Kalp Deliği Belirtileri

Ahmet

Ventriküler septal kusur ya da kalp deliği olarak adlandırılan rahatsızlık kalpte doğuştan meydana gelir. Kalp deliği, anne karnında bebeğin gelişimi sırasında, bebeğin kalbinin tam gelişememesi durumundan oluşmaktadır. Çevresel ve kalıtsal faktörler kalp deliğinin oluşmasında etkili olan faktörlerdendir. Bazı durumlarda küçük yaşlarda fark edilemez ve yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Bu gibi durumlarda da kalp deliği, doğuştan kaynaklanmaktadır. Kalpteki septum bölümünde oluşur ve deliğin geniş olması durumunda, burada temiz ve kirli kan birbirine karışır. Bu sebepten dolayı ise kalp daha çok çaba gösterir. Kalp deliğinin küçük olması durumunda ise fark edilmesi daha zor olacaktır. Bazı durumlarda doğuştan gelen kalp delikleri kendiliğinden kapanabilmektedir. Bunun dışında kendiliğinden kapanmayan delikler için tıbbi müdahale uygulanması gerekebilir. Bazı durumlarda ameliyatsız olarak da tedavi uygulanabilmektedir. Kalp deliği, genç yaşlarda kalp yetersizliğine neden olur. Bu durum çocuklarda gelişimi ve büyümeyi olumsuz yönde etkiler. Bununla birlikte akciğer enfeksiyonu görülme riskini de arttırır. Erkek çocuklarına oranla kız çocuklarında daha fazla görülmektedir.

Kalp Deliği Nedir?
Genetik faktörler, akraba evlilikleri ve bazı genetik yatkınlıklar kalp deliğinin oluşmasındaki nedenlerdendir. Doğuştan gelen kalp anomalilerinin yaygın olarak görüleni kalp delikleridir. Kalp deliğinin oluşumunda iki önemli neden vardır. Birincisi konjenital, doğumda meydana gelen bir diğeri ise yetişkinlik döneminde meydana gelen kalp krizleri sonucu ortaya çıkan kalp delikleridir. Doğuştan oluşan kalp delikleri risk ar etmektedir. İki kulakçık, iki karıcık olmak üzere kalp dört bölümden oluşur ve kulakçıklar ya da karıncıklar arasında delikler oluşur. Kulakçıklar arasında oluşan deliklere atrial septal defekt denirken, karıncıklar arasında meydana gelen deliğe ise ventriküler septal defekt denmektedir.

Kalp Deliği Belirtileri
Kalp deliğinin belirtileri ya da kalp deliğinin olduğu anlamanın yolları ise soluk alıp verirken bu sırada ciltte morarmalar meydana gelmesi, bebeklerde anneyi emerken nefes alıp verişin zor olması, seri şekilde nefes alış verişi, öksürük nöbetleri olması, bebeklerde ve çocuklarda hareket halinde iken kısa süre içerisinde durgunlaşma ve bitkin duruma gelme olarak görülmektedir.

Kalp Deliği Sonradan Oluşur mu?Kalpteki delik genel olarak genetik faktörlerle görülmektedir ancak yetişkinlik döneminde de geçirilen kalp krizi sonrası kalp deliğinin görülme olasılığı da vardır. Buna rağmen kalp deliği diye adlandırdığımız rahatsızlık genellikle anne karnında oluşan ve çocukluk döneminde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.

Kalbin Delik Olması Zararları
Kalbin delik olması ileriki yaşlarda felce neden olabilmektedir. Kulakçıklar arasında bulunan ufak delikler doğumda her insanda görülür fakat doğumdan sonra bu delikler kapanır. Kapanmayan bu delikler insanlarda yüzde yirmi beş oranında görülür. Bunun farkına varılmayabilir ve bu durumdan sıkıntı çekilmeyebilir. Fakat daha ileriki zamanlarda bu durum felce neden olabilmektedir. Kalpte büyük deliklerin görülmesi ise daha az yaşanan bir durumdur. Bu durum her bin kişiden birinde bulunur ve tıbbi müdahale ile çözüme kavuşur. Kalp yetmezliği ve akciğer yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Nefes darlığı sorunu, bacakların şişmesi, kalp atış hızında anormallik olması ve kalp yetmezliği gibi belirtiler bu durumu anlamaya yardımcı olan belirtiler olabilir. Bunun dışında karıncıklar arasında açıklıklar meydana gelebilir ve ilerleyen yaşlarda bu durumda deliklerin büyüme olasılığı da fazladır. Hem kalpte hem de karıncıklar arasında görülen delikler ise daha az görülen bir risktir. Bu durumda cerrahi müdahale şarttır aksi takdirde akciğerde sıvı yükselmesi ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olur.

Kalbin Delik Olması Tehlikeli mi?
Kalbin delik olması elbette tehlikeli bir durumdur. Bazı durumlarda bu delikler büyüyebilir ve akciğer ve kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca bunun yanında felce de sebep olabilir. Bazı durumlarda tıbbi müdahale gerekir.

Kalbi Delik İnsan Nelere Dikkat Etmeli?
Kalp deliği genellikle doğuştan oluşan bir rahatsızlıktır. Doğuştan kalp rahatsızlıkları olan çocukların aileleri, tedavi başarılı olsa bile, çocukların kendilerini çok yormasından çekinirler. Genelde kalp delikleri küçük olan ya da kapatılmış olan çocukların yapabilecekleri konusunda sınırlamalar ya çok azdır ya da sınırlama yoktur. Uzmanlar hangi faaliyetlerin güvenli olduğu konusunda akıl verebilirler.

“Kalp Deliği Belirtileri” üzerine 4 yorum

  1. Merhaba i kickboxcuyum . Kalbimde delik vardi kapattirdim semsiye yontemiyle. 2 ay geçtikten sonra dayanamadim spora idmanlara basladim agir spor ptim kikcbox. Benim sorum kalbimdeki asd kapama cihazinin yerinden çıkma ihtimali varmidir yada baska bisey?

    Cevapla
  2. 38 yaşındayım asd olduğumu yeni öğrendim nefesin tıkanıyordu ama iç hastalıkları uzmanı masum üfürüm olduğunu söylemişti bide sigara içince kalpten şüpelenmek akıla gelmedi..

    Cevapla
  3. merhaba benm doğustan gelen bir delik oldugunu syledı doktor tansıyon dusuklugjmden kalp cıhazı be tansıyon aletı takıldı kalbımdekı delik büyüyüp ilerlediğini söyledi doktor pazartsı sonuclarım cıkacak. benım sadece cok zorlandıgım nokta ise nefesım yetmıyor nefes alıp verısımde cok zorlanıyorum kapalı ortamlara gıremıyorm sızde bundan dolayı olabılır mı

    Cevapla

Yorum yapın