Dalak Büyümesi Belirtileri

Ahmet

Dalak Büyümesi Nedir ?
Dalak büyümesi, tıptaki ismi splenomegali olan ve toplumda çok sık olarak görülmesine rağmen, halk arasında fazla bilinmeyen bir durumdur. Dalağın görevi, kanın bazı kısımlarını süzerek trombosit depolamaktır. Burada yer alan trombosit, vücut tarafından ihtiyaç anında kullanılmak üzere depolanmaktadır.

Her organda olduğu üzere, dalakta da belirli bazı hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Bu tıbbi durumların en başında dalak büyümesi gelmektedir. Dalak, midenin sol kısmında ve ortalama yumruk büyüklüğünde bir organdır. Dalak, herhangi bir sebepten yada herhangi bir hastalığın komplikasyonu olarak büyüyebilmektedir. Genellikle dalak büyümeleri, midede yada karaciğerde meydana gelen kronik hastalıklar sonucu görülmektedir.

Dalak büyümeleri, meydana geldikleri hastalarda bazı belli başlı belirtilere neden olmaktadırlar. Bunların en başında şiddetli karın ağrısı, tam doyuma ulaşmadan midenin şişmesi nedeniyle oluşan doyma hissi, ateş yada kilo kaybı gibi, kronik durumlar gelmektedir.

Dalak büyümesinin mevcut tedavilerinin başında, dalak büyümesine neden olan komplikasyonların tedavi edilmesi gelir. Bu hastalıklar ortadan kaldırıldığı takdirde dalak büyümeside kendiliğinden ortadan kalkmaktadır. Fakat bazen dalak büyümesinin bağımsız olarak geliştiği durumlar mevcuttur. Bu durumların çoğunda tedavi olarak cerrahi yöntem uygulanmaktadır. Cerrahi müdahale sonucu dalağın bir kısmı alınabilmektedir.

Dalak Büyümesi Neden Olur ?

Dalak büyümesi, genellikle başka organlarda ortaya çıkan hastalıkların dalağa sıçraması ile ortaya çıkmaktadır. Dalak büyümesine neden olan bilinen bir çok hastalık mevcuttur. Bu hastalıklar aşağıda verilmiştir.

  • Kanser
  • Kan akış hızının herhangi bir sebepten ötürü yavaşlaması
  • Hepatit
  • Aids
  • Metabolik bozukluklar
  • Sıtma
  • Verem
  • Karaciğer Sirozu
  • Karaciğer kanseri
  • Karaciğerde meydana gelebilecek herhangi kronik bir hastalık da doğrudan dalağı etkileyebilmektedir.
  • Bazı durumlarda mide kanseri ve midede meydana gelen hastalıklar da dalak büyümesine yol açabilmektedir.

Dalak Büyümesi Kansere Yol Açar Mı ?
Dalak büyümesinin doğrudan kansere yol açtığı klinik vakalar mevcut değildir. Fakat genellikle kansere dönen bir çok hastalığın seyrinde dalak büyümesi ile karşılaşılmaktadır. Bu yüzden dalağın boyunun ölçülmesi ve düzenli olarak takip edilmesi gerekmektedir.ü

Dalak Ne Kadar Büyürse Tehlikeli Olur ?
Dalak, genellikle yumruk büyüklüğünde olan ve kaburgaların alt tarafında, midenin de sol tarafında yer alan bir organdır. Dalağın ölçüsü yada ne kadar büyümesi ile ilgili olan veriler, kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir.

Klinik araştırmaların ortaya koyduğu bir çok durum, dalak büyümesinin tehlikeli olduğu durumları tespit edebilmiştir. Bu durumlar, dalağın mideye yaptığı baskının artması, herhangi nedenden ötürü meydana gelen ateş, kusma, mide bulantısı, kalp sıkışması hissi, şiddetli göğüs ağrısı yada solunum durmasıdır. Bu durumlar meydana geldiği takdirde, dalağın tehlikeli boyutlara ulaştığı anlaşılmaktadır.

Dalak Büyümesi Ağrı Yapar Mı ?
Dalak, konumu itibariyle vücudun bir çok önemli noktasına temas etmektedir. Bunların başında kaburga kemikleri ve mide gelmektedir. Aşırı derecede büyüyen dalağın ilk olarak etkilediği organ midedir. Bu durumda midede, özellikle yemeklerden sonra aşırı oranda bir ağrı meydana gelir. Bu durum dalak büyümesinin ağrı yaptığının en büyük kanıtıdır.

Başka klinik bulgularda ise, büyümüş dalak kaburgalara da baskı yapmaktadır. Bu durumda hasta bir çok klinik bulguları taşıyabilmektedir. Bu bulgulara bakılarak da, dalak büyümesinin vücutta ağrı yaptığı anlaşılabilmektedir.

Dalak Büyümesi İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Dalak büyümesi, bir çok nedenden ötürü meydana geldiği için bazen tam olarak tedavisi mümkün olamayabilmektedir. Modern tıp tedavilerinin işe yaramadığı zamanlarda kullanılan bir kaç bitkisel tedavi yöntemi ile, dalak büyümesi sorununa çözüm bulunabilmektedir.

Bu bitkisel tedaviler, bir takım bitkilerin tencerede kaynatılıp içilmesi esasına dayanmaktadır. 2 bardak suyun içerisine, taze 3-4 adet taze lahana yaprağı eklenir ve kaynatılır. Daha sonra bu karışım 5 dakika boyunca kaynatılır. Bu elde edilen kür, soğuk bir şekilde hem sabah hem de akşam olarak tüketilmelidir. 30 gün boyunca uygulanan bu kür, 15 gün ara verildikten sonra 30 gün daha uygulanarak, lahana kürü tedavisi tamamlanmış olur.

Toz zencefil kürü olarak bilinen bir başka kür de mevcuttur. 1 bardak şaşal suyun içerisine, 1 tatlı kaşığı toz zencefil eklenir. Bu karışım yaklaşık 10 dakika boyunca kaynatılarak, zencefilin suya temas etmesi beklenir. Daha sonra soğutulan bu kür, gün içerisinde sabah-öğle-akşam tüketilir.

Kuşkonmaz olarak bilinen bitkinin sapları ve kökleri ayıklanır. Yaklaşık 2 bardak suyun içerisine eklenen sap ve kök kısımları, 20 dakika boyunca kaynatılır. Soğutulmaya bırakılan bu karışım, günde 2 öğün boyunca, süzülerek tüketilmelidir.

Dalak Büyümesi Tedavisi
Dalak büyümesi tedavisinin bilinen çeşitleri çok fazladır. Bunun nedeni ise, dalak büyümesine başka hastalıkların neden olmasıdır. Bu durumda tedavi yöntemi olarak, komplikasyona neden olan hastalıkların ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu hastalıklar ortadan kaldırıldıkları takdirde dalak büyümesi de kendiliğinden ortadan kalkmaktadır.

Kanın yavaşlaması sonucu oluşan dalak büyümesinin tedavisi de, bir takım kan ilaçları vasıtasıyla yapılmaktadır. Kan ilaçları ile izlenen tedavi, kanı normale döndürür ve dalak kendiliğinden eski halini alır.

Dalak büyümesi tedavisinde en sık olarak karşılaşılan bir başka tedavi yöntemi de cerrahi yöntemdir.Dalakta meydana gelen büyüme, ameliyat vasıtasıyla giderilebilmektedir.

Yorum yapın