Alkol Zehirlenmesi Belirtileri

Ahmet

Alkol zehirlenmesi yaşayan bireyler derinlemesine bir uykuya dalabilirler. Nefes alıp verişleri kuvvetli bir hal alacaktır. Nabız atışı kuvvetlidir. Nabız beli bir süreden sonra yavaşlar. Göz bebekleri de genişlemeye başlar. Alkolik olarak nitelendirilen birisi değil ise kişi alkol oranı 100 mg/dl olmaya başladığında tepki göstermeye başlar. Bu etki kan üzerinde fark edilebilir. Bu oranında üzerine çıkıldığı zaman zehirlenme kendisini göstermeye başlar. Alkol zehirlenmesi yaşayan bireyde konuşma bozuklukları, mide bulantısı ve kusma, yoğun karın ağrıları, nabızda düzensizlik, göz bebeklerinde büyüme, kişinin hareket yetilerinde azalma ve denge bozukluğu, baş ağrıları, uyuşukluk ve baygınlık kendisini gösterebilir. Alkol zehirlenmesi dediğimiz durum adından da anlaşılabileceği gibi fazla alkol kullanımı sonrasında meydana gelmiş bir olaydır. Alkol zehirlenmesi hafife alınacak bir durum değildir. Tedavi için gecikilmemeli anında tedaviye başlanmalıdır. Tedavi sürecine gecikilir ise komaya girme, solunum durması vb. sorunlar meydana gelerek kişinin hayatı tehlikeye girebilir. Bu bilgiler doğrultusunda alkol zehirlenmesi yaşayan bireylerin en kısa zamanda bir hekime, bir sağlık kuruluşuna götürülmeleri gerekmektedir.

Alkol Zehirlenmesi Nedir?
Alkol karbon, hidrojen ve oksijen atomlarının birleşimleri ile beraberinde oluşan bir kimyasaldır. Çoğunlukla alkoller tahıl, üzüm türü bitkilerden özel tekniklerden geçerek üretilmektedir. Şarap, bira ve viski bu alkol örneklerindendir. Saf alkol dediğimiz kimyasal vücutta ki oranı ne denli fazla olur ise vücut ısısı, boğaz yanması da o denli artış gösterecektir. Saf alkol biralarda %2 ila %5 arasında değişirken Şarapta %8 ila %15 arasında değişmektedir. Alkol zehirlenmesi sarhoşluk olarak tabir ettiğimiz durumda anlamına da gelir. Alkol zehirlenmesi de vücudun normalde kaldırabileceği saf alkolden daha fazla alkol tüketmesi sonucunda oluşur. Bu oran kişiden kişiye farklılık gösterir. Alkol vücuda girdiği anda kana karışarak beyne kadar gitmektedir. Alkol nörotransmitterleri etkiler. Bu dokular iki sinir hücresi arasında ki bağlantıyı oluşturmaktadır.

Alkol Zehirlenmesi Belirtileri
Alkol zehirlenmesi yaşayan kimselerde zihinsel karışıklıklar, uyuşukluk hali, mide bulantısı ve kusma, nöbet geçirme, nefes alıp verişlerde hızlanma ya da yavaşlama, düzensizleşen solunum, ciltte renklilik ya da solma, vücut ısısının düşmesi ve bilinç kaybı ya da bayılma görülür. Bu tür durumda olan birisi için yapılacak en doğru şey 112 acil servisinden yardım istemek ya da en kısa sürede müdahalede bulunulmadan sağlık kuruluşuna getirilmektir.

Alkol Zehirlenmesi Kaç Gün Sürer?
Alkol zehirlenmesi fazla alkol tüketildiği gün vücudun bu durumdan etkilenmeye başlaması ile meydana gelir. Bu durum vücutta ki alkol atılana kadar bir müddet devam eder. Zehirlenme yaşayan kişiye gerekli müdahale yapılmış ise en fazla ertesi güne süren bir durum söz konusu olabilir. Zehirlenme müdahaleden sonra devam etmez fakat hastanın tükettiği alkole ve zehirlenmede geçen süreye göre etkiler ve tedavi sonrası süreç uzayabilir. Koma halinin olan kişinin bu durumdan ne zaman çıkacağı bu etkenlere bağlı değişir.

Alkol Zehirlenmesine Yoğurt İyi Gelir mi?
Alkol maddesi yüksek oranlarda potasyum bulunmasından dolayı vücudun potasyum dengesini bozar. Kalp spazmı ve kramplara neden olur. Eğer ki alkol zehirlenmesi gibi durumlardan korkuyorsanız alkol tüketmeden önce süt tüketmek zehirlenmeyi azaltacaktır. Ayrıca alkolün vücuttan en iyi atılmasına yarayan şey ise sudur. Bol su tüketimi de zehirlenmeyi önleme etkisine sahiptir.

Alkol Zehirlenmesi Nasıl Geçer?
Alkol zehirlenmesi yaşayan bireyler için ev tedavileri de mümkündür. Fakat evde uygulanan yöntemler bazı durumlarda ters sonuçlar doğurabilmektedir. Kahve, soğuk duş, kişinin yürütülmeye çalışılması ve uyutma gibi eylemler asla yapılmamalıdır. Soğuk su bilinç kaybına neden olabilir. Alkol zehirlenmesi yaşayan birisi kusuyor ise yanından ayrılmamanız gerekir. Kusmuğunu yutarak boğulabilir, bunun için gerekli pozisyonlarda yardımcı olunur. Eğer ki hasta yatıyor ise kafası yan çevrilmelidir. Yatarken kusabilir ve boğulma riski olabilir. Acil yardım servisinden yardım almaktan kaçınmayınız. Eğer ki kişi zehirlenme belirtilerini gösteriyor ise en kısa süreçte 112 acil servisi arayarak yardım isteyiniz. Oluşabilecek her hangi bir olumsuz sonucu önlemiş olacaksınız. Bilinç kaybı, koma gibi durumlara neden olabileceği için hastanın uzmanlarca müdahalesi gerekecektir.

Alkol Zehirlenmesi Tedavisi
Alkol zehirlenmelerinde genellikle alkolün vücuttan atılması için tedavi türleri uygulanır. Hastanın dikkatli izlenmesi ve takip altında tutulması, solunum problemlerinin izlenmesi ya da boğulmaya karşı bir takım önlemler alınması, oksijen desteği ile solunum düzeninin kazanılmaya çalışılması, dehidrasyon denilen durumun ortaya çıkmaması için damar yolu açılarak serum verilmesi uygulanabilecek tedavilerdendir. Glikoz ve tiamin kullanımı alkol zehirlenmelerinin önlenmesinde oldukça etkili olduğu için bu maddelerin kullanılması da önerilebilir. Yanlışlıkla alkol tüketimi yapan çocuklar ya da yetişkinler böbrek diyaliz işlemlerine yer verilmesi gerekebilir. Diyaliz dediğimiz olay vücuttaki toksinlerin atımında yardımcı olan bir tedavi yöntemidir.

Yorum yapın