Üveit Belirtileri

Ahmet

Üveit: Herhangi bir sebebi olmadan , aniden çıkabilen bir hastalık türü olan üveit genellikle başka hatalıkların yan etkisi  şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklardan başlıca olanları gözde olan travmalar ve gözde olan enfeksiyonlardır. Aynı zamanda Behçet hastalığı olan kişilerinde Üveit hastalığına yakalanma riski bahsettiğimiz iki hastalıkla eşdeğerdir. Bir çeşit iltihaplanma çeşidi olan üveit gözün damar tabakasında görülen bir hastalıktır. Erken teşhis ve tedaviyle geçebilen bir hastalık türüdür.  Eğer bu durumun belirtileri ve etkileri artmaya başlarsa ataklar gözlemlenmeye başlar. Üveit kendi içerisinde iki ayrı sınıfta incelenmektedir.

1- Ön Üveit siliyer cismin ön tarafı ve iriste meydana gelen iltihaplanmaların adlandırılmasıdır. Genellikle uygun bir tedaviyle atlatılabilen bir durumdur.

2- Arka Üveit ise iltihaplanmaların retina ve koroid bölgesinde olmasına verilen bir isimdir. Tedavisi olmadığı takdirde geçmeyecek bir körlüğün nedeni olmaktadır.

Koroid ve retinanın aynı anda iltihaplanmasıyla oluşan üveit  ise pars planit olarak adlandırılmaktadır. Genellikle körlük gibi bir durumla sonuçlanmaz ve takip edilmesi gereken bir tedavi süreci uygulanmaktadır.

Korioretinit ise retinanın da iltihaplanmaya maruz kalmasıyla oluşabilecek bir üveit çeşididir ve körlük olmasa bile görme yüzdeliği azalmaya başlamaktadır.

Çoğunlukla kendini net görememe, gözde olan ağrılar ,  gözlerin kanlanması, ışığa duyarlı hale gelme şeklinde belli eden bir hastalıktır.

Üveit Belirtileri
Üveitin belirti göstermediği ve göz kontrollerinde de anlaşılmadığı durumlar oldukça fazladır. Genellikle kendini ;

  • Gözde ağrı ve zamanla artması
  • Gözün kanlanması
  • Net görememe
  • Işığa karşı daha fazla olmaya başlamak
  • Gözlerin sıklıkla yaşarması
  • Göz kamaşması ile gösteren bir hastalıktır.

Üveit Hastalığının Nedenleri
Çoğunlukla herhangi bir sebep olmadan ortaya çıkabilen bir hastalıktır ve mikroskobik canlılar (mantar, parazit ve virüs gibi)  nedeniyle gözün iltihaplanmasıyla oluşur.  Hiçbir belirti vermeyen bir hastalık olabileceği ihtimali de göz  önüne alınarak takip edilmesi ve başka hastalıklarında olup olmadığının araştırılması önemlidir. BU hastalıklardan en yaygın olarak bilineni ise Behçet hastalığıdır ve bir otoimmün hastalığıdır.

Üveit Nasıl Teşhis Edilir?
Üveit hastalığının erken teşhisi göz kayıplarını önlemek açısından çok önemlidir çünkü ilk basamaklarda kolay bir tedavi süreciyle ve takip süreci ile  atlatılabilmektedir.  Son basamakta olan bir üveit hastasının göz kaybı yaşaması çok muhtemel olan bir durumdur. Aynı zamanda bir çok göz hastalığına da neden olabilen bir hastalıktır. Üveitten şüphelenen kişilerin göz muayenesi ile üveit olabilir miyim sorusunun kesin olarak cevabını bulabilmektedirler.

Üveit Tedavisi Ne Kadar Sürmektedir?
Aşamalara göre tedavi süreci değişen bir hastalıktır ve erken tedavide genellikle 6 ila 12 hafta arasında tedavisi tamamlanmaktadır. Arka kısımda meydana gelen üveit ise genellikle 6-24 ay arasındaki bir tedavi sürecinde iyileşmektedir. Üveitin tedavisinin olmadığı durumlar ise, çok geç fark edildiği ve görme kayıplarının yaşanmaya başladığı durumlar olmaktadır.

Üveit Göz Hastalığı Konusundaki Tüm  Sorular
Üveit Bulaşıcı mıdır?

Direk olarak bulaşıcı bir hastalık olmayan Üveit , bazı hastalıkların negatif etkileriyle çıkabilen bir hastalıktır. Dolayısıyla AIDS, bazı ağız enfeksiyonları ( uçuk gibi) nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur ve Üveitin bulaşıcılık taşımasına da neden olmaktadır.

Üvit hastalığının yoğun olarak görüldüğü yaş aralığı nedir?
Erkek , kadın ve çocukta görülme yüzdeliği yaklaşık olarak eşit değerdedir ve 20-40 aralığındadır. Aynı zamanda diğer hastalıkların da etkisin de olduğu düşünülmesi gerektiği için herhangi bir cinsiyet yada yaş aralığı farkı görülmemektedir.

Behçet Hastalığının Göz Sağlığı Üzerindeki Etkisi

Genellikle tüm dolaşım sistemini etkileyen bir hastalık olan Behçet hastalığının birçok türü bulunmaktadır. Gözlerde yangı ve iltihaplanma görülebilmektedir ve ileri derecelerdeki durumlarda görme kayıpları yaşanmaktadır.

Üveit Bitkisel ve Tıbbi Tedavi Yöntemleri

Üveit tedavisinde önemli olan ilk aşama teşhisin doğru ve erken yapılmış olmasıdır çünkü herhangi bir teşhis olmadığı sürece Üveit daha fazla ilerleyebilir ve göz kayıplarına sebebiyet verebilmektedir.

Bitikisel olarak kullanılan ilaçların ise doğruluk teşhisinin mutlaka doktor tarafından yapılmış olması önemlidir. Bitkisel kontrollü olması , başka hastalıkların etkisiyle olan Üveitin zararlı etkileşim yapmasını etkilemiş olacaktır.

Üveitin tedavisinde bitkiler genellikle tek başına kullanılmamakta ve birçok bitkinin karışımıyla oluşan kapsüller kullanılmaktadır.

Üveit’te Tıbbi Tedavi

Üveit hastalığının hangi türde olduğunu bilmek ve doğru tedavi yapmak , doğabilecek kötü sonuçları engellemektedir. Üveitte yaygın olarak kullanılan ilaçlar;

Kortikostereoidler genellikle damlaların ve merhemlerin içinde bulunmaktadır ve ön  üveit tedavi sürecinde kullanılmaktadır. Tedavi sürecinde hastanın gözleminin iyi yapılması doğabilecek yan etkilerin önüne geçmek için gereklidir. İmmun sistemini düzenleyen ilaçların kullanılması da söz konusu olmaktadır ve genellikle pan-arka üveit gözlemlenen hastaların tedavisinde kullanılmaktadır.  Kortikostereoid lerle birlikte kullanılabilmektedirler.

Kısaca özetlemek isteyecek olursak, üveit erken teşhis ve tedaviyle kaybolabilecek bir hastalıktır fakat geç kalınmış tedavilerde göz kayıplarının görülme olasılığı da oldukça fazla olarak saptanmıştır. En çok bilinen üç çeşidine bakıldığında ise iltihaplanmanın nerede olduğu ve nereye yayılmış olduğu da oldukça önemlidir.

Yorum yapın