Tümör Belirtileri

Ahmet

Tümör Belirtileri: Tümörler kontrol edilemezler bu nedene bağlı olarak kontrolsüzce bir üreme gözlemlenir.  Tümör, hücrelerin aşırı derecede çoğalmasından kaynaklı dokular üzerinde oluşan ve büyümesi gözlemlenen yumrulara denmektedir. Tümör hücresi dokularda ve organlar üzerinde görülmektedir.  Tümör hangi organda ya da hangi bölgede gözlemlenmiş ise belirtileri ona göre değişiklik göstermektedir. Bazı tümör çeşitleri ise oldukça sinsi ilerler ve belirti göstermeden yayılmaya başlarlar. Örneğin pankreas kanserinde bu durum sık rastlanır. Hastalık ileri dereceye geldiği zaman kendisini gösterir ve ciddi sonuçlar doğurur.  Tümör oluştuğu durumlarda genel olan belirtiler; titreme, ağrı, yorgunluk hissi, ateş, iştahsızlık ve geceleri sık terleme şeklindedir.

Tümör Nedir?
Tümör vücudumuzdaki tüm doku ve ya organlarda görülebilir. Tümörler Benign ya da Malign olarak ikiye ayrılır. Malign tür tümörler kanser olarak bilinir çünkü bu tümör çeşidi kötü huylu tümörler dendir. Benign tümörlerde yayılma görülmez hangi organ ve ya doku üzerinde yerleşmiş ise o noktada büyüme seyreder. Tümör bilindiği üzere günümüzde en tehlikeli rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Sonuçları oldukça risklidir. Vücudumuzu iyi tanımalı ve yer yer kitle oluşup oluşmadığına dair el ile kontroller etmeliyiz. Kişinin vücudunda rastlanan her yumru ve ya şişlik kanser olduğuna işaret değildir. Bazıları beze olabilirken bazıları ise iyi huylu tümör olabilir. İyi huylu tümörlerin tedavisi kötü huylulara nazaran daha kolay ve sonuç veren cinstendir. İyi huylu tümörler yayılma göstermediği için başka organlara zarar verme riski azdır bu sebep ile kitleyi küçültmek ve daha sonra yok etmek için ilaç tedavisi uygulanabilir. İyi huylu tümörlerin neden oluştuğu bilinmemektedir. Tümörler hücrelerin bölünerek çoğalması sonrasında oluşurlar. Hücreler sürekli olarak aktif haldedirler. Yaşlı hücreler yerini yeni hücrelere bırakırlar. Hücre oluşumun da denge bozulur ise bu durumda tümör oluşumu gözlenir. Bağışıklık sistemi her hastalıkta olduğu gibi tümör için de oldukça önemli bir kalkandır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahipseniz tümörü vücudunuz engellemekte yetersiz kalabilmektedir. Tütün kullanımı, kimyasal tüketimi ve fazla alkol kullanılması organların ve hücrelerin zarar görmesine neden olmaktadır. Bu durumda da tümör oluşmasını tetiklemektedir. Yeterince sağlıklı olmayan hücre ve organlar tümöre zemin oluşturmuş olmaktadırlar. Tümör oluşumunda kalıtsal nedenlerde yer almaktadır. Geçmişte ailenizden birisinde tümör görülmüş ise bu kalıtsal bozukluk olarak sizin genlerinize de aktarılmış olabilir. Radyasyon gibi zararlı ışınların hücrelere zarar vermesi gözlenmektedir. Çok fazla radyasyona maruz kalmış kimselerde de bu sorun sık rastlanan olaylardandır.

Tümör Belirtileri
Tümör oluşumu kendisini her zaman göstermez. Bazen rahatsızlık sinsice bir yaklaşım sergiler. Bir ikinci sorun ise tümör her bölgede görülebildiği için oluştuğu bölgeye göre belirtileri farklılık gösterir. Örneğin akciğerin de tümör olan kişide öksürükler çok sıktır ve göğüz ağrıları yaşanır. Genel olarak tümörlü bir hücreye sahip iseniz bununda belli belirtiler göstermesi mümkündür. Titreme en sık belirtileri arasındadır. Kişiler devamlı olarak titreme gösterirler. Daha önce kendinizde görmediğiniz şiddetli ağrılar rastlamışsanız bu şüpheye kapılabilirsiniz. Bu ağrılar genellikle tümörün oluştuğu noktalarda daha sık görülür. Kişi kendini bu durumda oldukça yorgun hisseder. Günlük eylemleriniz sekteye uğrar ve keyifsizlik baş gösterir. Kişi sık sık rahatsızlanır ise ve herhangi bir hastalığı yoksa da kanser ya da tümör belirtisi olabilir.  İştahsızlık ve gece terlemeleri de gözlemlenen diğer durumlardandır. Kişi hızlı kilo kaybı yaşar. Tümör belirtileri üzerine bir uzman doktora görünebilirsiniz. Doktor bu belirtiler üzerine sizlere bir test yapacaktır ve belli tetkikler uygulayacaktır.

Tümör Neden Olur?
Tümör hücre bölünmeleri sırasında yaşanan bazı sorunlar nedeni ile oluşmaya başlar. Hücreler sürekli olarak yenilenirler, hasarlı ya da yaşlı hücreler yerini daha yeni hücrelere bırakır. Bu noktada hücre bölünmelerinde fazlalığın olması ve ya hücre bölünmelerinde hataların oluşumu kişi de tümör denilen kitlelerin oluşmasını sağlar. Tümör aynı zamanda kalıtsal olarak da kişilerde görülebilir. Genetik bir bozukluk olarak doğuştan ya da anne karnında bu genlere sahip olarak büyüyebilir. Tümörün oluşmasına alkol, tütün ve kimyasal maddelerde neden olmaktadır. Bu tür ürünlere maruz kalmış kişilerin organlarında özellikle akciğerlerinde yıpranmalar yaşanmıştır.  Radyasyon olukça kuvvetli ve zararlı sinyaller barındırır. Radyasyon günümüzde her alanda karşımıza çıkmaktadır. Kullandığımız telefondan hastanelerde ki aletlere kadar her alanda mevcuttur. Radyasyonda hücresel değişimlere ve bozukluklara neden olduğu için tümör oluşumunu tetiklemektedir.

Tümör Nasıl Anlaşılır?
Tümör dokuları taşıyan hasta üzerinde belirtiler gözlemlenir. Hastane de kontrol esnasında da uzman bir göz tarafından bu durum anlaşılabilir. Bazı tümörler sinsi ilerlediği için ve tümör şüphesi duyulduğu zaman da bazı testler uygulanır. Gözlemden ziyade daha somut tespit yöntemidir testler. Ultrason yöntemi ilk başvurulan tespit yöntemidir. Bu test ile ses dalgaları sayesinde kitlenin olduğu bölgeyi tespit edebilir. Hamilelik döneminde bebeğin hareketlerinin gözlemlenmesi için kullanılan bir alettir. Bilgisayarlı tomografi yöntemi de kitlelerin ya da oluşan değişikliklerin gözlenmesi için uygulanan başka bir test yöntemidir. Röntgen hastanelerde en sık uygulanan ve insanın iç organlarının resmini çekmeye yarayan bir alettir. Radyasyon oranı oldukça yüksek bir alettir. Manyetik rezonans görüntüleme şekli ile test edilebilir. Mıknatıslı görüntüleme yöntemidir. Yumuşak dokuları ayrıntılı olarak görüntülemeye yarar.  Biyopsi yöntemi ise, önce ki belirttiğimiz test yöntemlerinden sonra biyopsi yöntemi ile kitle alınır. Bu parçanın testleri yapılır ve iyi huylu ya da kötü huylu olduğu tespit edilir.

Tümör Çeşitleri
Normal fonksiyonlarını kaybeden hücrelerin yerini yeni hücreler yer alır. Ancak bu işleyiş bazen normal seyirde gitmez ve bozulmalar yaşanır. Yok olması beklenen hücreler ölmez ve yaşamaya devam eder. Bu hücrelerin birikmesi sonucunda tümör adını verdiğimiz dokular oluşmaya başlar. Birincil derece beyin tümörüne sebep olan bu dokular iyi huylu ve ya kötü huylu olabilirler. Kötü huylu tümörlere habis tümörlerde denir ve bunlar kanserli hücrelerdir. İyi huylu dokularda kanser hücresi bulunmaz ve beyin gibi hayati önem taşıyan bölgelerde bulundukları zaman risklidirler.

İyi huylu tümörler, kanser dokuları taşımamaktadırlar ve yayılma gözlenmez. İyi huylu tümörler oluşmaya başladıkları dokunun etrafına sıçrama göstermezler. Cerrahi müdahale yöntemi ile alınarak temizlenebilirler. İyi huylu tümörler zararsızdır diye bir algı da oluşmamalıdır. Tümör doğru gitmeyen yapılar sonrasında oluşur ve yanlış bir bölgede gözlemlenir ise risk yaratabilir. Özellikle beyinde çok fazla büyüme gözlemlenir ise beyin işlevini yitirmeye başlar. Kötü huylu tümörlerde ise; iyi huylu tümöre nazaran daha hızlı büyüme gözlenmektedir. Kötü huylu tümörler kanser olarak isimlendirilir ve erken tanı konulmaz ise diğer organlara ve dokulara sıçrama gösterebilir.

Tümör Tedavisi
Tümör tedavilerinde ilaçla tedavi ile yöntemdir.  İlaçla küçülmeyen tümör sonrasında ise radyoterapi ve kemoterapi yöntemi uygulanır. Cerrahi müdahale en son tercih edilir.

Yorum yapın