Böbrek Taşı Belirtileri

Ahmet

Böbrek taşı rahatsızlığında görülen belirtiler çoğunlukla, böbrek taşı böbrekte sıkıştığı zaman ve böbrek ile mesaneyi bağlayan üst idrar yolunda ilerlemeye başladığında enfeksiyona yol açar ve böylece belirtiler anlaşılmaya başlanır. Eğer böbrek taşı çok küçükse bir belirti göstermeden idrarla birlikte vücut böbrek taşını atar. Karnın yan tarafında ya da belin üst sağ ve sol kısımlarında hissedilen ağrılar böbrek taşı rahatsızlığında en çok görülen belirtilerdir. Ağrılar ani şekilde başlayabilir ve zaman zaman kesilebilir. Ağrılar arasında başka bir ağrı olmayabilir. Ağrılar aynı zamanda çok şiddetli olabilir ve birkaç saat ya da birkaç dakika da sürebilir.

Böbrek taşı nedir? (genel giriş)
Böbrek taşı, idrar yolu ile vücuttan atılması gereken atık maddelerin toplanarak böbreklerde birikmesi sonucu, başlarda kristal taneler şeklinde oluşup, sonrasında bu kristal tanelerin daha büyüyüp ve sertleşmesi sonucu oluşan taşlara böbrek taşı denmektedir. Fakat bazı durumlarda ise bu tanecikler büyümeye bilir ve daha ufak böbrek taşları oluşur.

Bu küçük böbrek taşları, mesane ve idrar yolunda bir problem oluşturmadan kolayca vücuttan atılır. Ancak eğer böbrek taşı idrarla atılamayacak kadar büyüdü ise, bu böbrek taşları idrar yolunda ve mesanede aşırı ağrılara neden olabilir. Böbrek taşı oluşumu riski yeterli miktarda su tüketip tüketilmediği ile doğru orantılıdır. Kişilerin yeterli miktarda su içmesi gerekmektedir. Bunun yanında eğer günde 1 litreden az idrar yapılıyor ise böbrek taşı problemi yaşama riski de artmaktadır.

Böbrek taşı belirtileri
Böbrek taşında sorununda, böbrek taşı üst idrar kanalına ulaşmadıkça bir belirti görülmeyebilir. Eğer böbrek taşı, idrar yardımı ile mesaneye ulaşmak için üst idrar yoluna çıkarsa, taş burada idrar yolunu tıkar. Bu tıkanma ile birlikte böbrek taşı probleminde görülen belirtiler baş gösterir. Bel ve karın kısmında şiddetli ağrılar bunlardan en sık görülenidir. Ağrılar genellikle ani şekilde hissedilir ve aniden geçebilir. Bir diğer belirtisi ise idrarın rengidir. Eğer idrarın rengi normale göre daha koyu, kokulu, bulanık ise ve idrarda kan görülüyorsa böbrek taşı belirtisi olabilir. Bir diğer belirti de sık sık idrara çıkmaktır. Eğer böbrek taşı mesaneye doğu ilerlemeye başladıysa hastalar daha sık idrara çıkar ve idrarlarında yanma hissi yaşayabilirler. Kusma ve mide bulantısı da böbrek taşında görülebilecek diğer belirtilerdendir.

Böbrek taşı neden olur?
Böbrek taşı kalsiyum, amonyak, ürik asit, sistein gibi vücutta bulunan kimyasal maddelerin böbreklerde birikmesi ile oluşur. İdrarda fazla miktarda kalsiyum olması, idrar yolunda oluşan iltihaplar, çok fazla protein ağırlıklı beslenmek, aspirin, idrar söktürücü, antibiyotik gibi ilaçların kullanılması böbrek taşlarına sebep olabilir.

Böbrek taşı nasıl olur?
Vücuttan atılması gereken bazı maddelerin böbreklerde toplanıp birikmesi sonucu böbrek taşı oluşur. Biriken bu maddeler kristal taneler şeklini alır ve bu tanecikler giderek büyür ve daha sert bir hal alır. Bu durumda da böbrek taşı oluşur.

Böbrek taşı düşürme yolları
Bol su tüketmek, sindirimi zorlaştıracak besinler tüketmemek ve egzersizler yapmak böbrek taşını düşürmekte oldukça etkilidir.

Böbrek taşı kaç günde düşer?
Bu konuda kesin bir şey söylemek doğru olmaz.

Böbrek taşı için şifalı bitkiler
Ardıç meyvesi böbrek taşına iyi gelen bitkisel çözümlerden biridir. Böbreklerin çalışmasını sağlar. Ardıç meyvesi böbrek taşına karşı ve böbrek temizlemek amacı ile tedaviye yardımcı olarak uygulanabilmektedir. Bir diğer bitkisel öneri ise mısır püskülüdür. Böbrek iltihabı ve böbrek taşı gibi durumlarda mısır püskülü tedaviye yardımcı olarak önerilebilir.

Böbrek taşına ne iyi gelir?
Yeteri miktarda su tüketilmesi böbrek taşına karşı yapılacak en önemli önlemdir. Vücuda yeteri miktarda sıvı ya da su girmemesi demek böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamak demektir. Bunun yanında egzersiz yapmak da böbrek taşına karşı alınacak önlemlerdendir.

Böbrek taşı tedavisi
Böbrek taşı tedavisinde, eğer böbrek taşı küçük ise ağrı kesici almak yeterli olabilmektedir. Eğer ağırlar şiddetlenirse bir sağlık kurumundan destek almak gerekmektedir. Ağrı kesici iğneler ve kusma giderici ilaçlar bu durumlarda uygulanabilmektedir. Böbrek taşı tedavisinde en önemli madde bol su ya da sıvı tüketmektir.

Bol bol su tüketmek idrara çıkamaya yardımcı olacaktır ve böylece böbrek taşının düşmesi kolaylaşacaktır. Genellikle bol su içmek böbrek taşları için yeterli bir tedavi olmaktadır. 10 böbrek taşından 1 ya da 2 vaka bol sıvı tüketmek dışında bir tedavi ile iyileşir. Böbrek taşı olan kişiler genellikle, hastalığı takip eden 10 yıl içerisinde tekrar böbrek taşı düşürmektedir. Ancak bol sıvı tüketmek bu durumu da engelleyebilmektedir.

Yorum yapın