Terminal Dönem Belirtileri

Ahmet

Terminal Dönem Nedir ?
Terminal dönem, hastanın yaşamdaki son evresine verilen isimdir. Terminal dönem, ölümle sonuçlanan hastalıklara yakalanmış kişilerde hayatlarının son kısmıdır. Terminal dönemdeki hastanın vücudunda çeşitli negatif değişimler meydana gelir. Bunların arasında hastanın elden ayaktan düşmesi, kendi işlerini yapamaması veya yatalak olması gelir. Bu durum hasta açısından ilk başta kabul edilemez bir olgudur. Fakat daha sonra ilerleyen zamanlarda hasta bu evreyi kabul edip, buna bir takım psikolojik olgular geliştirmektedir.

Terminal dönemde hastalık, hastanın üzerinde fiziksel değişimlere yol açtığı gibi, kişiyi ana unsur olarak etkileyen, bu durumun psikolojik boyutudur. Terminal dönemdeki hastalar ölüm korkusunun verdiği psikolojik travmadan ötürü hem kendilerini hem de kendilerine refakatçi olan insanları doğrudan negatif yönde etkilemektedirler.

Terminal dönem, hasta açısından 5 evreden meydana gelmektedir. Bu evreler; ölümü inkar etme-yok sayma, inkar etmeyi bıraktıktan sonra öfke kontrolünü yitirme, kendi durumu ile ilgili pazarlık yapma, hastalığın neden olduğu ölüm sonucuyla depresyona girme ve en son olarak da kabullenme evresidir.

Her evrenin fiziksel ve psikolojik boyutları, hem hasta tarafından hem de kendisine göz kulak olan refakatçiler tarafından farklıdır. Bu yüzden terminal dönemdeki olan hastalar çok sık rastlanan şekilde, kendi refakatçilerinin ve ailesindeki kişilerin psikolojisinin bozulmasına sebep olurlar. Bu yüzden terminal dönemdeki hastaların, uzman hemşireler nezaketinde bakılması ve sık sık psikiyatr vasıtasıyla profesyönel psikolojik destek alınması şarttır. Aksi takdirde hasta öldükten sonra bile kendisine refakat edenler ve ailesindeki kişiler, uzun süren psikolojik buhran yaşamaktadırlar.

Terminal Dönem Belirtileri
Terminal dönem, ölümcül hastalıklara yakalanmış hastalara, uzman doktorların çeşitli tetkikler uygulayarak koyduğu bir teşhistir. Dolayısı ile belirtisi, doktorun teşhisidir. Burada hastaya ve ailesine düşen görev, psikolojilerini ve hayat enerjilerini yüksek tutmalarıdır.

Terminal Dönem Nasıl Anlaşılır ?
Terminal dönem, ölümcül bir hastalığa yakalanmış hastaların son evresidir. Terminal dönem genellikle kendiliğinden kolay bir şekilde anlaşılamaz. Bunun sebebi hastaların, hastalığın kendi vücutlarındaki ilerlemesine karşı kayıtsız kalmamasıdır. Yani, terminal dönemdeki hastalar, kendi hastalıklarını tedavi ettirmek için bir çok doktordan tedavi görmüş ve hastalığın son evresine girdiğini yine aynı şekilde bir çok doktordan öğrenmiştir.

Bu durumdan sonra yapılması gerekenler bellidir. Hastanın psikolojisi yüksek tutulmalı, hastaya herhangi bir nedenden ötürü bir şey söylenmemeli ve sürekli kendi hastalığının dışında konuşulmalıdır. Bu dönem çok hassas ve bir o kadar da uzman yardımı gerektiren bir dönemdir. Terminal dönemdeki hastaların bakımı, günümüzde bir çok devlet hastanesi tarafından ücretsiz bir şekilde yapılmakta olup, bir çok uzmandan yardım alınarak gerçekleştirilebilmektedir.

Terminal Dönemdeki Hasta Yakınlarının Durumu
Terminal dönem, hastayı etkilediği kadar en az hasta yakınlarını da doğrudan etkilemektedir. Hasta yakınları açısından alışılmadık bir durum olan terminal dönem, yarattığı fiziksel etkiyle değil psikolojik etkiyle ön plana çıkmaktadır. Bu dönem hasta için sayılı olan günleri temsil eder ve hastanın günden güne çökmesine, enerjisinin azalmasına ve yatalak olmasına sebep olur. Bütün bu negatif durumlar, hasta yakınlarının alışık olmadığı durumlardır. Bu döneme daha önce maruz kalmayan hasta yakınlarının psikolojisi doğrudan etkilenmektedir.

Hasta yakınlarının terminal dönemde uzman psikyatrdan destek almaları  gereken durumlar çok fazladır. Bu durumların başında, hastanın psikolojisinin kötüye gittiği durumlar gelmektedir. Hastanın psikolojisi kötüye gittiği takdirde, bu durumdan doğrudan etkilenen hasta yakınlarının, hasta vefat ettikten sonra bile bu travmalardan uzun müddet çıkamadıkları gözlenmiştir.

Terminal Hasta Yakınlarının Psikolojik Destek Almasını Gerektiren Durumlar

  • Hasta ile ilgili endişelerin maksimum düzeye çıktığı zaman, bu zaman dilimlerinin başında gelir. Hasta yakınları bu dönemde çok hassas olurlar ve duygusal olurlar. Olur olmadık öfke nöbetleri ve sinir krizleri geçirebilirler. Bu durumlar kesinlikle geçiştirilmemesi ve uzman psikaytr desteği gerektiren durumların başında gelir.
  • Hasta yakınlarında değişik ruh halleri meydana geldiği zaman. Bu zamanlarda hasta yakınları anlık olarak değişik psikolojilere bürünürler. Bunların başında ağlama krizleri, çeşitli suçluluk duyguları, hasta ile ilgili geçmişte yaşanılan mutlu anıların hatırlanması ve birbirleriyle olan iletişimde bozukluk gelmektedir. Bu durumlar da, diğer durumlara ek olarak profesyönel anlamda destek gerektiren durumlardır.

Yorum yapın