Ağızda HPV Belirtileri

Ahmet

Ağızda oluşan HPV siğili, çoğunlukla ağız içerisinde, bademciklerde, dilde ve yutakta görülebilir. Bazı durumlarda küçük ve kolay şekilde fark edilemeyecek dil kökü gibi yerlerde de meydana gelebilir. Genellikle dil olmak üzere ağızın her bölgesinde, kabarıklık olarak, ağrısız, mukoza renginde veya soluk, yüzeyi pürüzlü yuvarlak lezyonlar olarak ortaya çıkar. Bu lezyonlar papillom, siğil ya da verrü olarak da adlandırılmaktadır. Bazı durumlarda papillom, tat tomurcukları ile karıştırılmaktadır. Bu lezyonlar zaman içinde büyüyebilir ya da yenileri ortaya çıkabilir.

Ağızda HPV Nedir?
HPV’nin çok farklı çeşitleri vardır. Yüzü aşkın çeşidi olduğu bilinmektedir. HPV vücuttaki herhangi bir bölgede görülebilir.  Genital bölge ve anüste çıkan genital siğiller, ellerde, ayaklarda, ağızda ya da üst solunum yolunda çıkan siğiller olarak farklı şekillerde görülebilir. HPV virüsü sıklıkla görülen bir enfeksiyon türüdür. Bazı durumlarda HPV enfeksiyonları rahim kanserine bile sebep olmaktadır. Fakat genellikle HPV enfeksiyonları kansere sebep olmaz. HPV semptomlarında, eğer semptomlara sahip olmasanız dahi, semptomlar daha sonradan da ortaya çıkabilir ve hastalık bulaşıcı olabilir. Görülecek semptomlar HPV enfeksiyonunun türüne göre farklılık gösterebilmektedir. HPV enfeksiyonu çoğunlukla siğil ya da bir diğer lezyonu olmadığı zaman fark edilemeyebilir.

Ağızda HPV Belirtileri
HPV enfeksiyonunun belirtisi olarak, siğil ya da ağrıya neden olan her hangi bir siğil çeşidi varsa bir uzmana başvurulmalıdır. Bunun yanında kadınlarda smear testi yaptırmanın önemi büyüktür ve düzenli olarak yapılması gerekir. HPV enfeksiyonunu anlayabileceğimiz en önemli test smear testidir. Serviks kanserine dönüşebilecek olan HPV enfeksiyonunu ortaya çıkartabilir. HPV enfeksiyonunun oluşmasında virüs, vücuda oluşan bir kesikli yaradan ya da derinin üst tabakasında hissedilmeyen ufak bir yaradan girerek vücuda enfeksiyonu bulaştırır. Bununla birlikte HPV virüsü temasla da bulaşabilmektedir. Cinsel yolla ise genital siğil ya da onunla ilgili lezyonlara neden olan HPV enfeksiyonları bulaşmaktadır. Üst solunum yoluna bulaşan HPV enfeksiyonları ise oral seks ile bulaşmaktadır. Bunun dışında da nadir olarak görülse de doğum sırasında doğum yapan anne HPV virüsünü bebeğe bulaştırır. HPV enfeksiyonları ya da virüsü sıkılıkla görülen bir hastalıktır. Hastalığın risk oranı bazı durumlarla doğru orantılı olarak artar.

Cinsel ilişkiye girilen partner sayısı HPV riskini arttıran faktörlerden biridir. Kişinin cinsel ilişki yaşadığı kişi sayısı ne kadar çok ise bu kişide HPV virüsü görülme riski artmaktadır. Aynı zamanda birden çok partnere sahip olmak da hastalık riskini arttırmaktadır. HPV virüsü bununla birlikte genç yaştaki bireylerde daha sık görülmektedir. Genital HPV enfeksiyonları bu yaşlarda sıklıkla görülür. Bunun nedeni cinsel aktif bireyler olmasıdır. Smear testi ile bu durum ortaya çıkmaktadır. Kadınların genç yaşlarda bu virüse karşı daha dikkatli davranmaları gerekmektedir. Ergen erkekler ve genç erkekler de risk altında olmasına karşı bu grupta virüse rastlanmamaktadır. Bir diğer faktör ise savunmasız bağışıklık sistemidir. Savunmasız bağışıklık sistemine sahip bireylerde HPV enfeksiyonu görülme riski oldukça fazladır. Genellikle bağışıklık sistemi savunmasız olanlarda HPV, HIV/ Aids virüsüne neden olmaktadır. Genellikle HPV virüsüne neden olan riskli durumlar, genel siğiller, düz siğiller ve ayak tabanındaki siğillere neden olan genç yaş durumudur. Genellikle ergenler ve çocuklar bu virüse karşı savunmasızdırlar.

Ağızda HPV Tedavisi
Genellikle HPV enfeksiyonları için bir tedavi bulunmamaktadır. Eğer bağışıklık sistemi yeteri kadar güçlü ise virüs vücuttan kendiliğinden atılır ve siğiller kendiliğinden kaybolur. Bunun dışında siğillerden kurtulmak için evde uygulanabilecek ya da uzmanlar tarafından uygulanan tedaviler bulunur. Bu tedaviler HPV virüsünü yok edemezler ancak sadece yoğunluğunu azaltabilirler. Bir siğilin ortadan kalktığı virüsün yok olduğu anlamına da gelmeyebilir. Siğil ortadan kalktığı durumda virüsü başkasına bulaştırabiliriz.

Genital siğillerden kurtulmak için bazı tedavi yöntemleri mevcuttur. Aldara adı verilen ve reçete ile alınabilen krem, HPV virüsüne karşı bağışıklığı arttırır ve virüse karşı savaşır. Podofilox adı verilen krem de aynı şekilde genital siğili yok etmek amacı ile kullanılabilecek bir başka kremdir. Trichloroacetic asit denilen kimyasal ise genital siğilleri yakma yöntemi için kullanılan bir çeşit kimyasaldır. Bunların yanında Kriyoterapi kullanılarak dondurma, Koterizasyon kullanarak yakma, operasyon ile siğillerden kurtulma ve de lazer operasyon da genital siğillerden kurtulmak için kullanılan tedavi yöntemlerindendir. Genital siğillerin dışında yüksek dereceli olan yani kanser öncesi lezyonların tedavisi için de bazı yöntemler mevcuttur.

Yüksek dereceli lezyonların aksine, düşük dereceli lezyonları doktorlar tedavi etmeyecektir. Düşük dereceli lezyonlar kendiliğinden geçmektedir ve kansere neden olmamaktadır. Fakat yine de stear testi düzenli olarak yapılmalıdır. Yüksek dereceli lezyonlardan kurtulmak için tedavi yöntemleri ise operasyon yöntemi, lazer operasyon, kriyoterapi ve koterizasyon yöntemleridir. Diğer siğiller yani ayak tabanında görülen siğiller ve düz siğiller için  tedavi yöntemleri de mevcuttur. Salisilik asit bu siğillerin katmanlarını yok etmekte kullanılan bir kimyasaldır. Aldara, kriyoterapi, operasyon ve lazer operasyon da yine bu siğiller için de tedavi yöntemlerindendir.

Yorum yapın