Bronşit ve bronşiolit oldukça benzer etkiler göstermesine karşın aslında birbirinden farklı olan iki hastalıktır. Bu farklılıklar genellikle yaş ve belirtilerden kaynaklanan farklılıklardır. Bronşiolit genel olarak kışın ve havanın oldukça soğuk olduğu zamanlarda rastlanılan bir hastalıktır. 3 yaş ve alt yaş grubu ise bu hastalık açısından oldukça riskli konumda yer almaktadır. Bunun nedeni bu yaştaki çocukların immun sistemlerinin henüz gelişimini tamamlamış yada immun sisteminde zayıflamalar olmasından kaynaklanmaktadır. Broşitlere benzer yapıda olan bronşioller iltihaplanması nedeniyle çocuklarda bronşiolit gözlemlenir.
Genellikle aileler bu hastalığı basit bir soğuk algınlığı ya da grip karıştırabilmektedir. Bunun nedeni ise diğer solunum yolu hastalıklarının daha yaygın olarak bilinmesi ve bu hastalıklara daha sık rastlanılmasıdır.
Bronşiollerin iltihaplanmasının nedeni virüslerdir ve bu virüsler çocuğun öksürmesine neden olmaktadır. Ayrıca bronşiolitin bir diğer kötü yanı , virüs kaynaklı bir hastalık olduğu için kişiden kişiye bulaşabilen bir hastalıktır. Dolayısıyla bronşiolit olan bir hastanın çevresindeki insanların oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Bronşiolit olduğu düşünülen bir çocuğun Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanına götürülmesi ise yapılması gereken ilk önlemdir. Böylelikle bronşiolitin olup olmadığından kesin olarak emin olmak mümkün olmaktadır.
Bronşiolit kendini oldukça hızlı bir şekilde belli eden bir hastalık olduğu için anlaşılması da zaman almamaktadır. Böylelikle erken teşhis ve tedavinin mümkün olduğu hastalıklar grubunda yer almaktadır.
Doktorların verdiği ilaç takviyelerinin yanı sıra bebeğin ya da çocuğun dinlenmesi ise bu hastalığın atlatılması aşamasında oldukça önemli olmaktadır.
Bronşiolit nadir de olsa nefes darlığı ve beslenmede zorluk gibi problemlere neden olabilecek bir hastalık olmaktadır.
Bronşiolit genellikle masum bir hastalık gibi görülür fakat her ne kadar öyle görünse de mutlaka tedavisinin uygulanması şart olan hastalıklar arasında yer almaktadır.
Çocukta genel olarak öksürüğün fazla olması(hatta nöbet haline gelmesi), çocuğun nefes almada oldukça büyük sıkıntılar yaşanması ve ödem oluşması ise hastalığın belli derecelerde görülen belirtileri olmaktadır. Ayrıca çocukta sıvı kaybı da yaşanabilmektedir. Dolayısıyla basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu olarak görülmemeli özellikle bebeklik döneminde olan çocukların takibi iyi bir şekilde yapılmalıdır.
Bronşiolit Belirtileri
Bronşiolit soğuk algınlığıyla ortak belirtilerin oldukça fazla olduğu bir hastalıktır. Bronşiolit yukarıda bahsettiğimiz gibi bronşiollerin virüs sebebiyle iltihaplanmasından oluşan bir hastalıktır. Yaygın olarak 2 yaşından küçük olan bebek ve çocuklarda sık olarak görülen bir hastalıktır. Kış ayları bronşiolit için oldukça uygun koşulları veren bir dönemdir.
Soğuk algınlığında görülen öksürüğün yanı sıra oldukça fazla olan öksürük bronşiolitin en belirgin belirtilerindendir. Buna eşlik eden nefes almada zorluk ve nefes alamama şikayetleri de bronşiolitin bir belirtisidir.
Belirtilerin zamanının genel seyrine bakıldığında ise 3 gün gibi kısa bir süre de tedavi edilebileceği gibi 2 haftayı alan tedavi süreçleri de mevcuttur. Bu durum hastanın bağışıklık sistemine ve yaşına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bronşiolit hastalarının oldukça titiz bir biçimde bakılmasıyla kişinin iyileşme süreci kısalır. Fakat bazı hastalarda hastanede muhabbet gerebilmektedir.
Bronşiolitin belirtileri ise genellikle hafif ya da orta şiddetli olmaktadır. Fakat bu belirtilerin geçmesi için gereken süre en fazla 2 hafta olmaktadır.
Bu hastalığın çocuklarda ve bebeklerde daha sık görülmesi nedeniyle ; hastalar oldukça sık takip edilmeli ve belirtilerin seyri kontrol edilmelidir. Eğer belirtilerde artma görülürse mutlaka bir uzmana danışılması önerilmektedir. Özellikle nefes alış verişlerin kontrol edilmesi konusunda hassas davranılmalıdır.
Bronşiolit kendini 1 ya da 2 gün içerisinde belli eder ve genellikle görülen belirtiler burun tıkanıklığı, burun akıntısı, az miktarda öksürük ve fazla olmayan ateş olmaktadır. Bu belirtiler soğuk algınlığında da gözlemlendiği için hastalıkların karıştırılma olasılığı oldukça fazladır. İlerleyen bronşiolitte ise oldukça fazla olan öksürük( kuru bir şekilde ve nöbetler halinde), nefes alamamaktan kaynaklanan hızlı nefes alıp verme problemleri, nefes almada zorluk yaşama, sıvı kaybından kaynaklanan daha az idrar, ve kusma gözlemlenmektedir.
Bu belirtilerin erken safhalarında tedavi edilmesi hem ebeveynler için hem de çocuğun sağlığı için oldukça önemlidir. ŞU bilinmelidir ki hastalık çok ciddi bir hastalık değildir; fakat her hastalıkta olduğu gibi bakım ve tedavi gerektirmektedir.
Bronşiolit Nedenleri
Bronşiolitin oluşmasının sebebi virüsün (respiratuvar sinsisyal ) sebep olduğu iltihaplanmalardır. Aynı zamanda bazı durumlarda parainfluenzalar ve adeno virüsler de bronşiolit sebebi olabilmektedir. Genellikle immun sistemi(bağışıklık sistemi) güçsüz olan bebek ve çocuk gruplarında gözlemlenmektedir. Ayrıca bu yaş grubunda biyolojik olarak direnç tam olarak kazanılabilmiş değildir.
Bir diğer neden ise bu yaş grubunda bronşiollerin, bronşçukların daha küçük ve dar olmasıdır. Dolayısıyla hastalığın ilerlemesi de daha kolay olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse solunum yetmezliği gerçekleşebilmektedir. Eğer bronşiolit belirtilerine rastlanmışsa vakit kaybedilmeden doktora danışılması önerilmektedir.
Bronşiolit ve Bronşit Arasındaki Farklar Nelerdir?
Bronşiolit ve bronşit arasında oldukça fazla farklılıklar bulunmaktadır. Bronşioliti basitçe anlatmak istersek nezlenin göğüs bölgesinde görülmesidir. Genellikle RSV virüsünden kaynaklanan bir hastalıktır ; dolayısıyla mikrop kaynaklı ve bulaşıcıdır. Genellikle evde tedaviyle düzelebilecek bir hastalıktır. Aynı zamanda oldukça fazla balgam olduğunda balgam sökücüler de kullanılabilmektedir.
Eğer doğru bir doktora gidilmezse genellikle kortizonlu ilaçlar kullanılır ; bu durumda çocuğun geçebilecek hastalığı ,geçemeyecek bir durum alır. Bunun nedeni ise virüslerin artık akciğere yerleşmeye başlamış olmasıdır. Aynı zamanda çocuğun kendi bağışıklık sistemine de engel olunur ve hastalık daha da ilerleme gösterebilir. Bazı hastalarda solunum yetersizliğinden dolayı solunum tüpü dahi gerekebilmektedir.
Fakat bronşit, bronşiolite kıyasla oldukça ciddi bir hastalıktır. Çünkü halk arasında astım olarak bilinir ve alerjik reaksiyonlar gözlemlenmesi mümkündür. Genellikle astım tedavisinde azaltıcı ve baskılayıcı yollar izlenmektedir. Bunun nedeni ise bu hastalığın aslında geçici ve tedavisi tamamen yapılamayan bir hastalık olmasından kaynaklanmaktadır. Hastalar ömür boyu tedaviye mecburdurlar. Fakat yeni bulunan ilaç tedavileri kişinin bünyesine daha az zarar verir ve bronşitin bastırılmasında daha etkili olmaktadır.
Bronşiolit ve bronşit arasındaki bir diğer önemli fark ise ; bronşiolitin genellikle daha küçük yaş gruplarında görülmesine rağmen bronşitin her yaş grubunda gözlemlenmesinin mümkün olduğudur.
Bronşiolit için Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bronşiolit tedavisi genellikle evde bakım ; bazen de destekleyici bitkisel ürünlerle mümkün olmaktadır.
Uzmanlar tarafından önerilen bitkilere ve kürlere bakıldığında; ılık sütün bronşiolite iyi gediğinden bahsedilmektedir. Bunun nedeni boğazı yumuşatması ve öksürüğün azalmasına yardımcı olmasıdır. Ayrıca bir diğer öneri de bol miktarda su içilmesidir. Su miktarı ise çocuğun yaşına oranlı olarak verilmelidir.
Ayrıca doktorunuza da danışarak ıhlamur, adaçayı gibi bitki çayları da çok sıcak olmamak koşuluyla kullanılabilmektedir.
Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bunun nedeni hastalığın soğuk algınlığının bir aşama ilerisi gibi seyretmesidir. Ayrıca bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalık olduğu için çocukların ve bebeklerin düzenli beslenmeleri ve dinlenmeleri tedavi sürecinde oldukça gerekli olan iki şarttır.
Bronşiolitte önemli olan hasta takibinin iyi yapılması; solunum yollarının açıp olup olunmadığının bilinmesi önemli olmaktadır. Bronşiolitte karşılaşılan bir diğer durum da öksürük şikâyetleridir. Doktorun kontrolü altında ilaç kullanımı yapılmalı ve çocuğa verilmesi-uygulanması gerekenler aile tarafından sağlanmalıdır.
Kısacası bronşiolit tedavisi mümkün olan ve kısa vadede atlatılabilen bir hastalıktır. İleri derecedeki hastalarda hastanede takip gerekebilmektedir.