Alzheimer Belirtileri

Ahmet

Alzheimer , günümüzde daha yaygın olarak görülen bir hastalık olarak bilinmektedir. Fakat unutkanlık ve Alzheimer dediğimiz durumlar oldukça farklı olan durumlardır. Çünkü Alzheimer oldukça ciddi bir hastalık olup sonunda ölümle biten sonuçların yaşandığı bir hastalıktır. Fakat unutkanlık günlük hayatımızda oldukça sıklıkla karşılaştığımız bir hastalık olarak bilinmektedir. Unutkanlığın sebebi oldukça fazladır. Bunlardan bazıları iş hayatındaki, okul hayatındaki ve ev yaşamındaki stresler olabilmektedir. Fakat Alzheimer dediğimiz olay oldukça farklı olan ve sonuçları ağır olabilecek bir hastalıktır. Unutkanlık oldukça basit olup, daha sonra geçebilen bir süreç iken, Alzheimer de bu durumdan söz etmemiz mümkün değildir. Çünkü kalıcı ve ilerleyen bir hastalık olmaktadır. Sonucu ölüm olabilen bir hastalık olarak da bilinmektedir. Bunun nedeni ise zamanla beynin bütün merkezlerini etkilemesidir. Ayrıca günlük hayatta oldukça fazla olan aksamalar da Alzheimer ın bir diğer belirtisi olarak bilinmektedir.

Halk arasında bunama olarak da tanımlanan Alzheimer bir süre sonra yakınındaki kişilerin yabancılaşmasına da neden olabilmektedir. Kişi düşünme de problemler yaşamaya başlar ve bu durum kişinin sosyal açıdan tamamen inaktif hale gelmesine de neden olmaktadır.

Alzheimer’in görülme sıklığına bakıldığında ; genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkma olasılığı daha fazla olan bir hastalık olduğu gözlemlenmiştir.Ayrıca 15 kişide bir kişinin bu hastalığa yakalandığı da gözlemlenmiştir. Diğer bir istatistik ise 85 yaş üzerindeki kişilerde bu oranın yüzde ellilere çıktığını görmüştür.

Fakat, yukarıda bahsedilenler hastalığın daha düşük yaşlarda ortaya çıkmayacağını da söylememektedir. Sadece görülme sıklığı olarak 65 yaş üstünde daha sık görülen bir hastalıktır.

Dünya’da hiç de küçümsenmeyecek bir oranda Alzheimer vakası bulunmaktadır. BU rakam yaklaşık olarak 20 milyondur. Fakat gelişmekte olan teknolojiyle birlikte hastalığa sahip olan insan sayısı da azalmaya başlamıştır.

Alzheimer hastalığının nedenleri incelendiğinde ise birçok faktör bulunmaktadır.Bunların arasında kişinin ailesindeki genetik faktörler, beyinde protein birikmesi,kişide beyin hücrelerinin ölmeye başlaması gibi faktörler bulunmaktadır. Ayrıca sinir demetlerinin sinir iletimini önceki gibi yapamaması ve yaşın artması da Alzheimer’in diğer bir belirtisi olarak bilinmektedir.

Alzheimer’ın bilinen kötü tarafı ise hastalığın oldukça sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Dolayısıyla kişi normal unutkanlık olarak gördüğünün aslında Alzheimer olduğunun farkında değildir.

Bir süre sonra hasta kendi işini yapamaz duruma gelir ve başkasına muhtaç olarak yaşamaktadır. Bundan sonraki aşama ise kişinin yatağa mahkum olarak yaşamasıdır. Bu durumda aslında kişinin yavaş yavaş ölümünün başladığı görülmektedir.

Alzheimer Belirtileri
Alzheimer hastalığı kendini genellikle son aşamalarda belli eden bir hastalık olmaktadır. Ayrıca belirtilerinin tespiti de oldukça zor olmaktadır. Bunun nedeni ise hastalığın oldukça sinsi bir şekilde ilerlemesidir. Aşağıda Alzheimer hastalığının birkaç belirtisi verilmektedir;

  • Kişilerin sosyal hayatı oldukça büyük ölçüde etkilenmektedir.
  • Kişileri tanıyamama, adlarını ve yakınlıklarını hatırlayamama gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
  • Konuşurken zorlanma gibi durumlar ortaya çıkmaktadır.
  • Kişi kendi işlerini yapamaz duruma gelir ve başka insanlara muhtaç duruma gelmektedir.
  • Kişi kendi yemeğini yapamaz.
  • Eğer Alzheimer’e eşlik eden başka bir hastalık varsa bu durumda kişide başka problemlerde meydana gelebilmektedir.
  • Kişi kelimeleri birleştirirken problem yaşar ve bu durumda cümle kuramayacak duruma gelebilir.
  • Kişi bulunduğu mevsimi, günü ve tarihi hatırlayamayabilir.
  • Bazı hastalar evinin yolunu bulma durumunda dahi sıkıntı yaşayabilmektedir.
  • Kişide pratik düşünme gibi durumlarda problemler meydana gelebilmektedir.
  • Kişi basit matematik işlemleri yapamaz duruma gelebilmektedir.
  • Hasta yapacağı işi oldukça kısa sürede unutabilmektedir.
  • Kişinin psikolojisi bozulmaya başlar ve ruh halinde değişkenlikler gözlemlenmeye başlamaktadır.
  • Karakter değişiklikleri yaşanabilmektedir.
  • Sorumluluk alamayacak duruma gelebilmektedir.

Alzheimer Başlangıcı
Alzheimer oldukça sinsi olarak bilinen bir hastalıktır. Bunun sebebi nöronların zaman içerisinde zarar görmesi ve nörotransmitter( beyin sinyal göndericilerinin) düzenli olarak çalışmamasıdır.

İlk başlarda basit unutkanlık olarak karşılanan bir hastalıktır ve belirlenmesi de oldukça zor olan bir hastalıktır. Kişide ilk olarak düşünmede , hatırlamada ve kişiler-olaylar hakkında yorum yapma yeteneği azalmaya başlamaktadır. Dolayısıyla kişinin günlük hayatı oldukça sıkıntılı bir duruma girmektedir. Kişi sosyal olarak oldukça zayıf bir hale gelmektedir.

Alzheimer tedavisi olmayan bir hastalıktır fakat ilerlemesi durdurulabilmektedir. BU ise ancak erken teşhis edilmesiyle mümkün olmaktadır.

Erken fark edilmesi oldukça zor olarak görülen bu hastalık ileriki saflarda oldukça zor bir sürece de işaret etmektedir.

Alzheimer Evreleri
Alzheimer evreleri genel olarak 4 kısımda incelenmektedir. BU evreler kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir.

1-HAFİF EVRE: Hafif evre dediğimiz evre Alzheimer’ın genellikle fark edilemeyen evresi olarak bilinmektedir. Dolayısıyla unutkanlık olarak karşılanan evre olmaktadır. Bunun nedeni ise unutkanlık ve Alzheimer belirtilerinin benzerlik göstermesidir.

 2-ERKEN EVRE: Kişinin daha fazla unutkanlık yaşadığı gözlemlenmektedir. Ayrıca kişide sosyal problemlerde meydana gelebilmektedir. Fakat, bu unutkanlık kişide fazla uzun sürmeyebilir. Geçici olabilmektedir. Kişinin normal yaşam düzeyinde de problemler yaşadığı gözlemlenmektedir; uyku , yemek gibi.

3)ORTA EVRE: Kişinin durumu erken evreye göre daha kötü olmaktadır. Unutkanlık seviyesi artmaktadır. Ayrıca bu unutkanlıklar artık çevresi tarafından fark edilmeye başlamaktadır ve bu durumda kişi de de bu unutkanlığın farkındalığı başlamaktadır. Kişide iletişim kurma problemleri başlamaktadır.Ayrıca konuşurken bir takım problemler yaşamaya başlamaktadır. ,

4)İLERİ EVRE: Kişinin unutkanlık konusundaki son ecresi ileri evre olmaktadır. Kişi hem sosyal yaşamda hem de fiziksel yaşamda oldukça büyük ve ciddi problemlerle karşılaşabilmektedir. Kişide ruhsal problemler ortaya çıkmaya başlamıştır.

Alzheimer oldukça önemli olan bir hastalıktır ve sonucu ölüm gibi kötü bir şekilde sonıuçlanabilmektedir. Dolayısıyla erken teşhis ve tedavinin oldukça önemli olduğu bir durum olmaktadır. Genellikle son aşamalarda fark edilebilen bir hastalık olmasına karşın , son zamanlarda kişiler artık daha bilinçli hale gelmişlerdir.

Alzheimer Testi Nedir?
Alzheimer testi genellikle Alzheimer hastalığından şüphe duyan kişiler için uygulanan bir test olmaktadır. Kişinin gerçek anlamda Alzheimer olup olmadığını anlamanın en uygun yolu olmaktadır. Ayrıca erken teşhis ve tedavide bu testin uygulanması oldukça önemli olmaktadır. Kişilere anket tarzında sorular hazırlanır ve bu soruların cevaplarına göre kişinin hastalığa sahip olmadığı araştırılmaya çalışılmaktadır.

Buna örnek olarak kişiye saatin kaç olduğunun tahmin ettirilmesi Alzheimer testinin sadece basit bir sorusu olmaktadır. Ayrıca kişiye adres tayini gibi sorular da sorulmaktadır.

Kişiye Alzheimer testinin yapılmasının asıl amacı kişinin geçici unutkanlık mı yoksa gerçek anlamda mı hasta olduğunun öğrenilmesi amaçlanmaktadır.

Bazı kişilere ise adı, soyadı, ve ailesiyle ilgili bir takım sorular yöneltilebilmektedir.  Yaşı ve nerede oturduğu da sorulan sorular arasında yer almaktadır.

Alzheimer hastalığından şüphelenilmesi için kişinin bu sorulara cevap verirken zorlanması ya da yanlış cevaplar vermesi gereklidir. Bir diğer durum ise kişinin evini bulamaması , koyduğu eşyanın yerini hatırlamaması,kişileri hatırlarken problem yaşaması, basit matematik işlemlerinde çok çabuk kafasının karışması ve kendini ifade ederken zorlanması kişinin Alzheimer olabileceğini düşündürürebilmektedir.

Alzheimer hastalığının son iki safhasında görülen belirtiler ise kişinin okuma ve yazma da problemler yaşamasıdır. Bunun nedeni ise kişdie hafıza problemlerinin oluşmaya başlamasıdır. Bir diğer durum ise kişinin sorulan sorulara düşünmeden evet ya da hayır şeklinde oldukça kısa ve düşünmeden cevap vermesidir.

Kişinin doktorunun iyi seçilmesi ve psikoterapi alması kişinin ,  daha raht bir dönem atlatmasına yardımcı olacaktır.

Ne yazık ki  Alzheimer tedavisi olan bir hastalık değildir ve genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Dolayısıyla erken teşhis ve tedavi oldukça önemli olmaktadır. Erken teşhis olan hastalarda, hastalığın yavaşlatılması amaçlanmaktadır.

Alzheimer hastalığı son zamanlarda oldukça araştırılan bir hastalık olarak bilinmektedir.

Yorum yapın