Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Ahmet

Titreme, ateş ve terleme ile başlayarak öksürük, solunumda duyulan zorluk, kaslarda ağrı ve halsizlik, iştahsızlık ve göğüste ağrı gibi belirtilerle devam eder.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? (genel giriş)
Alt solunum enfeksiyonları akciğerlere kadar yayılım gösteren rahatsızlıklardır. Hava borularının akut veya kronik olarak iltihaplanmasıyla gelişir. Alt solunum enfeksiyonlarına verilebilecek örnekler arasında bronşit ve zatüre de yer alır. Genel anlamıyla basit denebilecek bir soğuk algınlığının ardından bile gelişim gösterebilirler. Bu hastalıkların genel etkenleri virüslerdir ve bu nedenle de antibiyotik tedavisinin bile etkisi olmaz. Antibiyotikler, hastalıkla birlikte gelişen bir takım komplikasyonların giderilmesinde fayda gösterir. Çevre ve iklim gibi bireyi etkileyen dış etmenler alt solunum enfeksiyonlarına hazırlayıcı etken olabilmektedirler ve bu nedenle kışın ile sonbahar aylarında bu rahatsızlıklara yakalanma sıklığı artış gösterir.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Bu rahatsızlıkların baş çeken belirtilerinden biri hastalardaki öksürükle birlikte oluşum gösteren 37,5-38 derece kadar hafif ateşlenmedir. İltihap bronşlarda ve soluk borusunda kendisini hissettirmeye başlar ve buradan göğüs kemiğinin arkasına doğru yayılım gösterir. Duyulan ağrının da öksürükle birlikte artış gösterdiği hissedilir. Ağrıların geneli hafif şiddetli olduğu halde zaman içinde bu ağrıların şiddeti artabilmektedir ve ağrılar göğüs bölgesinin tümüne kadar yayılım gösterebilir.

Bronşlarda oluşan iltihabın karakteristik göstergesi öksürüktür. Meydana gelen öksürme dürtüsü bronşların savunma mekanizmalarını devreye soktuklarına delildir. Normal zamanlarda dahi bronşlar herhangi bir uyarana karşı öksürük tepkisini vererek bu etkenleri kendisinden uzaklaştırmak ister ki enfeksiyonla birlikte oluşan iltihaplardan kaynaklanan öksürüklere bölgede etki gösteren ağrı da eşlik eder.

Alt solunum yolu enfeksiyonlarında görülen karakteristik bir diğer belirti de  hastalarda başgösteren balgam çıkarma sorunudur. Bu sorun damarlardan dışarıya sıvı sızmasıyla ve mukus salgısındaki artıştan dolayıdır. Başlarda  az miktarlarda olan balgam giderek artış gösterir ve hastalık tedavi edilmedikçe artış göstermeye de devam eder. Oluşan balgam başlarda koyu formdadır, oluşan balgam miktarı giderek artar ve daha akışkan bir forma bürünür. Hasta kişi günde yarım litre ile bir litre arasında balgam çıkartabilir. Hastalarda nefes alıp vermek zorlaşır ve ilerleyen zamanlarda kişinin günlük aktivitelerini yapması dahi onu zorlar duruma gelir. Bronş duvarlarını kaplayan esnek lifli yapı iltihapla birlikte sertleşebilir ve bu nedenle akciğerlere giden hava miktarında azalma görülür. Hastalarda oluşan solunum sorunları bu nedene bağlanabilir. Bu belirtiler başgösrerdiği zaman hasta, zaman kaybetmeden bir uzmana başvurmalı ve tedaviye başlanmalıdır. Aksi durumlarda ölüme kadar gidebilen sonuçlarla karşı karşıya kalınabilir.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında, evde kendinizin de yapabileceği basit tariflerle vücut direncinizi arttırarak enfeksiyondan kısa sürede kurtulabilirsiniz. Unutmamak gerek ki günlük olarak gerekli su miktarı tüketimi her zaman önemlidir ki enfeksiyon sırasında da özellikle dikkat edilmelidir.

  • Yemeklerde de herkesin bildiği “doğal antibiyotik” sarımsak kullanımı, vücut direncinizi arttıracak ve hastalığın üstesinden gelmenizde size destek olacaktır.
  • Bir bardak süt veya sıcak suyla birlikte tüketeceğiniz bal, enerji düzeyinizi yüksek tutacaktır. Aynı zamanda meyan kökü de nezle ve grip gibi durumlarda başvurulabilecek bitkiler arasındadır.
  • Nane ve limonu kaynatarak hazırlamak ve ılık olarak tüketmek de hastayı ferahlatacaktır. Kaynama aşamasında naneli suyun buharının solunmasıyla burun tıkanıklığı son bulacak ve nefes alış verişi kolaylaşacaktır.
  • Tarçın ve zencefili, ıhlamur, ada çayı ve kuşburnu gibi kurutulmuş bitkilerden yapacağınız çaylar baş ağrınızı ve boğaz acınızı hafifletilebileceğinden bunları içine bal karıştırarak tüketmeniz gerekmektedir.

Alt Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Solunum yolunda gözlemlenen rahatsızlıkların sonucunda meydana gelen ağrı, ateş, titreme ve halsizlik gibi rahatsızlıklar erken dönemde bir uzmana başvurmakla ve tedaviye başlanmasıyla daha da ilerlemeden ortadan kaldırılır. Hastalık kaynağı olan bakterile ve virüsler çoğalmadan önce vücuda alınan doğal proteinler ve vitaminler desteğiyle vücut direnci sağlamlaştırılır ve vücudun kendi kendisini toparlaması kolaylaşmış olur. Fakat hastalığın ilerlediği durumlarda ise ilaç desteğiyle vücut savunması güçlendirilir ve kişi kısa sürede eski sağlığına kavuşur. Uzman hekimin gözlemleri sonucu tespit edilen hastalık kaynağına bağlı olarak  uygun ilaç ve serum tedavisi uygulanır.

Yorum yapın