Solunum Yetmezliği Belirtileri

Ahmet

Solunum Yetmezliği Belirtileri: Solum yetmezliği olarak isimlendirilen rahatsızlık solunum sistemimizde bulunan ventilasyon adlı gazın değişmesi sonucunda yetersiz kalmasıdır.  Solunum yetmezliği bir hastalıktan ziyade sendromdur. Bu sendroma bağlı arteriyel oksijen düzeyi korunamamaktadır. Bu nedene bağlı olarak da hipeksemi ve arteriyel karbondioksit düzeyinde de artış gözlenmektedir. Solunum sisteminde vücut oksijeni temin ederken karbondioksiti vücuttan uzaklaştırır. Bu solunum sisteminin düzenli çalışması vücudun diğer organlarının da düzenli çalışmasında etkilidir. Solunum sistemi üzerinde yaşanan sorunlar solunumu da etkiler. Bu da solunum yetmezliğine neden olabilir. Solunum sistemine bağlı ve ortak çalışmakta olan üç grup bulunmaktadır. Bu mekanizmalardan ilki ventilasyondur ve ventilasyon havayı alveolerreden ayırarak kana karışmasında yardımcı olur. İkincisi ise difüzyondur. Difizyonlar de gazların alveoller ve kapiller arasında bulunan hareketsel yapıdır.

Solunum Yetmezliği Nedir?
Solunum sendromu, akciğerde kandan hava alımı sikülasyonunun sağlandığı noktada işlev uygun şekilde yerine getirilememekte ve zarar gördüğü durumda aniden ortadan kaybolmaktadır. Hayati tehlikesi olan bir sendromdur. Solunum yetmezliği sendromunu doktorlar ilk kez 1967 yılında 12 kişilik bir grupta yaşanan ani solunum yetmezliği sendromunun tedavisinde bulundu. Bu 12 hastanın tümünde çekilmiş olan göğüs röntgenlerinde parçalar gözlemlendi.

Bu hastalık genellikle yetişkinlerde görülen solunum sendromu olarak bilinir. Solunum yetmezliği sendromu bebeklerde ve çocuklarda çeşitli akciğer rahatsızlıkları ile karıştırılmaması gerekmektedir. Sendrom 1 yaşın üzerinde çocuklarda da görülebilir. Bu nedenle sadece akut solunum sıkıntısı olarak adlandırılmaktadır. Akut solunum senromlarında akciğer yaralanması sendromları, akciğer ödemi gibi çeşitli isimler de almaktadır. Solunum yetmezliği sendromunun çeşitli nedenleri olabilmektedir. Akciğerlerin bir tanesinde ya da her ikisinde de küçük kan damarlarında ki hasarlardan kaynaklı ve ya akciğer iltihaplanmalarına bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.

Solunum yetmezliğine neden olan durumlarda akciğer hava ile dolmaz. Buna bağlı olarak da kan dolaşımı yetersiz kalır ve oksijen iletilmez. Bu da akciğerleri doğrudan ya da dolaylışekilde zarar verecektir. Akciğere doğrudan zarar veren solunum sıkıntılarının nedenleri duman ve zehirli kimyasalların solunması, kusma esnasında ki sıvının akciğere kaçması durumu, dövüş sporları gibi darbe alımları, zatürre ve akciğer enfeksiyonlarıdır.

Dolaylı yolardan akciğerlere zarar veren nedenler ile oluşan solunum yetmezliğinin nedenleri ise bakteriyel kökenli kan enfeksiyonları yani sepsisler, aşırı dozda ilaca maruz kalmış bünyeye sahip olmak, çok fazla kan nakli yapılması, akciğerde ve kalpte baypas yapılmış olması, pankreas enfeksiyonunun yaşanmış olması ya da pankreasın tahriş olması, trafik kazaları gibi nedenlere bağlı travmatik yaralanmalara bağlı kanamalar ve son olarak göğüs ve baş bölgesine alınan darbeler en büyük nedenlerdendir. Yukarda belirtilen nedenlere bağlı olarak solunum yetmezliği sendromu yaşanır. Fakat yukarıda ki sorunlardan birisini yaşayan kişilerde de solunum yetmezliği sendromu yaşanacak diye bir kural bulunmamaktadır.

Solunum Yetmezliği Belirtileri
Solunum yetmezliği sendromu yaşayan hastalarda görülen en belirgin örnek nefes darlığı sorunudur. Nefes darlığı dediğimiz durum nefes alıp verirken zorluk çekilmesidir. Bunun dışında çok hızlı soluk alıp verme durumu da görülmektedir. Morarma, bilinç kaynı, taşikardi, solunum yolları güçsüzlüğüne bağlı salgı atma ve yutkunma zorluğu, yemek yerken mide içinde ki maddelerin solunum yoluna kaçmasına bağlı öksürük yaşanması ve öksürürken zorlanma yaşanan belirtiler arasındadır. Solunum yetmezliğinin diğer belirtileri ise solunum değişikliğine bağlı yorgunluk, bitkinlik gibi belirtilerdir.

Solunum Yetmezliği İl Önce Hangi Organı Etkiler
Solunum yetmezliği sorunu akciğer ile bağlantılıdır. Akciğere giden damarların zarar görmesinden ya da akciğerde yaşanan iltihaplanmadan kaynaklı oluşur. Bu nedenle solunum yetmezliği sorunu da solunumdan sorumlu olan organa yani akciğere ilk olarak zarar verir ya da akciğeri ilk olarak etkiler.

Solunum Yetmezliği Tedavisi Bitkisel Yöntemler
Solunum yetmezliği için alternatif nefes açıcı yöntemler vardır. Bu solunumun-uzun rahatlamasına yardımcı olacak bir yöntemdir. 2 su bardağı kadar su kaynatılır ve içine 3 kaşık kuru nane atılır. Kaşık çay kaşığı olacaktır. Kaynamış suya eklenen naneler demlenmesi için bırakılır. Demlenen karışım her gün düzenli olarak 1 bardak tüketilmelidir. Nane çağı solunumu rahatlatmakla kalmayıp mide ve bağırsaklara da iyi gelmektedir. 1 tutam taze nane, 1 çay kaşığı kuru nane ve 3 yemek kaşığı kadar bal karıştırılır. Karışım ince bir bez üzerine yayılır ve göğüs bölgesine yapıştırılır.

Solunum Yetmezliğinin Tedavisi Nasıl Olur?
Solunum yetmezliği tedavilerinde çoğunlukla hasta hastaneye yatırılır. Öncelikle solunum yetmezliğine neden olan alt sebepler araştırılır. Hastanın genel durumuna ve vücut değerleri kontrol edilir. Eğer ki solunum yetmezliği sorunu çok ciddi boyutlarda isetedavi sürecinde ya da tetkikler esnasında oksijen bağlanabilir.

Oksijen solunuma yardımcı olacaktır ve hastayı rahatlatacaktır. Solunum yetmezliği sırasında kan değerlerinde ki oksijen oranına bakılır ve düzenlenmeye çalışılır. Hastanın kullandığı ilaçlara bakılarak ya kesilir ya da dozu azaltılır. Sendromun primer tedaisi uygulanmaktadır. Şikayetler doğrultusunda bir tedavi yöntemi seçilir.

Solunum yetmezliği sendromu olan hastaya antibiyotik, trombolitik ya da antikoagülan, bronkodilatirler tedacilerin başlatılması ve çeşitli şekillerde desteklenmesi gerekir. Hastaların düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları gerekir. Gerekli zamanlarda akciğer filmleri geçilmeli ve gerekli kontrollerin yapılması sağlanmalıdır.

Yorum yapın