Bağırsak Kanseri Belirtileri

Ahmet

Bağırsak kanserinde eğer tümör bağırsak içine doğru gelişirse belirti görülmeyebilir.  Bunun yanında tam tıkandığı durumda, gaz ve dışkı yapmakta zorlanma gibi belirtiler olabilir. Kalın bağırsakta oluşan kanserde ise belirtiler tümörün evresine bağlı olarak değişir. Dışkı ile fark edilemeyecek kan kayıpları, nefes darlığı problemi, halsizlik sorunu, çabuk yorulma, dışkı alışkanlıklarında değişiklikler gibi belirtileri vardır. Bunun yanında karın ağrısı, kabızlık ya da ishal, karında şişkinlik hissi ve kilo kaybı da belirtiler arasında yer almaktadır.

Bağırsak kanseri nedir? (genel giriş)
Bağırsak kanseri genel olarak kalın bağırsakta görülmektedir. Bağırsak kanseri alt sindirim sisteminde oluşan bir sorundur. Kolon kanseri olarak da adlandırılmaktadır. Kanserli olmayan hücrelerin bir araya toplanmasıyla, süre içinde bu durum kansere dönüşür. Kalın bağırsak, tüp şeklinde ve 1,2 metre uzunluğunda olabilmektedir. Kalın bağırsak, ince bağırsaktan anüse kadar yer alır. Bağırsaklar sindirimin gerçekleşmesini sağlayan sindirim sisteminde bulunan organdır. Bağırsak duvarları vücut dokularının değişik katmanlarından oluşmaktadır ve bağırsak kanseri de en iç katmanda oluşmaya başlar. Kanser, bağırsak katmanları arasında büyür ve buradan da kaslara doğru yayılır. Hastalığın ileri evrelerinde ise rahim, mesane ve prostat bezi gibi bağırsağa yakın organlara kanser yayılabilir.

Bağırsak kanseri belirtileri
Bağırsak kanserinin anlaşılması için değişik belirtiler gözlemlenebilir.  Fakat bu belirtiler diğer hastalıklarda görülen belirtiler ile de karıştırılabilir. Eğer belirtiler tam olarak gözlemlenemiyorsa bir doktora başvurulması gerekmektedir. Bağırsak kanserinde belirtiler 3 önemli belirti olarak sayılabilir. Bunlar, dışkıdan kan gelmesi, bağırsak hareketleri ve mide ağrılarıdır. Bunlardan birincisinde yani dışkıdan kan gelmesi durumunda hemoroid belirtileri ile benzerlik gösterdiği için karıştırlabilir. Bir diğer önemli belirti olan bağırsak hareketlerinde değişiklik olması da bağırsak kanserinin önemli belirtilerinden sayılır. Sık tuvalete çıkma ihtiyacı ya da kanlı dışkı olması buna örnek olabilir. Bir diğeri ise mide ağrılarıdır ve bağırsak kanserinin önemli bir diğer belirtisi olarak sayılmaktadır. Midede oluşan şişkinlik hissi ve rahatsızlıklar, iştah kesilmesi ve kilo kaybı gibi durumlar bağırsak kanserinin belirtileri olabilmektedir.

Bağırsak kanseri evreleri
Kanserin evrelerinin belirlenmesi için tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Bazı durumlarda tümör cerrahi müdahale ile alınana kadar evreler belirlenemeyebilir. Evreler 4 şekilde tanımlanabilir. Evre 0 olarak tanımlanan evrede kanser sadece kolonun en iç duvarındadır. Evre 1’de ise kanser kolonun en iç kısmında gelişmeye başlar fakat kolonun daha dış kısımlarına geçmez. Evre 2 olarak adlandırılan evrede ise kolonda daha derin duvara doğru ilerlemiş fakat kanser hücreleri lenf nodlarına kadar geçememiştir. Evre 3 durumunda ise kanser lenf nodlarına bulaşmış fakat vücutta diğer bölgelere daha yayılmamıştır. Evre 4’de ise kanser hücreleri karaciğer ve akciğer gibi vücutta diğer organlara doğru yayılmaya başlamıştır.

Bağırsak kanseri tehlikeli mi?
Her kanserin tehlikeli olduğu gibi kolon kanseri de tehlikelidir. Bunun yanı sıra hastalığın erken teşhis edilmesi her zaman ki gibi hayat kurtarabilir. Fakat geç bir evrede fark edilir ise hayati sonuçlar doğurur.

Bağırsak kanseri tedavisi
Bağırsak kanserinin tedavisi için en yaygın tedavi yöntemi cerrahi müdahaledir. Bunun yanında kanserin evresine göre kimyasal tedavi, ışın tedavisi ve biyolojik tedavi yöntemleri de uygulanabilmektedir. Bağırsak kanserinde tedavi kanserin evresine ve hangi kısımda olduğuna bağlı olarak değişmektedir. Sonuç olarak cerrahi müdahale en çok kullanılan tedavi yöntemidir.

Bağırsak kanserinde erken teşhis konulduğu takdirde kanseri yenmek mümkündür. Bunun yanında tekrar etme riski de en aza indirilmektedir. Fakat kanser çok ileri derecede ise ve yayılmışsa tedavi sonucunda hasta iyileşse bile tekrar etme riski olacaktır. Hastalığın daha ileriki aşamalarında ise cerrahi müdahale bile yetmeyebilir. Ya da yapılamayabilir. Bunun yanında belirtiler sıklıkla kontrol edilir ise ve kanser erken teşhis edilir ise tedavi daha olumlu sonuç verecektir. Kemoterapi, ışın tedavisi gibi tedaviler ile birlikte daha olumlu sonuç alınabilir.

Kanserin yayılmasını engellemek için hastalar kendileri de bazı önlemler almalıdırlar. Yemek düzenini değiştirmek, yani dengeli beslenmek bunların başında gelir. Dengeli beslenmekten kasıt, kırmızı et tüketiminin aşırı tüketilmesinden kaçınmak, balık tüketmek, lifli besinleri tüketmek, gevrek, meyve ve sebze gibi besinler tüketmek gerekmektedir. Bunun dışında aşırı yağlı ve kolesterol değeri yüksek olan besinleri tüketmekten kaçınılması gerekmektedir. Bu tür besinler bağırsak kanserini tetiklemektedir. Bu şekilde dengeli beslenerek ve yeme alışkanlığını değiştirerek bağırsak kanserine karşı kendi kendinize de önlem alabilirsiniz.

Yorum yapın