Bronşektazi Belirtileri

Ahmet

Bronşektazi hastalığı aslında çok yaygın olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Genellikle kişilerin başka hastalıklarla karıştırdığı bir hastalık olmasına karşın belirgin farkların izlendiği durumlar mevcuttur. Genel olarak bronşektazi den bahsetmek istersek hastalığın bronşların genişlemesi sonucunda oluştuğundan söz etmek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre bronşektazi hastalığı KOAH ve astım kadar çok rastlanılan bir hastalık olduğu belirlenmiştir.

Hastalığın kötü yanı şudur ki tam olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. genellikle diğer hastalıklara uygulanan tedavi yöntemlerinin benzerleri uygulanmaktadır.

Hastalık ilk başlarda fazla önemsenmez. Bunun nedeni ise soğuk algınlığı ya da diğer üst solunum yolu hastalıklarında olduğu gibi balgam çıkarma ve öksürük gibi şikayetlere rastlanmasından kaynaklanmaktadır. Fakat dikkat edildiğinde gün içerisinde oldukça fazla miktarda olan balgam bronşektazi hastalığının önemli bir belirtisi olarak izlenmektedir.  BU balgam o kadar fazladır ki bir su bardağını geçebilecek ölçüde olabilmektedir.

Bronşektazi hastalığının bir diğer izlencesi ise kişiden kanlı balgam gelmesidir. Bu durum oldukça yaygın olarak gelişen olaylardan biri olmaktadır. Kişideki kanama ise hastanın balgam çıkarma şekline göre değişim gösterebilmektedir. Balgamdaki kan miktarı az olabileceği gibi normal bir kanama şiddeti de gözlenebilmektedir. Bronşektazi hastalığının bir akciğer hastalığı olduğu da unutulmamalıdır. Dolayısıyla oldukça ciddiye alınması gereken bir hastalık olmaktadır.

Hastalığın ileri safhalarında ise sık rastlanılan şikâyetlerine bakıldığında nefes darlığının da geliştiği gözlemlenmektedir. Bunun nedeni ise bronşların genişlemesi ve nefes alıp verme de problemlerin meydana gelmesidir. Kişinin mutlaka Göğüs Hastalıkları doktoru ile irtibata geçmesi ve düzenli olarak solunum testlerinin yapılması önerilenler arasında yer almaktadır.

Bronşektazi hastalığında görülen bir diğer önemli konu ise kişinin bronşit atakları geçirmesidir. Dolayısıyla kişinin yakınları bu konuda bilinçli olmalı ve antibiyotikleri zamanında vermelidir. Genellikle antibiyotiğin nasıl kullanılacağı hakkında bilgilendirme Göğüs hastalıkları uzmanları tarafından yapılmaktadır. Bunun için ise balgam testleri uygulanmaktadır.

Ayrıca kişinin ataklarını önlemek de mümkün olabilmektedir. Bunun için ise kişinin fizyoterapiye gidip solunum egzersizlerini öğrenmesi gerekmektedir.

Bronşektazinin  genel olarak nedenlerine baktığımızda solunum yolunda meydana gelen problemler ön plana çıkmaktadır. Bu problemler genellikle savunma mekanizmasıyla alakalı olmaktadır.

Ayrıca kişinin geçmişte solunum yollarıyla ilgili problemler yaşaması da bronşektazi ye neden olabilmektedir. Başka hastalıkların da bronşektazi oluşturabileceğinden de bahsedilebilir.

Çocukluk döneminde yaşanılan adenovirüs, pnömoni, kızamık veya boğmaca gibi hastalıklardan kaynaklanıp oluşan bronşektazi edinsel bronşektazi grubunda incelenmektedir. Tümör ya da immun sisteminden kaynaklanan bronşektaziler ise konjenital bronşektazi grubunda yer almaktadır.

Bronşektazi ölümcül bir hastalık olarak da karşımıza çıkabilmektedir. Bunun olduğu hastalar genellikle difüz bronşektazi hastalarıdır. Bu hastaların ölmesinin nedeni ise kişide aşırı derecede olan solunum yetmezliğidir. Bronşektazinin azalmaya başlaması ise ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle doğru orantılı olarak gerçekleşmektedir. Gelişmiş ülkelerde yapılan çocukluk aşıları ve erken teşhisler, hastalığın azalmasını sağlamaya yönelik uygulanan faaliyetlerdir. Bunun yanı sıra ülkenin gelişmemiş olması ya da gelişmekte olan bir ülke olması ise bronşektazi oranını artırmaktadır.

Bronşektazi Belirtileri

  • Bronşektazi kimi zaman kendini belli etmeyen bir hastalık olarak bilinse de en çok bilinen belirtisi kanlı olan balgam çıkarmadır.
  • Bunun yanı sıra hastalarda fazla miktarda olan öksürük de bronşektazinin bir diğer belirtisi olmaktadır.
  • Kişide yaygın olarak solunum yolu enfeksiyonlarına rastlanması da bronşektazinin bir diğer belirtisi olmaktadır.
  • Kişide fark edilebilecek ölçüde zayıflama da görülen bir diğer belirti olmaktadır.
  • Nefes darlığı ise bronşektazinin ileri boyutunda görülen bir belirtidir.
  • Diğer görülen belirtiler ise ağız kokusunun devamlı olması ve çocuklarda gelişim bozukluklarının yaşanmasıdır.

Bronşektazi Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Bronşektazi hastalığı oldukça önemli olan bir akciğer hastalığıdır. Dolayısıyla kişinin günlük yaşamını bu hastalık çerçevesinde düzenlemesi ve  kontrol altında tutması kişinin hayatının kolaylaşmasının bir yöntemi olmaktadır.

Yukarıda verilen belirtilere bakıldığında özellikle balgamın ve öksürüğün fazla olması bronşektazinin olma ihtimalini artıran belirtiler olmaktadır. Kişinin belirtilerin birkaçını yaşaması durumunda göğüs hastalıkları uzmanına gitmesi ise hastalığın erken teşhis ve tedavisi için oldukça önemli olmaktadır.

Şuna dikkat edilmelidir ki bronşektazi basit bir akciğer hastalığı değildir. Dolayısıyla bilinçsiz ve kişinin kendi tercihine göre antibiyotik kullanması da uygun bir yol olmamaktadır. Göğüs hastalıkları uzmanı yapılan balgam testlerine göre uygun bir antibiyotik önermedikçe antibiyotik kullanımına başlanılmamalıdır.

Eğer kişinin bronşektazi olduğu tespit edilmişse doktor tavsiyelerine olabildiğince yerine getirilmelidir. Kişinin düzenli olarak nefes egzersizlerini uygulaması gerekmektedir. Kişinin düzenli olarak spor yapması ise kişinin nefes kontrolünü düzenleyecek ölçüde olmaktadır.

Kişi ayrıca günlük olarak balgam temizliği yapmalıdır; bunun nedeni ise boğazda olan iltihabın temizlenmesidir.

Tüm akciğer hastalıklarında olduğu gibi bu hastalıkta da mutlaka sigara kullanımı kesilmeli ve sigaranın dumanında dahi bulunmamaları gerekmektedir.

Çocuklukta olan zatürre ve her yıl olunan grip aşılarının mutlaka uygulanması ise kişiyi korumaya yönelik olmaktadır.

Bronşektazi Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Çoğu hastalıkta olduğu gibi bronşektazi hastalığında da beslenme önemli olmaktadır. Bunun nedeni ise kişiye solunumsal olarak bir rehabilitasyon etkisi yaratmasıdır. Önemi ise yadsınamayacak ölçüde büyüktür. Kişinin devamlı olarak akciğer hastası olması durumunda , düzenli ve dengeli olarak beslenmesi kişinin nefes darlığı ( bronşektazinin önemli bir etkisi) şikayetini azaltabilir hatta hiç olmamasına yardımcı olabilmektedir. Düzenli ve dengeli beslenmenin olmadığı hastalarda nefes darlığı daha da artabilir ve kişiyi ölümcül bir duruma kadar sürükleyebilir.

Beslenme programının uzmanlar ve diyetisyenler tarafından hazırlanması ise önem taşımaktadır.

Kişinin protein, karbonhidrat ve yağ miktarının ölçüsünü ayarlaması önemlidir. Günlük olarak mutlaka protein tüketimi gerçekleştirilmelidir. BU ise kişinin yumurta, et, balık, süt ürünlerini tüketmesiyle mümkün olmaktadır. Bu alım günlük olarak 2 olmalıdır.

Karbonhidrat ise bronşektazi hastalığı için oldukça tehlikeli olabilmektedir. Dolayısıyla doktorun önerdiği ölçüde karbonhidrat alınmalıdır. Yağlar da karbonhidratlar gibi solunum sistemi hastalıklarında tehlike yaratabilmektedir. Dolayısıyla alınımında mutlaka uzmana danışılması önerilmektedir.

Sebze ve meyve ise bronşektazi gibi akciğer hastalıklarında alınması gereken besinlerden olmaktadır. Dolayısıyla kişinin günlük olarak 3 ya da 4 defa meyve ve sebze tüketmesi önerilmektedir.

Ayrıca günlük olarak yeteri kadar su içilmeli ve fiziksel aktivite artırılmalıdır.

Yukarıda verilen tavsiyeleri uygulamadan önce mutlaka doktorunuza ve diyetisyeninize danışmanız önerilmektedir.

Bronşektazi Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bronşektazi hastalığı genellikle ilaçlarla tedavi edilebilen bir hastalık olmasına karşın bitkisel olarak da desteklenmesi gereken bir hastalıktır. Bu desteklenmenin mutlaka doktor kontrolünde uygulanmalıdır.

Prof Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun önerdiği yöntemlere bakıldığında ilki 10 gün boyunca soğan suyu kürü uygulamaktır. Soğanlar öncelikle kesilip 4 yada 5 dakika boyunca kaynatılmalı , daha sonra 10 gün süre ile içilmelidir. Bu tedaviden sonra ise günde iki kez olmak üzere (sabah ve akşam) 1 tatlı kaşığı keçi boynuzu pekmezi içmelidir. Bunun yanı sıra  iki defa ( öğleden önce ve sonra) bir bardak kekik çayı içilmesi önerilmektedir.

Bronşektazi Tedavisi
Bronşektazinin tam olarak bir tedavisi olmadığı bilinmekle birlikte, gelişen teknolojiyle birçok çözüm yöntemi de elde edilmiştir. Eğer ilerlemiş bir brokşektazi söz konusu ise bu durumda cerrahi operasyonla tedavi mevcut olabilmektedir.  Bazı durumlarda ise bu tür operasyonlar tercih edilmemektedir. Bunun yerine daha çok hastalığın seyrini durdurmaya ve sağlıklı olan hücreleri korumaya yönelik tedavilere başvurulmaktadır. Bunun sebebi ise bronşektazi hastalığının yanındaki sağlıklı hücrelere de zarar verme olasılığının olmasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca medikal tedavi de başvurulan diğer bir tedavi yöntemi olmaktadır. Kişiye uygulanan doğru antibiyotik tedavisi hastalığın tedavisi için bir seçenek olabilmektedir. Koruyucu tedaviler arasında ilaç tedavisi gösterilebilir. Böylelikle kişinin hastalığında ilerleme görülmeyebilir hatta gerileme bile gözlenmesi mümkün olan durumlardandır.

Ayrıca fizyoterapistlerin (göğüs hakkında uzman olan kişiler) de balgamın çıkartılması için yaptığı uygulamalar oldukça etkin olan yöntemler arasında yer almaktadır. Fizyoterapistler alınan akciğer filminden yararlanarak kişinin doğru duruş pozisyonunu ayarlarlar ve bu sayede kişinin balgamının çıkarılmasına yardımcı olurlar.

Yorum yapın