Bağırsak Kurdu Belirtileri

Ahmet

Bağırsak kurdu oldukça yaygın olarak görülen bir hastalık olmaktır. Sadece  Türkiye’de olmamakla birlikte Dünya’da da oldukça yaygın görülen bir parazit çeşidi olmaktadır. Ayrıca sağlığın oldukça tehdit edildiği bir hastalık olmaktadır. Genellikle yiyecek ya da su kaynaklı olarak bulaşabilen bir hastalık olmaktadır. Suların kirli olması ya da sebzelerin tam olarak yıkanmaması ise bu durumun olasılığını artıran sebeplerden olmaktadır. Aynı zamanda musluklardan , iyice pişmemiş olan et ve tavuk ürünlerinden bulaşabilen bir hastalık olmaktadır. Bunun yanı sıra çarşaflardan ve çamaşırlardan da bulaşma olasılığı bulunan bir hastalıktır. Bunun nedeni ise parazit yumurtaları olmaktadır.

Bağırsak kurdunun bir çok yerden geçebileceğini söylemiştik. Bağırsak kurdu havadan bile geçebilecek kadar yaygın olan bir durumdur.

Genellikle kendini ilk aşamalarda belli etmeyen bir hastalık olmaktadır. Kişide genellikle başka hastalıklarda görülen belirtilerle anlaşılabilecek bir hastalık olmaktadır. Ayrıca gaita tahlili sonucunda anlaşılabilecek bir hastalık olmaktadır. Bağırsak parazitleri oldukça değişik türlerde kendini gösterebilecek bir durumdur.

Bağırsak kurdunun temel göstergelerine bakıldığında anüste kaşıntılar ,  kusma, ishal , kişide kansızlık ve beslenme de değişimlerin olması; yeteri kadar beslenememe ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca uykuda da kendini gösterebilen bir hastalık olabilmektedir. Bunlardan biri de oldukça fazla miktarda olan salya olmaktadır.

Aslında çok da önemsenmeyen bağırsak kurtları bir diğer adıyla bağırsak parazitleri ciddi hastalıklara ve başka hastalıklara da neden olabilmektedir. Apandistin oluşum sürecinde bağırsak parazitlerinden söz edilebilmektedir.

Genital bölgeden geçen parazitler daha sonrasında iltihaplanmalara sebebiyet verebilmektedir. Bunlardan birkaçı ise vajinit, akut bakteriyel idrar yolları enfeksiyonudur. Bu hastalıklar antiparazit ilaçları kullanımıyla tedavisi mümkün olan hastalıklardır. Aşağıda daha geniş çaplı bilgi verilmektedir.

Bağırsak Kurdu Belirtileri
Bağırsak kurdu genellikle belirti vermeden gerçekleşebilen bir hastalık olabilmektedir. Bu durum bağırsak kurdunun çeşidine göre de değişebilmektedir. Genel olarak belirtilerine bakıldığında normal olmayan karın ağrıları, ishal ve kabızlığının devamlı olarak görülmesi, kişinin anüs bölgesinde meydana gelen kaşıntılar, mide bulantısı, kişinin iştahında azalmaların görülmesi, kişinin psikolojik  olarak sorunlar yaşaması, kişide iştah problemlerin yaşanması olabildiği gibi aşırı yemek yeme isteği de olabilmektedir. Ayrıca kansızlık ve vitamin eksikliği de görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Diğer bir durum ise kişide diş gıcırdatma ve yastığa salya akıtması gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Bağırsak Kurdu Nasıl Düşürülür?
Bağırsak kurdu tedavisinde ilaçla tedavi hastanın kısa sürede sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilecek bir yöntemdir. Bu ilaçlardan bazıları mebendazol, pirantel pomoat, pirvinium pamoat ve ivermektindir. Oldukça hızlı yanıt verebilecek ilaçlar listesinde bu ilaçlardan söz etmek mümkündür. Ayrıca tüm hastalıkların tedavisinde olduğu gibi daha etkili ilaçlar olarak mebendazol ve pirantel pamoat bulunmaktadır. Yetişkin ve iki yaşından daha büyük olan çocuklarda olan bağırsak kurdu tedavisinde genellikle mebendazol’un  mg lık olan tabletleri kullanılmaktadır. BU ilacın kullanımı için herhangi bir yaş sınırı gerekmemektedir. Yaygın olarak tek doz halinde kullanılmaktadır.

Bağırsak kurdunun bir kötü özelliği ise kişiden kişiye bulaşıcılığının olmasıdır. Dolayısıyla tedavi aile içerisinde de uygulanması gereken bir tedavidir. Bu ise bağırsak kurdunun ciddiye alınması gereken bir durum olduğunu açıklamaktadır.

Bağırsak kurdunun tedavi edilemediği süreçlerde mümkündür. Bunlardan bazılarına bakıldığında ise gelişmelerini tamamlamakta olan larvaların antihelmintik ilaçlara olan hassasiyetinin neredeyse hiç olmamasından kaynaklanmaktadır. Ayrıca kurtların bıraktığı yumurtaların çevreyi de kaplaması sonucu temizliğin daha zor olmasından kaynaklanmaktadır.

Diğer bir durum ise küçük çocukların bir kısmında görülen parmak emme alışkanlığının enfeksiyonun artmasına neden olmasıdır. Bu durumda çocuklarda görülme olasılığının da  fazla olduğu açık olmaktadır.

Ailede görülen tek bir kıl kurdu vakası tüm bireyleri etkilediği için tedavi sürecinin de uzun olacağı açıktır. Dolayısıyla oldukça hassas olunması gereken bir durumdur ve önceden eğitim verilmesi durumunda bilincin artması da sağlanmış olmaktadır. Oldukça titiz ve hassas davranılması enfeksiyonun yayılmasını da önlemeye yardımcı olacaktır.

Bağırsak Kurdu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bağırsak kurtları farklı şekillerde bulunabilmektedir. Aşağıda katagoriler şeklinde yapılabilecek bitkisel uygulamalar verilmektedir;

Tenya kurtlarını dökmek için bilinen üç yöntem şu şekildedir.

1 çorba kaşığı eğrelti otu alınıp 2 su bardağı kaynar suya eklenmelidir. Daha sonra ise demlenip 15 dakika aralıklarla içilmesi önerilmektedir. Diğer önerilen yöntem ise 1 yemek kaşığı kekiğin alınıp 1 litre kaynar suya konulması gerekmektedir. Daha sonra ise 15 dakika demlenmelidir. Ardından günlük 1X4 şeklimde içilmesi gerekmektedir. En son yöntem ise yaklaşık 200 gram havucun rendelenip sabah aç karnına yenilmesidir. Diğer öğünler ( öğle ve akşam yemeği) için ise öncelikle 100 gr etin yemeklerden 20 dakika öncesinde yenilmesi önerilmektedir. Daha sonra ise normal beslenmeye devam edilebilir. Bu durum 5 ya da 6 gün boyunca devam ettirilmelidir.

Yuvarlak solucanlarda bağırsaklarda görülen diğer solucan çeşitleridir. Genellikle küçük yaş gruplarında gözlemlenen bir durum olmaktadır. Bu yaş grubu 3 ila 10 yaş arası olmaktadır. Genellikle yaklaşık olarak 15 cm civarında olan bir solucan çeşididir. Bu solucanları uzaklaştırmak için yapılabilecek en iyi yöntem ise 1 tatlı kaşığı papatyanın 1 su bardağı kaynar suya eklenmesidir. Daha sonra ise demlenmeye bırakılmasıdır. BU çay süzüldükten sonra her öğünden 1 saat önce 3 ya da 4 bardak içilmesi tedaviye yardımcı olmaktadır.

En son olarak ise kıl kurtlarından bahsedeceğiz. Kıl kurdu çekitleri genel olarak 3 yada 4 milimetre boyunda olmaktadır. Genellikle kendini baş dönmesi, geceleri uyku problemleri veya apandisit bölgesinde ağrılar yaşanılabilmektedir. Ayrıca bu bağırsak çeşidi en sık olarak gözlemlenen bir kurt çeşidi olmaktadır.

Bağırsak Kurdu İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bağırsak kurdu sindirim sisteminden kaynaklanan  bir durum olduğu için gastroentroloji ya da dahiliyeye gidilmesi daha uygun olmaktadır. Dolayısıyla belirtilerin gözlemlendiği hastaların mutlaka en kısa zamanda bu doktorlara gitmesi gereklidir.

Bağırsak Kurdu Tedavisi
Bağırsak kurtlarından en yaygı olan kıl kurdu tedavisinden ağırlıklı olarak bahsedeceğiz. Fakat diğer kurtlarında tedavi yöntemleri de benzer olmaktadır. Genellikle 5 ila 14 yaş arasında oldukça yaygın olarak gözlemlenen bir durum olmaktadır. Ayrıca oldukça enfeksiyon riski fazla olan bir hastalık olmaktadır. Genellikle toplu alanlarda bulaşma olasılığı yüksek olmaktadır. Sadece çocuklar olmamakla birlikte yetişkinlerde de gözlemlenebilen bir durum olmaktadır.

Basit tedavi yöntemleriyle yada gerekirse ilaç tedavisiyle kolaylıkla biten bir hastalıktır. Eğer kişi kıl kurduna maruz kaldıysa bu durumda geceleri anüsten çıkabilen kıl kurtları anüste ve anüs etrafında yumurta bırakabilmektedir. Yumurtalar kısa süre yaşamını sürdürse bile eğer 6 saat içerisinde herhangi bir yere bulaşırlarsa , başka kişilere de bulaşma olasılıkları artabilmektedir.

Bu bulaşıcılık kişinin iç çamaşırlarına , yatağa geçebilme özelliğine sahiptir. Kişiyi uykudan uyandırabilecek kadar kaşıntı meydana gelebilmektedir.

Aynı zamanda tuvaletten sonra yapılan temizlikte ; özellikle bilinçsiz olan küçük çocukların parmaklarına gelme olasılığı da oldukça fazla olmaktadır.

Bağırsak kurdunda tedavi yukarıda da belirttiğimiz gibi ilaç yoluyla olmakla birlikte aynı zamanda doktorun da kontrolüyle ilaç tedavisiyle desteklenebilmektedir. Kişinin şikayetleri olması durumunda mutlaka doktora gitmesi önerilmektedir.

Yorum yapın