Lityum Eksikliği Belirtileri

Ahmet

Lityum adını verdiğimiz madde dünyada ortalama olarak %0,006 seviyesinde olmaktadır. Deniz sularında ortalama 0,1 ppm bulunduğu düşünülmektedir. Lityumun doğada ki kaynakları kil, mineral ve tuzlu yer altı suyudur. Lityum sinir ve kas yapılarında ki sodyum giriş çıkışını düzenler. Vücut bu maddeyi çok hızlı şekilde emmektedir. Yarım gün içinde tüm vücuda yayılmış olur. Zehirleyici ve yararlı etkisinin farkı çok azdır. Bu nedenle tüketimi kontrollü olmalıdır.

Lityum eksikliği olduğu durumlarda hastaların hafızaları etkiler ve dikkat eksikliği sorununa neden olur. Hamile kadınların kullanması olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bipolar kişilik bozukluğu hastalığında da ilk öncelikli tedavi tercihi lithurildir. Bu lityum karbonat tuzu barındıran bir ilaçtır. Türkiye’de 30 bin kadar birey lityumu kullanmaktadır. Bazı bireylerin bu maddeyi ömür boyu tüketmesi gerekebilir. Lityum eksikliği tedavisinde kullanılan ilaçlar düzenli olarak kant testleri ile kontrol edilir.

Lityum Eksikliği Nedir?
Lityum dediğimiz madde alkali metalleri arasında yer almaktadır. Lityumunun simgesi de Li’dir. Periyodik tabloda 1A grubunda yer alırlar ve atom numaraları 3’tür. Lityum maddesi doğada doğal olarak bulunur.  Saf bir madde değildir. Oksijen ile temas ettiği zaman reaksiyon gösterebilir. Bu sebep ile reaksiyon göstermesin diye yağda bekletilmektedir.

Lityum ilaç sanayisinde sakinleştirici etkisi olduğu için ağrı kesici, psikolojik tedavi ilaçlarında oldukça sık kullanılır. Lityum maddesinin su içinde ki oranı araştırılmıştır. Yapılan araştırmalar sonucunda içme suyunda bulunan bu madde intihara neden olabilmektedir. Lityum maddesi az miktarda sinir ve ruh sağlığını düzenleyici etkiye sahipken çok fazla tüketildiğinde ise hayati sonuçlar doğurabilmektedir. Lityum tuzları özellikle kişilik bozukluğu hastalığının tedavisinde de kullanılır.

Lityum Eksikliği Belirtileri
Lityum eksikliğinde ki ilk belirti eklem ağrılarıdır. Lityum maddesinin eksikliği ile birlikte eklem yapılarında ağrılar oluşmaya başlar. Diğer bir belirti saçlarda kırılmadır. Saçlarda yaşanan kırılmalar ve yıpranmalar ile birlikte lityum eksikliği neden olmaktadır.

Lityum eksikliği soğuğa karşı hassasiyet sorununa da neden olmaktadır. Soğuğa karşı duyarlılık hisseden bireyler lityum tedavisi görmelidir. Lityum eksikliği bu belirtiler dışında yorgunluk hissine ve depresyona da neden olur. Birçok psikolojik rahatsızlıklar özellikle bipolar lityum eksikliğinden kaynaklanır. Kilo alma ya da zayıflama gibi sorunlara da neden olmaktadır. İnsanlar günlük hayatlarında çok sık cilt kuruluğuna rastlayabilir. Her yaşta ki insanda cilt kuruluğu olası bir sorundur. Bu sorunun temelinde lityum eksikliği yatıyor olabilir.

Lityum Eksikliği Nelere Sebep Olur?
Lityum eksikliğinin neden olduğu hastalığın en önemli etkileri sinir sisteminedir. Sinir sistemi lityum azlığından dolayı sekteye uğrar ve bu durumda depresyon ve psikolojik kökenli ruhsal hastalıkların ulaşmasına neden olur. En başta sinir sistemi üzerinde etki oluşturur. Lityum eksikliği sinir dokuları dışında halsizliğe, yorgunluğa neden olabilir. Depresyon ile başlayan sinir sistemi rahatsızlıkları tedavi edilmedikçe daha ileri boyutlarda ki sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir. Bunun dışında hastalarda eklem ağrıları da sık görülmektedir.

Lityum eksikliği yaşayan kişiler kilo değişimleri de yaşayabilir. Hastalığın tedavi edilmesi için lityum tuzu içerikli maddeler tüketilmelidir. Lityum içerikli ilaçlar bazı durumlarda bir ömür boyu kullanılması gerekebilir. Lityum tuzu tedavisi uygulanan hastalar düzenli olarak kan testleri yaptırmalıdır. Bunun nedeni doğru oranda alınması gereken lityum seviyesi artar ise hastanın yaşamı tehlikeye girebilir ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Yoyatta r. Lityum eksikliği sinir dokuları dışında halsizliğe, yorgunluğa neden olabilir. günlük ta sinir sistemi üzerinde etki

Lityum Eksikliği İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Lityum tedavisi için çeşitli bitkisel tedavi süreçleri bulunmaktadır. Özellikle Japon eriği lityum eksikliğine iyi gelmektedir. Japon eriği beyne kan akışını hızlandırır. Özellikle Alzheimer hastaları için önerilmektedir. Lityum eksikliği özellikle sinir sistemi ve hafızayı etkilemekte olan bir sorun olduğu için Japon eriği bu sorunu azaltmak için etkilidir. Ayrıca bipolar bozuklukların giderilmesinde de etkilidir. Diğer bir bitkisel doğal yöntem kediotudur.

Kedi otu kökü sinir sistemini düzenlemekte etkilidir. Kediotu bipolar bozuklukların giderilmesinde ve ruhsal problemlerin yatıştırılmasında da etkili doğal bir yöntemdir. Kediotu bitkisi ruhsal hastalıklar üzerinde oldukça etkili bir bitki olduğu araştırılmıştır. Lityum eksikliğinin verdiği zararı bu bitkiler ile gidermeye çalışılabilir.

Lityum İçeren Besinler
Lityum eksikliği yaşayan hastalar özellikle deniz ürünleri, yeşil bitkiler, inek ciğer, maden suyu, içme suyu, çavdarlı besinler, domates, patates, kereviz, pırasa, patlıcan, süt ve yumurtada yoğun olarak tüketmelidirler.

Lityum Eksikliği Nasıl Geçer?
Lityum eksikliğini hafif şekilde yaşayan hastalar günlük olarak lityum ilaçları kullanmalıdırlar. Bu hastalar günde ortalama en az 900 en fazla 1800 mg kadar lityum ilaçları almalıdır. Çoğunlukla bu ilaçların dozu gün içinde üç kez verilmektedir. Bu günlük ortalama doza göre pay edilir. Bazı durumlarda doktorlar bu dozun tek bir gecede alınmasını önermektedir. Bunun nedeni hem tek seferde daha kolay olmasıdır. Hem de böbreklere ilacın vereceği zararı en aza indirgemektedir.

Lityum ilaçları özellikle depresyona neden olan sorunları veya psikolojik atakları ve sorunları gidermek amacı ile de kullanılmaktadır. Lityum tabletleri eczanelerde satılmaktadır. Lityum tedavisi uygulanacak olan hastanın doktor tarafından tüm tetkikleri yapılmalıdır. Bunun için kan testi yapılır ve organlara verdiği zararlar ya da organların durumu hakkında genel bilgi alınmaya çalışılır. Kanda lityum oranı takip edilmelidir ve tedavi sürecinde belli aralıklarla tahlil yapılmalıdır. Lityum tedavisi sırasında B vitamini kullanmayı doktorunuza danışabilirsiniz. Çünkü lityum tedavilerinde B vitamini önerilmektedir. Bunun nedeni Lityum vücudun bu vitamini emmesine engel olmasıdır.

“Lityum Eksikliği Belirtileri” üzerine bir yorum

Yorum yapın