Bel Tutulması Belirtileri

Ahmet

Bel tutulması ağır bişey kaldırırken, yürürken veya bazen otururken bile meydana gelebilmektedir. Bel tutulması durumu bütün yaş aralıklarında görülebilecek bir rahatsızlık türüdür. Bel bölgesinde oluşan, omurgada sakatlanma ya da kasılma gibi sebeplerden dolayı meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.

Bel Tutulması Nedir?
Bel tutulması farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan bir tanesi bel fıtığıdır. Bel fıtığı, bel tutulmasına sebep olur ve insanlarda sıklıkla görülür. Disklerde meydana gelen kopma ve disklerin sinirlere baskı yapması, bel tutulması ile birleşince belde çok şiddetli ağrılar meydana gelebilir. Bir diğeri siyatik ağrılardır. Siyatik ağrı genellikle omurgadaki disklere baskı yapar ve bunun sonucunda bel tutulmasına sebep olabilir. Siyatik ağrılar bacaklardan başlarve aşağıya doğru yayılarak ağrı verir.

Bir başka sebep ise kemiklerde oluşan kireçlenmedir. Kireçlenme bel tutulmasına sebep olabilmektedir. Duygusal stres de bel tutulmasına nedenolabilir. İnsanların stres altında olması bel tutulması ve bel ağrılarına sebep olabilmektedir. Son olarak insanların yaşam tarzı da bu konuda etkili olabilmektedir. Gündelik hayatta bilmeden yapılan bazı aktiviteler ya da davranışlar bel tutulmasına neden olabilir. Ağır çanta taşımak, duruş bozuklukları, yüksek topuklu ayakkabı giymek gibi bu davranışları örnekleyebiliriz.

 Bel Tutulması Belirtileri
Bel tutulması bir adalenin ani zorlanması sonucu meydana gelebilir. Eğer adaleler hamsa, hiç egzersiz yapılmıyorsa bu durumda ani bir hareket sonucu bel tutulması oluşabilir. Bir diğer sebep ise adalenin rüzhar ve ıslaklık sebebi ile zorlanmasıdır. Terledikten sonra belin rüzgâra maruz kalması sonucunda oluşabilir. Bunun sonucunda da bel tutulması görülebilir.

Bel Tutulmasına Ne İyi Gelir?
Bel tutulması için ilaç tedavisi uygulanabilir. Öncelikle sırt kaslarının gevşetilmesi ağrıları önlemek için çok önemlidir. Kas gevşetici kremler kullanılabilir fakat tek başına yeterli değildir. Krem sürülen bölgeye sıcak havlu ya da su torbası ile pres yapılmalıdır. Bunun yanında fizik tedavi yöntemi de uygulanabilir. Masaj, nöral terapi ya da soft lazer yöntemleri de alternatif olarak uygulanabilir. Bunun dışında stresten uzak kalmak da bel tutulmasına karşı alınması gereken önlemlerdendir. Uzman doktor kontrolünde, doktorun önerdiği egzersizler yapmak da faydalı olacaktır.

Bel Tutulması İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bazı bitkisel yağları kullanmak bel tutulmasına iyi gelebilir. Zeytinyağı, susam yağı, kantoron bitkisi yağı ve ozon yağı gibi yağları bele sürmek bel tutulmasına iyi gelebilmektedir. Bununla birlikte sıcak zeytinyağı masajı uygulanabilir. Bir cezvede ısıtılan zeytinyağı ağrılı bölgeye sürülerek, ağrılı bölge sıcak tutulur. Bu yöntem ağrıları hafifletebilir. Bunun dışında yapılacak doğru bel masajları da tedavi süresince hastaya yardımcı olacaktır.

Bel Tutulması Tedavisi
Bel tutulması tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri bulunur. Fakat cerrahi müdahale en son düşünülmelidir. Omurganın yapısından dolayı sinirerde oluşacak bir hasar riskine karşı cerrahi tedavi son seçenek olarak görülür. Genel de cerrahiden daha önce uygulanan tedavilerde bel tutulmasının çözümü bulunmaktadır ve cerrahiye gerek kalmamaktadır. Fiziksel terapi yöntemi tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Bel bölgesinin sürekli hareketli kalmasını sağlar. Bel tutulmasında devamlı hareket etmesi faydalı olacaktır. Düzenli olarak esneme, gerdirme gibi hareketlerin yapılması bel tutulmasına karşı önemlidir. Bu nedenle hareketsiz kalmamak ve düzenli olarak egzersiz yapmak çok faydalı olacaktır. Bir diğer yöntem, bel tutulmasına karşı ilaç kullanmaktır.

Kolaylıkla temin edilebileek ilaçlar ya da doktorunuzun yazdığı kas gevşetici veya ağrı kesici ilaçlar bel tutulmasında ağrıya karşı etkili olabilir. Bunun yanında epidural enjeksiyon yöntemi de uygulanabilir. Omurgaya enjekte edilecek güçlü ilaçlar ağrılara karşı etkilidir. Doktor tarafından direkt omurgaya uygulanan güçlü ilaçlardır. Akupunktur da bir diğer tedavi yöntemidir. Akupunktur yöntemi bel tutulması tedavisi için oldukça etkili bir tedavi yöntemi olarak görülmektedir. Bunun yanında stres altındaki insanların stresten uzak kalması da önemli bir etmendir. Bel tutulması ya da bel ağrıarı stres altında insanlarda daha sık görülebilmektedir.

Gerginlik halinde vücutta ani kas yırtılmaları meydana gelebilmektedir. Bu yüzden bel tutulması tedavisi için stresten uzak durmak oldukça önemlidir. Son çare olarak ameliyat önerilmektedir. Bel ağrısı ya da bel tutulması tedavisinde uygulanan diğer tedavi yöntemlerinden bir sonuç alınamamışsa eğer ameliyat son olarak uygulanabilir. Sinir iltihabı, disk bozulması, spinal sinirlerde daralma ya da omurga eğriliği oluşmuşsa ameliyat yapılabilir.

Yorum yapın