Yemek Borusu Kanseri Belirtileri

Ahmet

Yemek Borusu Kanseri Nedir – Özofagus Nedir: Yemek borusu kanseri, boğaz ile mide arasında yer alan özofagus denen kısımda yani yemek borusunda meydana gelen kontrolsüz hücre bölünmesidir. Yemek borusu kanserinin belirtileri, yutkunmada zorluk çekme ve kilo kaybetmektir. BazI yaygın olmayan belirtiler de şunlardır: hırıltılı ses, büyümüş lenf nodülleri, kuru öksürük ve hıçkırma olabilir.

Yemek borusu kanserini anlamak için, özofagus denilen yemek borusunun yapısını ve çalışma sistemini anlamak gerekir. Yemek borusu, boğaz ve mideyi bağlayan kaslı-kıkırdaklı bir yapıdır. Nefes borusunun arkasında bulunur. Tüketilen yiyecekler ve içecekler, mideye ulaşmak için, yemek borusu içinden geçerler. Yetişkinlerde, yemek borusunun boyu 20-25 santim civarındadır. Özofagusta, bir takım katmanlar bulunur. Ve yemek borusu kanseri bu katmanlarda meydana gelir ve gelişir. Özofagus kanseri, iç tabakada bulunan mukozada başlar ve dışına doğru büyür. Bu kanser türünün bilinen 2 ana tipi vardır.

Özofagus Tümörü Belirtileri

Yemek Borusu Kanseri Neden Kaynaklanır? Oluşumunun Sebebi Nedir?
Kanserli tümörler, önce bir anormal hücre ile başlar ve zamanla bulundukları dokunun tüm kısımlarına yayılırlar. Tedavi edilmezse bu yayılma tüm vücutta gerçekleşir. Bu yüzden kanserde erken teşhis hayat kurtarır. Kanserlerin, tam olarak şu sebepten meydana gelmiştir diye bir durumu söz konusu değildir. Çünkü her kanser tipinin meydana gelme nedeni farklıdır. Bazı durumlarda bu sebepler tamamen belirsizdir. Yemek borusu kanseri de böyle bir kanser türüdür. Herkeste ortak olmayan bir çok sebebi mevcuttur. Fakat yemek borusu kanserini arttıran bazı belirlenmiş durumlar mevcuttur. Bunları şöyle tanımlayabiliriz :

  • Yaşlanma. Yemek borusu kanseri yaşlı insanlarda daha çok görülür ve daha çabuk ilerler. Erkekler bu konuda oransal olarak daha fazladır.
  • Diyet yani yemek yeme biçimi, bu kanser türü için doğrudan etkilidir. Yağlı gıdalarla beslenmek, bu kanser riskini arttırır. Doğal yollu meyve ve sebzeler tüketmek ise aksine kanser riskini azaltmaktadır.
  • Yaşanılan yer de duruma göre etkili olabilmektedir.
  • Çok fazla alkol tüketmek.
  • Bazı kimyasallara uzun süre maruz kalmak ve kanserojen maddeler solumak.
  • Bazı çalışmalarda da çayı 70 dereceden daha sıcak içmenin yemek borusuna bir takım zararlar verdiği ortaya konmuştur.

Çok gariptir ki; yemek borusu kanseri, genetik mirastan etkilenmez. Yani ailenizde yemek borusu kanseri olmuş bir birey mevcutsa, sizin için bu hastalığın bu sebepten ötürü riski yok denecek kadar azdır. Bu özelliğiyle diğer kanser türlerinden ayrılabilen bir kanserdir.

Yemek Borusu Kanseri Belirtileri?
Yemek borusu kanseri belirtileri çok fazladır. Fakat ne yazık ki son dakikaya kadar kendini belli etmeyen, sinsi bir hastalıktır. Bu yüzden erken teşhisi çok önemlidir. Bazı yemek borusu kanseri belirtileri şunlardır :

  • Yutkunma zorluğu/güçlüğü çekmek. Bu belirti en sık, ilk belirti olarak görülür. Yemek borusunun daralmasına neden olan bir tümör yüzünden ortaya çıkar. Hasta ilk başlarda yemekleri yutmakta zorluk çeker, ilerledikçe sıvı olan gıdalar bile yutulamaz olur.
  • Yemekten sonra kusmak
  • Hasta yutkunduğunda ya göğsünde ya da sırt kısmında ağrı meydana gelir.
  • Sebepsiz kilo kaybetmek
  • Kanlı kusmalar meydana gelebilir.
  • Yutkunurken öksürmek
  • Hırıltılı ses

Gibi belirtilere sahiptir. Bu belirtiler genellikle birden çok olarak meydana gelirler. Bu yüzden doktora başvurulurken bu durum göz önüne alınmalıdır. Eğer hastalık vücudun diğer kısımlarına yayılmış ise, başka semptomlar da görülebilmektedir.

Yemek Borusu Kanseri Tedavisi
Doktor tarafından, hastaya hangi tedavinin uygulanacağı, yemek borusu kanseri hücrelerinin, hangi tip kanser hücresi barındırdığına göre değişebilmektedir. Bu tedavi çeşitleri ayrıca, hastanın yaşı, kilosu, cinsiyeti ve kanserin hangi evrede olduğu gibi etmenlere göre de farklılık gösterebilmektedir.

Cerrahi Müdahale
Cerrahi müdahale yöntemi, tek başına yeterli olabilir veya ilaç tedavisiyle beraber de uygulanabilir. Ufak bir tümörü almak için de uygulanabilir, yemek borusunun bir kısmını almak için de uygulanabilir. Bunlara karar vermek, kanserin hangi evrede ve ne durumda olduğu ile ilgilidir. Ayrıca ilerlemiş vakalarda, hem yemek borusunun bir kısmı hem de midenin bir kısmı, cerrahi müdahale ile alınabilir.

Yemek borusu kanserinde cerrahi müdahale, bir takım ciddi ve istenmeyen durumlara yol açabilir. Enfeksiyon, kanama ve müdahale edilen dokunun bazı yerlere sızması gibi durumlar olabilir.

Kemoterapi Yöntemi
Kemoterapi, bir takım kimyasallar kullanarak vücuttaki kanserli hücreleri yok eden ilaç tedavisidir. Kemoterapi ilaçları, normal olarak cerrahiden önce alınan ve cerrahiden sonra alınan olmak üzere iki tiptir. Kemoterapi operasyonu ayrıca radyasyon terapisi ile desteklenir. Kanser, ilerlemiş evresinde yemek borusunun arkasında yayılır. Daha da fazla yayılmasını engellemek için hastaya kemoterapi verilebilir.

Radyasyon Terapisi
Radyasyon terapisi, kanserli hücreleri öldürmek için yüksek enerjili ışın kullanımıdır. Radyasyon (yüksek enerjili ışın) hastanın vücuduna, kanserli dokunun üzerine dışarıdan uygulanabilir ya da dokunun yakınına yerleştirilerek uygulanabilir.

Radyasyon yöntemi en sık olarak, yemek borusu kanserinden muzdarip olan hastalara kemoterapiyle beraber uygulanır. Cerrahiden önce ya da sonra uygulanabilir. Radyasyon terapisi, ilerlemiş seviyedeki yemek borusu kanserinin mide kısmına yayılmasını engellemek için uygulanır.

Yorum yapın