Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri

Ahmet

Rahim Ağzı  Kanseri: Kanser hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesiyle ve tümör oluşumuna sebep olan bir durumdur. Kanserin ilk aşamalarında ise Displazi dediğimiz kanser öncesi aşaması mevcuttur.

Displazinin fark edilmemesi durumunda ise kanser ortaya çıkabilmektedir. Dolayısıyla erken teşhis kanserin meydana çıkışını bile engelleyen bir durum olmaktadır ve oldukça önemlidir.

Kanserin en önemli noktası ise sadece hastalıklı bir hücre tabakası olmayıp yanındaki sağlıklı hücrelerin de zarar  görmesine neden olabilen bir durumdur. HPV virüsü de rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir ve yapılan Smear testiyle bu virüsün olup olmadığı da tespit edilebilmektedir. Menopoz döneminde olan kadınların da düzenli olarak Smear testinden geçmeleri önerilmektedir çünkü bu hastalık her yaşta görülmesi muhtemel olan bir hastalıktır.

Rahim ağzı  kanseri kadınlarda görülen bir kanser çeşididir ve günümüzde de yaygın olarak görülmeye başlamıştır. Düzenli olarak Smear testi yaptırmak ise rahim kanserinin erken teşhisini mümkün kılmaktadır.

Bütün kanser türlerinde hücrelerin anormal olarak bölündüğü bilinmektedir ve bu durum kanserin yayılmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla rahim kanserinin de metastaz yapma olasılığı da bulunmaktadır. Rahim kanseri genellikle herhangi bir belirti vermeden ilerlemektedir ve bu kanseri tespit etmenin en kolay yolu Smear aldırmaktır. Kanser belirtilerinin görülmeye başlaması ise, aslında kanserin ileri ki aşmalarında görülen bir durumdur ve genellikle akıntı ve kanama olması (vajina da) ,cinsel ilişkide yaşanılan bir takım problemlerdir (ağrı ve nedensiz yere olan lekelenmeler).

Rahim ağzı kanserine karşı olan savunma sistemi aşı üretimiyle de desteklenmiştir ve 9 ila 45 yaş arasında olan kadınların bu aşıyı uygulatmaları hastalığa karşı bir korumadır. Fakat aşı bazı kişilerde hastalığı engellemek için yeterli olmayabilmektedir ; dolayısıyla gereken testlerin uygulanması aksatılmamalıdır.

Rahim Ağzı Kanseri Belirtileri
Rahim ağzı kanserinde görülen en yaygın belirtiler; vajina da kanama ve akıntının olmaması gereken durumlarda olması , pelvik ağrı ve cinsel ilişkide yaşanılan ağrılardır. Belirtiler, yukarıda da söylendiği gibi ilerlemiş olan kanser vakalarında fark edilebilmektedir ve belirtiler başka hastalıklarla da benzerlik göstermektedir. Kanserin son basamaklara ilerlemesi ise idrar yaparken de problem yaratabilmektedir. Ayrıca bacakta da ödem görülebilmektedir. Belirtilerin rahim kanseri teşhisiyle uyuşup uyuşmaması ise yapılan testler doğrultusunda karar verilmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Nedenleri
Rahim ağzı kanserine neden olan virüs HPV virüsüdür ve birçok çeşidi olan bir virüstür. Genellikle hemen hemen hepsi kansere sebep olmamaktadır fakat bazı çeşitleri kansere sebep olabilmektedir. Özellikle HPV 16 ve HPV 18 kansere neden olan virüs türleridir ve cinsel ilişki ile bulaşan virüs çeşitleridir.

Cinsel ilişkinin birleşme aşaması görülmediği halde bile geni-tal bölge temasından kaynaklanan bir kanser oluşabilmektedir. Genellikle immun sistemi bu virüsle savaşır ve yok eder. Fakat bu sürecin gerçekleşmediği durumlarda virüs sağlıklı hücreleri etkisi altına alabilmektedir ve kanser yayılmaktadır.

Rahim Ağzı Kanseri Aşısı
HPV virüsünün çoğu çeşidi kansere neden olabilmektedir. Bu kanserden korunmak için ise aşı uygulaması mevcuttur. Özellikle 9-26 yaş grubu için uygulanması önerilen bir aşıdır ve 3 aşamalı olarak uygulanmaktadır. İlk iki basamakta 2 ay aralıklı uygulama , en son olan aşı için ise 6 ay sonra uygulama yapılmaktadır. Aşının koruma süresi ise tam olarak bilinmemektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Evreleri
İlk evre:
Sadece vajina bölgesinin etkilendiği ve çıplak gözle fark edilebilen evredir.

İkinci evre: Vajina kubbesine ve vajina yakınındaki dokuların da etkilenmiş olduğu bir durumdur.

Üçüncü Evre: Kanserin daha da yayıldığı, ayaklarda ödemin görüldüğü ve idrar torbasının da zarar gördüğü basamaktır.

Dördüncü Evre: İdrar torbası, bağırsağın rektum kısmı , akciğer ve karaciğere metastaz yapılmış olduğu gözlemlenen durumdur.

Rahim Ağzı Kanseri Nasıl Bulaşır?
Rahim ağzı kanserine neden olan virüs , cinsel ilişki esnasında bulaşan bir virüs çeşididir ve vücudun savunma sisteminin yetersiz kaldığı durumlarda vücutta kalıp, yayılan bir virüstür. Cinsel ilişki de herhangi bir birleşme olmasa da, genital organ teması sonucunda da bulaşabilen bir virüs çeşidi olarak bilinmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Testi
Ülkemizde Pap-Smear adı verilen bir test ile birlikte rahim ağzı kanserinin olup olmadığının anlaşılması mümkündür ve selviks bölgesinden bir çubuk yardımıyla örnek alınarak yapılan bir testtir. Daha sonra bu örnek patolojik laboratuarlar da incelenmektedir. Herhangi bir bulguyla karşılaşılması durumunda ise biyopsi ve bazen de kan testleri gerekli olabilmektedir. Ayrıca ek olarak yapılan diğer testler de aşağıda belirtilmiştir.

Sistoskopi – Işık yardımıyla idrar torbası ve üretra incelenmektedir.

Proktoskopi – Işık  yayan bir cihazla rektumun içi incelenmektedir.

Rahim Ağzı Kanseri Tedavisi
Her kanser çeşidinde olduğu gibi rahim ağzı kanserinin hangi evrede olduğunu saptamak oldukça önemlidir. Ayrıca tedavide jinekologlar ve onkologlar birlikte çalışmaktadır. Rahim ağzı kanserinde bölgesel ya da tüm vücuda tedavi uygulanmaktadır. Bu durumun nasıl olacağına ise yapılan testler sonucu karar verilmektedir.

Tedavide radyasyon ve cerrahi müdahaleler uygulanmaktadır ve küçük çaplı olan kanserde amaç , kanserli bölgeyi uzaklaştırmaktır.

Radyasyon tedavisinde ise tüm vücuda enerjisi çok yüksek olan ışınlar verilmektedir.

Ayrıca kemoterapi , hem cerrahi hem de radyasyon tedavisini desteklemek için doktor kararına uygun olarak uygulanmaktadır.

Yorum yapın