sağlamaya yöneliktir.

Burun yerine ağızdan alınan hava bir süre sonra solunum yollarını kurutur ve kişi uykudayken horlama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca burundan yeterli hava alınamaması sonucunda yeterli oksijen de alınamadığı için akciğerlere istenilen miktarda oksijen gidemez.  Dolayısıyla kişide sabah yorgunluğu meydana gelebilir. Kişinin tat alma duyusunu etkileyecek kadar önemli bir durum olabilmektedir.

Burun Eti Yakılması
Günümüz burun eti alımı tedavisinde burun eti yakılmasının çok da yaygın olduğu söylenemez. Önceki  burun eti alıma ameliyatlarında genellikle etlerin tamamı kesilerek alınıyordu. Fakat bu durumda kişide belirli fizyolojik problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlardan biri de kişinin burnunda kuruma yaşanması, kabuklanma olması ve burun tıkanıklığı olmaktadır.

Burun etinin yakılması yaygın olmasa da hala bazı doktorlar tarafından kullanılan bir yöntem olmaktadır. Bu yöntemde radyofrekans kullanılmaktadır. Genellikle birkaç seans şeklinde uygulanan bir yol olmaktadır.

Günümüz teknolojisinde ise en yaygın olarak kullanılan yöntem lazerle yapılan burun ameliyatları olmaktadır. Aşağıda bununla ilgili detaylı bilgi verilmiştir.

Burun Eti Ameliyatı Lazerle Mi Yapılıyor?
Burun eti tedavisinde en yaygın olarak kullanılan yol  lazerle burun etinin alınması olmaktadır. Bu tür ameliyatlarda genellikle sıcak enerjiden yararlanılmaktadır. Elektrokoter, radyofrekans ve plazma da lazere benzer olarak uygulanan yöntemlerdir. Lazer ışını ise oldukça yaygın olarak kullanılan bir yöntem olmaktadır. Işıma yöntemiyle ışıma güçlendirilir ve hasarlı bölgenin tedavisi gerçekleştirilir. Birkaç tane yaygın olarak kullanılan lazer ışınıyla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunlar; NdYAG, Holmiyum YAG, Diode , ve CO2 lazerlerdir.

Burun eti alma ameliyatlarında yaygın olarak kullanılan lazer yöntemi ise Holmiyum YAG lazer olmaktadır. Bu lazer yönteminin kullanılış nedeni ise çevreye daha az zarar vermesi ve dokuya zarar vermemesi olmaktadır. Diğer yöntemler ise burun etinin alınmasına rağmen başka hasarlar bırakabilmektedir. Dolayısıyla hastalara en çok önerilen yöntem lazerle burun eti alınmasıdır. Ayrıca kabuk oluşması ve kuruluğu gibi durumların oluşması da önlenmektedir. Kişinin toparlanma süreci ise oldukça kısa olmaktadır. Kişi ameliyattan sonra en az hasarla günlük yaşamına devam edebilmektedir.

Burun Eti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun eti ameliyatının çeşidine göre süresi de değişiklik gösterebilmektedir. Herhangi bir komplikasyon çıkmadığı sürece burun eti alımı ameliyatları 10 dakika ila yarım saat arasında gerçekleşen ameliyatlardır. Özellikle lazerle olunan burun eti ameliyatları 10 dakika gibi oldukça kısa sürede tamamlanan operasyonlardır. Dolayısıyla süre bakımından oldukça kısa olan ameliyatlardır.

Burun Eti Büyümesi İçin Bitkisel Tedavi
Burun eti büyümesini önlemek için aşağıda verilen yöntemler uygulanabilmektedir. Fakat bu yöntemlerin bir uzmana danışıldıktan sonra uygulanması daha uygun olacaktır.

  • Menekşe bitkisi bu konuda kullanılabilecek bir bitki olmaktadır. Aktarlardan bulunabilen menekşe yaprağının demlenip daha sonra soğumaya bırakılması gereklidir. Ardından her yarım saatte bir burna birkaç damla damlatılması önerilmektedir. Böylelikle burun eti tedavisi de gerçekleşebilmektedir.
  • Diğer bir yöntem ise ebegümeci yapraklarının iyice ezilmesidir. Daha sonra bu yaprakların sirkeyle karıştırılması gerekmektedir. Krem kıvamına gelen bu karışımın sabah ve akşam burun içerisine sürülmesi gereklidir.
  • Kurutulmuş zeravent kökü de kullanılabilecek bir başka bitki olmaktadır. BU bitki ve çilek köklerinin dövülüp toz haline gelmesi gereklidir. Ardından bir önceki yöntemde olduğu gibi krem haline getirilip 3 saatte bir uygulanması gereklidir.
  • En son önerilen yöntem ise kuru meşe kabuklarının kaynatılıp soğutulması ve bu suyun burna aralıklarla çekilmesidir.

Yukarıda verilen yöntemler yaygın olarak kullanılan yöntemler olup mutlaka doktor kontrolünde uygulanması gerekilen yöntemlerdir.

Burun Eti Tedavisi
Burun eti  büyümesi tedavisinde öncelikle burun etinin neden büyüdüğü araştırılmalıdır. Daha sonra ise duruma göre tedavi şekli seçilmektedir. Eğer burunda geçici bir büyüme söz konusu ise bu durumda ilaçla tedavi mümkündür. Fakat geçici olmayan burun eti büyümesi tedavisinde genellikle cerrahi yöntemler kullanılmaktadır. Uygulanan iki faklı cerrahi yöntem aşağıda verilmiştir;

İlki konkplasti adının verdiğimiz bir yöntemdir ve bu yöntemde burunda olan kemiğin çıkarılması ile başlanılıp, büyümüş olan kısmın küçültme işlemi tamamlanmaktadır.

Diğer bir yöntem ise konka redüksüyonu ya da burun eti küçültülmesi olarak adlandırılan yöntem olmaktadır. Bu kısımda genellikle lazer gibi yöntemlerle ısıl işlem uygulanmaktadır. Böylelikle burun içindeki etin küçülmesi sağlanmış olur.

Yorum yapın