Lenf Bezi Kanseri Belirtileri

Ahmet

Lenf Bezi Kanseri Belirtileri: Lenfatik, immum sistem vücutta ki enfeksiyonlarla ile mücadele etmesini sağlayan sistem içinde yer alır. Lenf bezleri vücudumuzun belli bölgelerinde yer yer bulunmaktadır. Lenf kanseri yaşayan hastalarda boyun, koltuk altı ve kasık bölgelerinde gerçekleşen ağrısız şişliklerin oluşumudur. Bunun yanı sıra vücut ısısı yükselir yani ateş görülür. Kilo kaybedilir, geceleri terlemeler sıklaşır, halsizlik kendini gösterir ve cilt kaşıntıları yaşanır.

Lenf Bezi Kanseri Nedir?
Vücudumuz da renksiz küçük damarlardan oluşan ve sıvı taşıyan ağa lenf adı verilir. Bu ağın genel adına lenfatik sistem denmektedir. Lenf sıvısı vücutta ki enfeksiyonlar ile ve hastalıklar ile savaşır. Lenflerde bezelye büyüklüğünde lenf düğümlenmeleri gözlemlenir. Lenflerde ki düğümlenme koltuk altı, boyun, ense, kasık bölgesi, karın ve göğüs bölgesinde yoğun bulunur. Lenf düğümleri, lenf sıvılarını filtre ederek bağışıklığın oluşmasını sağlar. Lenfoma çok çeşitli ve alt gruplardan oluşan bir hastalıktır. Lenf kanserinin diğer adı lenfomadır. Lenfatik sistemde görülen beyaz kan hücreleri lenfositlerde etki eden kanser türüdür. Tüm Lenfoma türlerinde ki kanserler 100’den daha fazla kanser türünün bölünerek çoğalması gerekirken bunun yaşanmaması ve yerini yeni hücrelere bırakmaması sonucunda oluşur. Bazı durumlarda Lenfoma riskinin oluşmasını tetiklemektedir. Lenf bezi kanseri riskini artıran faktörlerden biri yaştır. Çok nadiren genç yaşlarda görülse de genellikle 60 yaşın üstünde ki kişilerde rastlanır. Lenf bezi kanseri kadınlarda daha sık görülmektedir. Bunun nedeni bazı lenf bezi türlerinin kadınlarda daha fazla bulunmasından kaynaklanmaktadır. Köken de bu faktörler arasındadır. Ailede kalıtsal olarak var ise lenf kanseri görülme riski de yükselmektedir. Zararlı kimyasallarda lenf bezi kanseri oluşumunu tetiklemektedir. Kimyasallar zaten vücudumuzun değişimine neden olmakta ve vücut sistemlerimize zarar vermekte. Bağışıklık sistemi de lenf bezi kanserini tetikler. Herhangi bir nedenle alakalı olarak direnci düşen bağışıklık sistemi kanserli lenf hücresi oluşumunu sağlar. Eğer bağışıklık sistemi doğuştan zayıf ise bu hastalık çocukluk döneminde bile görülebilir. Beslenme alışkanlıkları vücudun tüm ihtiyaçlarına yön verir. Eğer düzensiz bir beslenme şekli var ise genel olarak bu hastalarda vitamin, mineral gibi maddelerde eksiklik görülür. Bağışıklık sistemi de yetersiz ve düzensiz beslenmeden etkilenir. Enerji kaynağı olarak görülen besinler hastalıklar ile savaşmak için de oldukça etkilidir.

Lenf Bezi Kanseri Belirtileri
Lenf kanserinin en çok görülen belirtileri kasık ve koltukaltı bölgelerinde ki lenf bezlerinin şişmesi durumudur. Farklı bölgelerde bulunan lenf bezleri aynı anda şişme de görülebilir. Şişen lenf bezlerinde oluşan şişlikler genellikle ağrısız şişliklerdir. Oluşan şişlikler genellikle kan damarlarına baskı yaptığı görülür. Kan dolaşımında sorunlar oluşabilir. Kan damarları şişen lenf bezlerinden kaynaklı baskıya maruz kalması sonucunda el, kol ve bacaklarda karıncalanma ve uyuşmaya neden olur. Lenf bezleri her zaman aşırı şişme göstermez. Hastadan hastaya bu durum farklılık gösterir. Diğer görülen lenf bezi kanseri belirtileri; dinlendiğiniz zaman geçmeyen halsizlik, öksürükler, nefes alıp verirken zorlanma yaşanması, göğüs kısmında ağrı, karın ağrıları ve şişlik hissi, vücut titremeleri, iştahsızlık ve baş ağrısı görülür.

Lenf Bezi Kanseri Tehlikeli Midir?
Boyun lenf bezleri vücudun her bölgesinde görülebilen lenfomatik sistemde ki bir parçadır. Çoğu kişide koltuk altı, boyu, çene ve kulak altında belli zamanlarda beze oluşumu görülür. Bu bezeler bölgesel enfeksiyonların oluşması sonrasında ortaya çıkar. Bu enfeksiyonların oluşması da savaşçı hücre denilen hücrenin artmasına bağlıdır. 1 cm’den daha büyük olan bezeler ise mutlaka yakın takipten geçmelidir. Boyundan çene altına kadar, kulak çevresi, boyun çevresinde meydana gelen bezeler vücuda zarar verme riski taşır. Kanserlerin büyük kısmı lenf yolları ile yayılmaya çalışmaktadır. Genel olarak kanserin çevresinde ki bölgelerde lenf düğümleri tutulur. Her büyümüş lenf bezi karşısında endişe duymak yersizdir. Eğer oluşan bezeler bir süre sonra kaybolmuyor ise o zaman bunu bir uzmana danışmak gerekir. Eğer 40 yaşın üstünde bir yaşa sahipseniz de bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Lenf kanseri de elbette ki her kanser kadar tehlikelidir. Tedavi edilmeyen her hastalık tehlikelidir.

Lenf Bezi Kanseri Tedavisi Kaç Ay Sürer?
Lenf bezi kanserinin tedavi süreci hastalığın evresine göre değişkenlik göstermektedir. Lenf bezi kanser hücrelerinin oluşumu ilk aşamada fark edilmiş ise basit ve kısa bir tedavi süreci ile ortadan kaybedilir. Kanserli hücrelerin başka bölgelere yayılması, ileri evrelerde tespit edilmesi hastalığın tedavi sürecini de etkiler. Bu yüzden bu hastalık şu kadar sürer demek yanlış olur. Bu kişinin direncinden, bağışıklık sisteminden, hastalığın evrelerine göre her faktör ile doğru orantılı ilerler.

Lenf Bezi Kanseri Tedavisi Başarı Oranı
Her hastalıkta etkili olduğu gibi erken fark edilmiş hastalık ile ilerlemiş hastalık arasında tedavi süreci de, tedavinin başarı süreci de oldukça farklılık göstermektedir. Kanser tedavi edilmesi mümkün olan bir hastalıktır. Çeşitli tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri uygulanmaktadır. İlerlememiş olan, erken fark edilmiş kanser hücresine hemen müdahale edilerek kısa bir tedavi süreci ile sorun yok edilebilir. Başarı oranları oldukça fazladır. Önce ilaç tedavisi, sonra radyoterapi yöntemleri uygulanır. Eğer hastanın bağışıklık sistemi güçlü ise başarı oranında artma daha da fazla seviyelerde olur.

Lenf Bezi Kanseri Tedavisi
Lenf bezi kanseri türü ve hangi aşamada olduğu tedavi sürecinde etkilidir. Bu faktörler tedavi sürecinde izlenecek yolun belirlenmesini de sağlar. Lenf bezi kanseri her kişi de farklı sorunlar doğurur. Bu yüzden hastalık için tek tip tedavi uygulamak doğru değildir. Lenfoma kanserinde uygulanacak tedavi yöntemleri; kemoterapi, immünoterapi, radyoterapi, kök hücre nakli şeklindedir. Tedavi sürecine bağlı olarak uzmanların fikirleri ve tedavi yöntemleri de farklılık gösterebilir. Lenf bezi kanserinde bir ekip halinde çalışılır. Örneğin, hematolog, medikal onkolog ve radyasyon onkoloğu görev alır. Hematolog, kan bozukluğu tedavisinde görevlidir. Medikal onkolog, kanserli hastanın ilaç tedavisinde görevlidir. Radyasyon onkoloğu ise kanserin radyasyon ile tedavi edilmesi sürecinde görev alır.

Yorum yapın