Kan Pıhtılaşması Belirtileri

Ahmet

Kan Pıhtılaşması Nedir ?
Kah pıhtılaşması, genellikle vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen açık yara sonucu ortaya çıkar. Akan kanın durması ve kan kaybının önüne geçmek için olan kan pıhtılaşması vücut için son derece yararlıdır. Ancak açık yara olmaksızın vücudun kan pıhtısı ürettiği bazı durumlar mevcuttur ki, bu pıhtılar akciğere, karaciğere, böbreklere, kalbe ve en önemli organ olan beyine sıçradığı zaman doğrudan ölüme sebep olmaktadır.

Kan pıhtısının nedenleri çok çeşitlidir ve bir nedenle sabitlenemez. Kan pıhtısını en tehlikeli tıbbi durumlardan biri yapan sebeplerin başında, halk arasında çok bilinememesi ve ani olarak ölüme yol açması gelmektedir.

Kan Pıhtılaşması Belirtileri
Kan pıhtılaşması halk arasında çok sık olarak görülmemektedir. Bu durum hastalığın belirtilerinin kolay bir şekilde teşhis edilmesinin önüne geçmektedir. Ayrıca kan pıhtılaşmasının belirtileri, bir çok hastalıkta görülen belirtilerle hemen hemen aynıdır. Bu bakımdan kan pıhtılaşmasının diğer tıbbi durumlardan ayrıştırılması ancak ve ancak detaylı bir doktor kontrolü ile mümkün olmaktadır. Kan pıhtılaşmasında karşılaşın belirtiler aşağıda yer almaktadır:

  • Vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen kızarıklıklar
  • Bayılma
  • Nefes darlığı ve solunum güçlüğü
  • Sebebi tanımlanamayan şiddetli ağrılar
  • Şiddetli göğüs ağrısı
  • Öksürük sonucu kan gelmesi
  • Bacaklarda uyuşma
  • Sırtta ve eklem yerlerinde şiddetli ağrı hissi
  • En açık belirtilerden birisi, konuşma güçlüğü, hareket edememe ve bilinç kaybıdır.

Gibi belirtiler kan pıhtılaşması görüldüğü takdirde ortaya çıkabilmektedir.

Kan pıhtılaşması Nasıl Anlaşılır ?
Kan pıhtılaşması, alanında uzman doktorlar tarafından bir takım testler uygulanarak anlaşılır. Bu testlerin başında kan sayım ve trombosit sayımı testleri gelir. Bu testler vasıtasıyla vücutta oluşan pıhtının tam olarak nerede meydana geldiği tespit edilebilmektedir.

Kan pıhtılaşması hastalığındaki en önemli etkenlerin başında yaş faktörü ve genetk yatkınlık gelmektedir. Eğer kişi 40 yaşınının üzerinde sigara içen bir bireyse ve buna ek olara ailesinde daha önce görülen kan pıhtılaşması mevcutsa, hastalığa yakalanması daha yüksek olasılıktır.

Kan pıhtılaşması Nasıl Önlenir ?
Kan pıhtılaşmasının önlenmesi maalesef mümkün değildir. Aniden ortaya çıkan kan pıhtılaşması dışında, bazı hastalıkların neden olduğu kan pıhtılaşması da mevcuttur. Bu yüzden tedavi edilebilir ve kan pıhtılaşmasına neden olan hastalıklar ortadan kaldırılabilmektedir.

Kan pıhtılaşmasına neden olan hastalıkların başında şeker hastalığı yani diyabet, damar sertliği, uzun süre spor yapmadan yaşamak ve yüksek tansiyon gibi durumlar gelmektedir. Kişi bu durumlardan birinden ya da birkaçından müzdarip ise, bunları tedavi altına aldığı takdirde, büyük oranda da kan pıhtılaşmasını önlemiş olacaktır.

Kan Pıhtılaşması Nasıl Geçer ?
Kan pıhtılaşmasının tedavisi için bir çok yöntem mevcuttur. Bu yöntemler amacına uygun olarak kullanıldığı takdirde kan pıhtılaşması ortadan kalkmaktadır. Bütün bu tedavilere ek olarak uygulanması gerek ve alınması gereken bir takım önlemler mevcuttur. Bu önlemler:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmek
  • Sigara ve alkolden uzak durmak
  • Diyabet, damar sertliği veya tansiyon gibi hastalıklardan müzdarip olan hastaların, düzenli olarak tedavilerine devam etmesi ve varsa kullandığı ilaçları aksatmaması gerekmektedir.

Gebelikte Kan Pıhtılaşması
Gebelikte kan pıhtılaşması çok nadir olarak görülür. Bilindiği üzere kan pıhtılaşması başlı başına çok tehlikeli bir durumdur. Ani oluşan pıhtılaşmalar genellikle ölümle sonuçlanmaktadır. Bu durum gebelikte ortaya çıktığı takdirde, hem anne için hem de karında bulunan çocuk için çok büyük riskler taşımaktadır.

Kan pıhtılaşmasının hamilelikte ortaya çıkması genellikle hamile olan kişinin tansiyon ya da damar sertliği gibi kronik hastalıklardan müzdarip olması anlamına gelmektedir. Bu durumdaki hamile kişinin çok dikkatli olması ve düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi gerekmektedir.

Kan Pıhtılaşması Testi Nasıl Yapılır ?
Kan pıhtılaşmasının olup olmadığının testi, damardan alınan kanın sayılması yoluyla yapılır. Kan pıhtısı oluştuğu zaman, vücuttaki trombosit oranları artış göstermektedir. Bu sayede kanın pıhtılaşma miktarı ortaya konabilmektedir.

Kan Pıhtılaşmasına Ne İyi Gelir ?
Kan pıhtılaşmasına iyi gelen besinlerin başında sebzeler ve meyveler gelmektedir. Özellikle elma, turunç, limon, portakal, erik, çilek gibi C vitamini yönünden zengin olan besinler, kandaki pıhtılaşma ihtimalini azaltmaktadır.

Yine aynı şekilde lifli gıdalar ve yağsız besinler, kanın süzülmesinde büyük rol oynadıkları için, kanda meydana gelebilecek herhangi bir pıhtılaşmayı da engellemektedirler.

Kan Pıhtılaşması Tedavisi
Kan pıhtısı meydana geldiği takdirde ilk yapılacak tedavi yöntemi, cerrahi müdahaledir. Kan pıhtısının vücudun hangi kısmında yer aldığı açıkça ortaya çıkarıldıktan sonra, damar içi operasyonlarla pıhtı vücuttan alınmaktadır.

Bu işlemlere ek olarak, kan pıhtılaşmasının asıl tedavisi, pıhtıya neden olan sebeplerin ortadan kaldırılmasıdır. Bu adımlar da çoğunlukla ilaç tedavisi ile uygulanmaktadır. Kan pıhtısının bir daha ortaya çıkmaması içinb kullanılan ilaçlar genellikle kan sulandırıcı ilaçlar olmaktadır.

Bu ilaç tedavileri hem damar yoluyla alınan hem de ağız yoluyla alınan ilaçları kapsamaktadır. Özellikle kan pıhtılaşmasını daha önce yaşamış insanlar ayda 1 kere sağlık kuruluşlarında detaylı tetkikler vasıtasıyla kontrol edilmektedirler.

Yorum yapın