Yumurtalık Kanseri Belirtileri

Ahmet

Yumurtalık Kanseri: Kanser, tümör dediğimiz kitlenin kötü huylu olarak isimlendirdiğimiz halidir. Kanser her organ ve dokuda meydana gelebilmektedir. Başka organlara doğru yayılmaya ve üremeye çok meyillidir. Yumurtalık kanseri olarak adlandırmış olduğumuz kanser türü sinsi ilerleyen kanser çeşitlerindendir. Sürekli kontrol yaptırılmalıdır önlem olarak. Yumurtalık kanseri kendisini çok belli etmeden ilerlediği için çoğu zaman kitle olarak büyüme yaşandığı zaman tespit edilir. Yumurtalık kanseri büyüme gösterdiği dönemlerde aşırı karın ağrısı, sık idrara çıkma isteği, sindirim bozukluğu gibi başlıca belirtiler meydana gelir.

Yumurtalık Kanseri Nedir?
Kanser, hücrelerin yenilenmesi gerekirken yenilenememesi ve bu bölgede kitle oluşumuna neden olması sonucunda meydana gelir. Yumurtalık kanseri de bu kanser kitlesinin yumurtalık bölgesinde koloni oluşturması sonrasında meydana gelir. Yumurtalık kanseri ciddiyet taşımaktadır. İnsan vücudunda sinsi ve sessiz ilerleyiş kat eder. Ölüm ile sonuçlanabilecek kadar tehlikelidir. Kanser sebepli ölümlerde yumurtalık kanseri beşinci sırada yer almaktadır. Yumurtalık kanseri her yaşta insan da görülebilir fakat menopoz sonrası yaşlarda daha sık rastlanır. Özellikle 45 yaşından sonra görülme riski artar. 30 yaşından sonra kadınların düzenli tetkik yaptırması önem taşır. Menopoz döneminden sonra hücre yenilenmelerinde yavaşlamalar görülür bağışıklık sistemi eskisi kadar iyi değildir ve bunlar kanser riskinin artmasını da tetikler.  Yumurtalık kanserinde doku türüne bağlı olarak iki tür olarak gelişir. En çok rastlanan türü yüzey epitelyumdur.

Yumurtalık Kanseri Belirtileri
Yumurtalık kanseri genellikle kişi tarafından fark edilmez. Hastalığın 1/3’ü doktor muayenesi sırasında tespit edilir. İleri derece kanser hücresi bulunuyor ise Vajinal kanamalar çoğalır, karın bölgesinde şişlik oluşur. Rahim içi kanseri ve yumurtalık kanseri çok sık rastlanan kanser türleridir. İkisi de riskli kitlelerdir. Kadınların belli yaşlardan sonra jinekolog kontrolünü aksatmadan yapmaları gerekir. Düzenli doktor kontrolünde kişi de kitle oluşumu erken tespit edilir ve tedavisine erken başlanır. Uzmanların önerilerine göre en az 1 yıldan 1 yıla bir kontrolden geçmek gerekmektedir. Karında basınç hissi sürekli tekrarlıyorsa, kasıklarda Regl sancısını andıran devamlı sancılar seyrediyorsa, uzun süren hazımsızlık problemlerini bulantı takip ediyorsa, Regl dönemleri dışında Vajinal kanama yaşıyorsanız, kilo kaybınız varsa yumurtalık kanserinin belirtilerini taşıyor olabilirsiniz. Bu belirtiler bile çoğu zaman kendini erken göstermez ve ilerlemiş durumda vücut tepki gösterebilir. İleri ki dönemlerde belirtilerinin belli olmasının nedeni, çok belirli bir belirti çeşidinin olmamasından kaynaklıdır. Kişiler bazen mide bulantısı ve hazımsızlığı normal bir sindirim problemi olarak düşünebilmekte. Küçük bir sindirim problemi olarak görülmektedir. İlerleyen dönemler de kişi karın ve ya kasık bölgelerinde ele gelen şişlikler tespit edebilir. Hormonsal bozukluklar da tümör çeşidine göre ortaya çıkabilir. Bu belirtiler dışında, çok sık ve zamansız Vajinal kanama yaşanabilir. Menopoz döneminden sonra da bu kanamalar görülür. Adet dışında aşırı kanama yaşayan hastalar da dikkate alınması gereken belirtilerdendir. Karın ve kasıklarda devam eden ve azalmayan ağrılarda yumurtalık kanserinin belirtilerinden biri olabilir. Bağırsak basınçları ve asit birikmesi sorunları sık yaşanır. Genital bölgede yanma hissi, bu bölgede renk değişimleri ve yaralar oluşabilir.

Erkeklerde Yumurtalık Kanseri
Testis dokuları üzerinde kanser hücresi bulunması testis kanserine neden olur. Erkekte yumurtalık kanserinin diğer adı testis kanseridir. Testis kanserinde, testis üzerinde şişlikler ve yumru şeklinde kitleler oluşur. Genellikle ağrısız yumrular testis kanseri riski taşıyabilir. Karının arka tarafında bulunan lenflerde habis hücre görülür ile sırt ağrıları yaşanmaktadır. Testis kanseri başka bölgelere yayılabilir ve yayıldığı bölgelerde de yumru ve şişlik oluşumu gözlemlenir. Her kanser türünde olduğu gibi yumurtalık kanserlerinde de erken teşhis önemlidir. Kişinin vücudunu iyi tanıması bu tür durumlara karşı erken tespit değeri taşır. Testis kanserinde iki tür vardır. Bu kanser çeşitleri Seminom ve Seminom dışıdır. Testis kanserinin neden olduğu kesin olarak bilinmemektedir. Yumurtalık kanserini tetikleyen durumlar vardır. Testis kanseri ilerleyen evrelerde ciddi sağlık ve psikolojik sorunlar yaratabilmektedir. Erkek hasta bu durumda vücudunda gözlemlediği olumsuz bir kitleyi ya da değişimi uzman bir doktora anlatıp danışması gerekir. Bu tanının konulması zordur ve detaylı ve titiz bir test süreci gerektirir.

Yumurtalık Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Genellikle kadınlarda görülen yumurtalık kanseri kendini erken göstermeyen bir hastalıktır. Belirtileri erken fark edilmediği için hastalık ileri safhalarda tespit edilir. Yumurtalık kanseri yüz kişi de 1 veya 2 kişide görülmektedir. Kadın gensel olarak bu riski taşıyor ise bu hastalarda görülme olasılığı da farklıdır. Doğum kontrol ilaçlarının kullanımı da kitle oluşumuna neden olabilmektedir. Hastalık ilerleyen safhalarda belirti gösterdiği için net belirtilere sahip edilir. Uzman doktorlar kontrolünde yapılan testlerde vardır. Ultrason yöntemi ile kasık ve yumurtalık bölgesine bakılır ve kitle kontrolü yapılır. Bunun dışında hastada sık Vajinal kanamalar görülebilir. Adet dönemlerin de normalden daha fazla kanama süreci ya da daha uzun süren adet dönemi seyredebilir. Bu belirtiler hastalığın ileri ki evrelerinde rastlanır.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi Var mı?
Yumurtalık kanseri tedavisi mümkündür. Tedavi sürecini etkileyen bazı nedenler vardır. Erken tespit edilen kanserli hücrelerin tedavisi daha kolay ve daha hızlı olur. Geç tespit edilmiş kanserli hücrelerin tedavisi oldukça zor olur ve diğer organlara yayılma riski fazladır. Tedavi sürecine başlamak için tanının koyulması ilk adımdır. Hastalık tespit edildikten sonra tedavi için başlangıç yapılır. İlaç ile tedavi, radyoterapi yöntemi ve kemoterapi yöntemi ile tedavi yöntemleri duruma göre cerrahi müdahale uygulanabilir.

Yumurtalık Kanseri Ultrasonda Belli Olur mu?
Doktor ilk olarak karın ve kasık bölgelerinde parmak ile kontrollerde bulunur. Kalın bağırsağın alt tarafında bulunan yumurtalıklar kontrol edilir. Diğer adım da ultrason kullanılır. Doktor yumurtalıkların net görülebilmesi için ultrason cihazını kullanır. Ultrason ile bakılan bölgede kitlenin görüntülenme olasılığı yüksektir. Kitle gözlemledikten sonra gerekli testler yapılarak tedavi sürecine başlanılır.

Yumurtalık Kanseri Tedavisi
Hastanın tedavi sürecine başlanmasında yaşı, hastalığın durumuna göre tedavi şekli oluşturulur. Yumurtalık kanserinde öncelikle cerrahi müdahale uygulandıktan sonra ilaç tedavisi uygulanır. Bazı durumlar da radyoterapi yöntemi de uygulanabilir.  Cerrahi müdahale ile kitlenin bulunduğu kısım ya da yumurtalıklar komple alınır. Yumurtalıkların tamamen alınması ile kanser hücrelerinin dağılımını engellemek vardır. Cerrahi müdahale uygulandıktan sonra ilaç tedavisi yani kemoterapi tedavisine başlanılır. Bazı durumlarda ilaç tedavisi ile kitlenin küçültülüp daha sonra ameliyat ile müdahale edilmesi yönünde de bir tedavi periyodu uygulanabilir. Bu hastalığın durumuna göre değerlendirilir. İlaç tedavileri ağız yolu, damar yolu ile uygulanabilir. Kemoterapi tedavisi oldukça yorucu bir tedavi sürecidir. Hastanede yatmaya gerek duyulmadan ayakta tedavi şeklinde uygulanır. Kemoterapi ilaçlarının yan etkileri görülür. Bazen tedavi sonrasında kusma, halsizlik görülür. Hastaların tedavi süreci sonrasında birkaç yıl belli aralıklarla fiziksel muayenesi gerçekleştirilir. Bu fiziki muayenelerin asıl amacı kanserli hücre oluşumunda yenilenme var mıdır ve ya başka organlara sıçrama yaşandı mı buna bakılır. Yılda 1 ve ya 2 kez bu kontroller yapılmalıdır. Hasta bağışıklık sistemini güçlendirici besinler tüketmesi yararlıdır. Buna ek olarak da vitamin tüketimi de oldukça takviye açısından yararlıdır.

 

“Yumurtalık Kanseri Belirtileri” üzerine 2 yorum

Yorum yapın