Beyin Ölümü Belirtileri

Ahmet

Beyinde dolaşım olmaması, beyne kan gitmemesi ve dolayısı ile beyinde aktivitelerin durmasını beyin ölümü olarak tanımlayabiliriz. Beyinde canlılığın sona ermesi anlamına gelir. Sinirlerin çalışmadığını reflekslerden anlayabiliriz. Beyin faaliyetlerinin durmasını reflekslere bakarak anlıyoruz. Refleksler beynin işleyişini bize gösteren birer gösterge gibidir.  Beyin ölümü gerçekleştiğinde beyinde hiçbir faaliyet meydana gelmez. Beyin ölümü gerçekleşmesi durumunda elektroansefalografi denen işlem gerçekleştirilir.

Beyin Ölümü Nedir?
Beyin sapı adı verilen bütün yaşamsal faaliyetlerin bulunduğu bölge, beyin, beyincik gibi bölgelerin geri dönüşümü mümkün olmayan hasarlardan dolayı sonucu ölüm olan sürece beyin ölümü diyebiliriz. Beyin ölümü durumunda hastalar için kalp atışı yalnızca yaşam belirtisidir. Hastanın diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ile tedarik edilir. Hastalar solunum kendileri yapamadıklarından eğer dışarıdan solunum desteği kesilirse hasta kaybedilir. Dışarıdan desteğin tam ve zamanında yapılması bu gibi durumlarda büyük önem taşır. Hastanın ruhsal ve fiziksel olarak iyi durumda olması çok önemlidir.

Beyin Ölümü Belirtileri
Beyin ölümü durumunda kalp birkaç dakika ya da birkaç saat atmaya devam edebilir. Aynı zamanda beyin ölümü durumunda hastanın böbrekleri çalışabilir ve idrar meydana gelebilir. Beyin ölümü durumunda hastalarda aynı zamanda tansiyonun düştüğü gözlemlenir. Ancak tansiyonun düşmesi, organların ölmemesi için anestezi uzmanları tarafından engellenmeye çalışılır. Bunun yanında bazı ilaçlar kalp ritminin bozulmaması için kullanılır. Organların ölmemesi için 48-72 saat aralığı çok önemlidir ve doktorlar organların ölmemesi için çalışırlar. Bazı durumlarda organ bağışı olması halinde, hastanın tansiyonu düştüğü veya organların uygun olmaması durumununda organların alınamaması söz konusu olabilir.

Beyin Ölümü Bitkisel Hayat Farkı
Ölüm insanlarda tamamen beyinde olan bir olaydır. Bütün fonksiyonlar beyine bağlıdır ve bütün organlar da beyine bağlıdır. Beyin örnek vermek gerekirse bir komuta merkezidir ve bütün organlar beynin düzgün işlemesi için çalışırlar. Aynı zamanda beyin organların bir düzen içinde çalışmasını sağlar. Beynin bu fonksiyonu ortadan kalkarsa eğer her organın belirli süre bir ömrü kalacaktır. Organlar arası aynı zamanlı ortak işleyiş ortadan kalkacak ve organların ölmesi ile sonuçlanacaktır. Beyin ölümünün gerçekleşme süresi 72 saattir ve eğer bu 72 saatlik sürede organların canlı kalması sağlanması için yoğun çaba harcanır ve hastalar solunum cihazına bağlanır. Ancak bu çabalar hastanın yaşaması için değil bağışlanacak organ varsa organların yaşatılması içindir. Eğer organ bağışında bulunulmadıysa hastalar solunum cihazına bağlanmaz.

Bitkisel hayatta ise hastalarda beyin sapı dediğimiz bölge işlevini daha yitirmemiştir ve beyin fonksiyonları tam olarak durmamıştır. Bu nedenle hasta yıllarca aynı durumda olsa bile hastanın ölümünden tam olarak bahsedilemez. Hastalarda yaşama olasılığı düşük de olsa vardır. Beyin ölümünün tam tersi olarak bundan bahsedilebilir. Bazı durumlarda beyin faaliyetleri azalmış olabilir ya da beyin faaliyetleri durmuş olabilir. Ancak yine de tam olarak ölümden bahsedilememektedir. Bu sebepten dolayı organ bağışı bu tür durumlarda söz konusu olmaz. Bu durumdaki hastalar ölü değillerdir ve az da olsa yaşama şansı olan ağır durumdaki hastalardır.

Beyin Ölümü Gerçekleşen Hastanın Yaşama Şansı Var mı?
Beyin ölümü bitkisel hayat gibi değildir. Beyin ölümü adı üstünde ölümdür. Beyin ölümü geri dönüşü olmayan bir durumdur. Eğer beyin fonksiyonlarını ve çalışmayı durdurursa organlarda vücutta buna bağlı olarak işlevini yitirecektir ve çalışmayı durduracaktır. Bu yüzden beyin ölümünde beynin fonksiyonlarının ve faaliyetlerinin dolayısı ile de vücuttaki faaliyetlerin durmasından söz edebiliriz. Buna bağlı olarak da beyin ölümü bir ölüm durumudur. Hastalar ancak organ bağışı durumunda solunum makinesine bağlı bir süre daha tutulabilir. Bunun dışında kişinin ölümü gerçekleşmiş demektir.

Yorum yapın