Göbek Fıtığı Belirtileri

Ahmet

Göbek fıtığı genellikle bebeklerde oluşan bir durum olmakla beraber göbek halkası anneyle bebek arasında besin yönünden bir köprü görevini görmektedir. Doğumdan sonra ise bebek kendi besin gereksinimi yine annesinden fakat anne sütü aracılığıyla karşılamaya başlar ve göbek halkasına gereksinim kalmadığı için bu bölge kapanır. Eğer kapanma olmazsa bu durumda içerideki boş yapıda göbek fıtığı oluşmaktadır ve Abdomen kısımdaki organlar bu bölgeyle ilişki kurmaya devam ederler.

Göbek fıtığı hastalığı bu yüzden doğumdan dolayı oluşan bir durumdur ve geçici bir durum olmaktadır. Genellikle bu boşluk 4 yaşından sonra normal fizyolojisine geri dönmektedir. Ayrıca her ne kadar tehlikeli bir durum gibi gözükmese de bağırsaklara da zarar verebilen bir durum haline dönüşebilmektedir. 4 yaşına kadar düzelmemiş ve artık yetişkinliğe ulaşmış olan kişiler için ise bu durumu normale dönüştürmenin en güvenilir yolu uzmanlarca yapılan göbek fıtığı ameliyatı olmaktadır. Göbekte boşluk yaratan yapıların birleştirilmesi amaçlanır ve genellikle kapalı ve açık şekilde olmak üzere iki ameliyat şekli mevcuttur. Laparoskopi ile uygulanan ameliyatlar kapalı ameliyatlardır. Greft adı verilen malzeme ise durumu hassas olan kişiler için uygulanabilecek bir yöntem olmaktadır.

Göbek fıtığına neden olabilecek bir çok neden bulunmaktadır.  Kronikleşmiş olan öksürük, sindirim sistemi problemleri, hamilelik gibi etkenler Abdomen basıncını artırmakta ve göbek fıtığına neden olabilmektedir. Genel olarak bakıldığında bir kişinin göbek fıtığı olma ihtimali diğer çeşit fıtıklara göre azdır fakat her hastalık ta olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir durum olmaktadır. İlerleyen göbek fıtığı şikayetleri karın içi organlara da zarar verebilmekte ve karın içi organlara da ameliyat yapılmak zorunda kalınabilme ihtimali de bulunmaktadır.

Göbek fıtığı genellikle kişinin kendi fizyolojik muayenesiyle anlaşılabilmesi kolay olan bir durumdur ve kişi kendi göbek halkasında olabilen boşluğu hissedebilmektedir. Genellikle ağrı, dokununca fark edilen şişlik ve diğer bir takım fizyolojik bozukluklar kişinin göbek fıtığı olabileceğini gösteren belirtiler olmaktadır. Şişliğin kısa süre içinde giderek artması ve beraberinde mide bulantısı ve kusma gibi diğer şikayetleri de getirmesi göbek fıtığının belli başlı belirtileri olmaktadır.

Göbek Fıtığı Belirtileri
Genellikle fizyolojik muayene ile kolaylıkla anlaşılabilen bir durumdur ve 1 ila 5 cm arasında göbek halkasında şişlik oluşmaktadır. Ayrıca yaygın olarak doğumdan sonra bebeklerde görülen bir durumdur ve bebeğin o bölgeyi daha çok etkileyen hareketler yapmasıyla daha kolay fark edilmektedir. Aşağıda yaygın olarak görülen belirtiler verilmiştir;

  • Ağlama, öksürme sırasında bebeklerin ağlaması
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Göbek halkasındaki rengin değişmesi
  • Bağırsaklarda problem yaşanması
  • Dışkıda kan olması göbek fıtığının anlaşılabileceği belirtiler olmaktadır.

Göbek Fıtığı Patlarsa Ne Olur?
Fıtığın erken tedavi edilmediği durumlarda genellikle meydana gelebilecek ve oldukça zararlı olan bir durumdur. Fıtığın geri gönderilememesi ile oluşabilecek bir durumdur ve bu durum hayati olarak tehlike anlamına gelmektedir. Göbek fıtığının tedavisi olmadığı zaman, kişilerin iç organlarında da büyük hasarlar meydana gelebilmektedir. Genellikle ameliyatla tedavi edilen bir durumdur. Genellikle kişilerde birden artan şişlik ve ağrı, göbek halkası renginin ilk basamaktan daha da fazla değişmesi, yeşil renge yakın olan kusmalar ve dışkı da kan görülmesi bu durumun ciddi olduğunu ve göbek fıtığının patlamış olabileceğini göstermektedir.

Göbek Fıtığı Ağrı Yapar Mı?
Göbek fıtığı genellikle göbek halkasında olan şişlikle başlayan ve daha sonrasında bulantı ve kusma gibi şikayetlerin yaygın olarak görüldüğü bir durum olmaktadır. Ayrıca göbek halkası çevresinde eğer diğer karın içi organlara da zarar vermişse bu bölgelerde de ağrı yapabilecek bir durum olmaktadır.

Göbek Fıtığı Ağrısı Nasıl Geçer?
Göbek fıtığının bir belirtisi olan ağrıların tedavisi bebeklerde ve yetişkinlerde durumun ciddiyetine göre farklı olarak yapılmaktadır. Hamilelikte olan göbek fıtığı tedavisinde ağrı bantları kullanılabilmektedir ve genellikle olumlu sonuç alınan bir tedavi şeklidir.

Yetişkinlerde ise fıtık genellikle cerrahi bir operasyon ile tedavi edilebilmektedir çünkü göbek fıtığı ilerlemeye devam ettikçe ağrı da artmaya başlamaktadır. Ameliyatlarda şişlik düzelir ve karın duvarına müdahale edilir. Bu ameliyatlar genellikle sorunsuz bir şekilde atlatılan ameliyatlardır.

Bebeklerde Göbek Fıtığı
Göbek fıtığı genellikle bebeklerde görülen bir durumdur ve doğumdan sonra göbek halkası etrafındaki boşluğun kapanmamasıyla oluşmaktadır. Ayrıca genellikle 4 yaşına kadar kendini tedavi edebilen bir durumdur ve açıklık kendiliğinden kapanmaktadır. Kapanmayan durumlarda ise doktorlar tarafından müdahale edilmektedir.

Göbek Fıtığının Zararları
Genel olarak göbek fıtığının verebileceği zararlar aşağıda verilmiştir;

Fıtık boğulması çoğunlukla tedavisi yapılmamış fıtıklarda olağan bir durumdur ve genellikle bebeklerde sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Dolayıyla bebeklerde görülen fıtığın tedavi edilmesi gerekmektedir. Ayrıca fıtık olan göbek halkası etrafında ,  özellikle yetişkinlerde olmak üzere iz kalabilmektedir.Kadınlarda hamilelikte görülen fıtık doğumun daha zor olabilmesine neden olabilmektedir. Ayrıca fıtıkların her türünde olduğu gibi kendini tekrar etme olasılığı bulunmaktadır.

Göbek fıtığı ameliyatı nasıl olur?
Kadınlarda daha sık görülen bir durum olan göbek fıtığının boyutları kişiden kişiye farklılaşmaktadır ve göbek halkasının etrafında oluşan bir şişlikler şeklinde fark edilen bir durumdur. Hamilelikte anlaşılma ihtimali daha yüksek olan hastalıktır. Gebelikte olan bu durum genellikle kendiliğinden geçebilmektedir. En son çözüm olarak ise ameliyat yöntemine başvurulmaktadır. Ameliyatta ise açıklık yapıştırılma yöntemine başvurulmaktadır ve ilk basamakta olan durumlarda ise dikilerek de düzeltilebilen bir durumdur. Yama ya başvurulmasının bir nedeni ise fıtığın tekrarlaması önlemektir. Fıtıkta iki ameliyat çeşidine başvurulmaktadır; açık ve kapalı olmak üzere.

Göbek fıtığı tedavisi
Bebeklerde ve yetişkinlerde uygulanan tedavi yöntemleri aşağıda verilmiştir;

Bebeklerde Tedavi
Bebeklerde olan göbek fıtığı genellikle 4 yaşına kadar düzelmektedir ve bu hastalardan çoğu ilk bir yılda iyileşmektedir. Çıkıntının yerine yerleştirilmesiyle düzelen bir durumdur. Bu durumun bir uzman tarafından yönetilmesi ise oldukça önemlidir. Bebeklerde şikayetin bir yıl içinde artmaya başlaması, dört yaşına kadar çıkıntının kaybolmamış olması, bağırsakların düğümlenmesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurulmaktadır.

Yetişkinlerde Tedavi Yöntemleri
Genellikle fizyolojik bir yöntemle tedavi edilme şekli bulunmamaktadır ve iç organlara zarar verme olasılığı daha fazla olmaktadır. Genellikle cerrahi olarak düzeltilmektedir ve kısa süreli operasyonlardır. Amaç; çıkığın olması gereken yere konulması ve karın duvarının sağlamlaştırılmasıdır. Yetişkinlerde kendiliğinden düzelme gibi bir ihtimal söz konusu değildir.

Yorum yapın