Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri

Ahmet

Huzursuz Bacak Sendromu Nedir ?
Huzursuz bacak sendromu, kronik olarak bacaklarda görülen uyuşma, sızlama, ağrı ya da batar gibi durumların sebep olduğu tıbbi bir hastalıktır. Günümüzde en sık olarak görülen fakat kendisinden haberdar olan insan sayısı bir hayli az olan bir hastalıktır. Huzursuz bacak sendromu genellikle yorgun geçirilen bir gün sonunda dinlenme esnasında meydana gelir. Hastanın bacaklarında şiddetli uyuşma ya da ağrı türevi durumlar oluşur. Hasta bu yüzden bacaklarını hareket ettirme ihtiyacı hisseder. Eğer hasta bacaklarını hareket ettirdiği zaman ağrı-uyuşma belirtileri tamamen ortadan kalıyor ya da çok yüksek oranda azalıyorsa, bu durumun kesin teşhisi huzursuz bacak sendromudur.

Bu hastalık genellikle tüm gün oturarak çalışan insanlarda ya da tam tersi olarak tüm gün ayakta çalışan insanlarda görülebilmektedir. Çevresel faktörlere dayandığı gibi, genetik faktörlere bağlı olarak da ortaya çıkabilen bu hastalığın tedavisi genellikle basit formludur. Ilaç tedavisi ve hayat tarzında yapılan değişiklikler vasıtasıyla kolay bir şekilde tedavi edilebilen bu hastalık genellikle her iki bacakta da meydana gelmektedir. Tek bacakta meydana geldiği formlar çok yaygın olmasalar da görülmektedir. Hastalık bazı formlarda kollara, ellere ve vücudun çeşitli yerlerine yayılabilmektedir. Ülkemizde çok sık olarak karşılaşılan huzursuz bacak sendromunun görülme sıklığı yüzde 8 civarındadır.

Huzursuz Bacak Sendromu Belirtileri
Huzursuz bacak sendromu, meydana gelen kişide bacaklarda ağrıya sebep olur. Fakat bu ağrı dayanılmaz derecede değildir. Bu yüzde hasta bu durumu kanıksar, bu sayede huzursuz bacak sendromu olduğundan haberdar olamaz. Üstelik hareketsiz ya da aksine çok hareketli olan bir işte çalışan bir kişi ise, senelerce bu hastalıktan müzdarip olsa dahi haberdar olamayabilir. Huzursuz bacak sendromunun en kesin ve net belirtisi, bacaklarda meydana gelen ağrı,sızı,uyuşma ya da karıncalanma gibi hissiyatın, bacakların hareket ettirmesiyle tamamen ya da büyük oranda ortadan kalkmasıdır. Bacakta meydana gelen her ağrı huzursuz bacak sendromu değildir ancak bu durum söz konusu ise huzursuz bacak sendromunun varlığından söz edilebilmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Neden Olur ?
Huzursuz bacak sendromunun oluşmasında başrolü oynayan bir kaç temel unsur mevcuttur. Bu unsurların başında şunlar yer alır:

  • Gebelik ve hamilelik
  • Şeker hastalığı
  • Parkinson hastalığı
  • Demir eksikliği ya da demir düşüklüğü
  • Dopamin eksikliği (bu durum huzursuz bacak sendromunun başlıca sebebi olarak bilinmektedir. )
  • Genetik faktörler ( 40 yaşına kadar ortaya çıkan huzursuz bacak sendromunda genetik faktörlerde daha çok ön planda olabilmektedir. )

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Huzursuz bacak sendromu hayati ya da çok riskli tabir edilen hastalıklardan değildir. Meydana gelen kişinin sadece yaşam kalitesini etkilemektedir. Bu yüzden huzursuz bacak sendromunun tedavi edilmemesi, ilerleyen süreçte de hastanın yaşam kalitesini etkilemeye devam etmektedir. Bu durumların başında; kişide gece uyuyamama sorunu, aniden sıçrayarak uyanma sorunu ya da genel itibariyle uyku problemleri gelmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromuna Ne İyi Gelir ?
Huzursuz bacak sendromuna iyi gelen bir çok aktivite mevcuttur. Bu aktivitelerin en başında düzenli egzersiz ve fitness gelmektedir. Eğer bacaklardaki kaslar yeterince çalıştırılıp, gerilir ise bu hastalığa karşı bir aksiyon alınmış olur. Tüm bunların yanında kafein içeren uyarıcılardan, nikotin içeren sigaradan uzak durmak, huzursuz bacak sendromu için alınması gereken önlemlerin başında gelmektedir. Bunun sebebi ise bu ürünlerin bağımlı etkisinin sayesinde, beyindeki dopamin hormonunu azaltmasıdır. Bu durum da dolaylı olarak huzursuz bacak sendromuna neden olmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Huzursuz bacak sendromunda mevcut olan herhangi bir bitkisel tedavi mevcut değildir. Çünkü huzursuz bacak sendromu herhangi bir iltihap ya da yaradan ötürü oluşmamaktadır. Bu durum daha çok, hastanın yaşam tarzından, iş hayatından ötürü ya da genetik faktörlerden meydana gelmektedir. Bu yüzden hastalar herhangi bir ürün ya da bitki kullanmak yerine:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Yorgun haldeyken ılık duş almak
  • Bacaklara soğuk kompres uygulayarak, vücudun o kısmında yer alan elektriği almak.
  • Kahve, sigara veya alkol gibi uyarıcıları bırakmak.
  • Düzenli yürüyüşlere katılmak.
  • Stres ya da üzücü durumlara aşırı oranda maruz kalmamak.
  • Beslenme alışkanlıklarını, hastalığa göre tekrardan düzenlemek.

Gibi durumların uygulanması, hasta için daha faydalı olmaktadır.

Huzursuz Bacak Sendromu İçin Hangi Doktora Gitmeli ?
Huzursuz bacak sendromu sinirsel bir hastalık olduğu için, hastaların “nöroloji” bölümüne gitmesi gerekmektedir.

Huzursuz Bacak Sendromu Tedavisi
Daha öncede bahsedildiği gibi, huzursuz bacak sendromunun tedavisi basit formludur. İnsan hayatını doğrudan etkilemeyen fakat yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olan huzur bacak sendromu, yaşam tarzında yapılacak ufak bir kaç değişiklik ile çok kolay bir şekilde tedavi edilebilmektedir. Bu değişikliklerin başında, tüm uyarıcı maddelerin bırakılması veya sınırlandırılması yer almaktadır. Bunlar hepimizin bildiği üzere sigara, alkol ve kahvedir. Bu duruma ek olarak başvurulan bir diğer ana tedavi yöntemi de ilaç tedavisidir. Ilaç tedavisinde kişiye dopamin içeren ilaçlar verilir. Bu sayede vücut rahatlığa kavuşur. Bu durum da doğrudan bacakların rahatlamasına neden olur.

Yorum yapın