Cushing Sendromu Belirtileri

Ahmet

Cushing Sendromu Nedir  ?
Tıpta en fazla kadınlarda görülen ve ilk olarak 1932 yılında Harvey Williams Cushing tarafından teşhis edilen Cushing hastalığı, vücuttaki kortizol hormonunun anormal bir biçimde artması sonucu ortaya çıkmaktadır. Genellikle kendine has belirtileri olan Cushing sendromunda, hasta bir çok tıbbi problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu tıbbi problemlerin çoğu hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.

Türkiyede Sezen Aksu ve Türkan Şoray’ın müzdarip olduğu hastalık olarak da bilinen Cushing sendromu, kortizol hormonunun anormal bir şekilde artması sonucu ortaya çıkar. Bu durumun sonucunda vücutta çeşitli şekil değişimleri, vücudun farklı bölgelerinde oluşan yağ bezeleri, damar sertliği, boyun yada bel fıtığı, obezite, hipertansiyon ve yüzde yuvarlaklık oluşabilmektedir.

Cushing sendromu dünya çapında çok sık olarak karşılaşılan bir hastalık değildir. Cushing sendromunun tam anlamıyla hangi sebepten ötürü meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Kortizol hormonunun aşırı oranda salgılanması sonucu ortaya çıkan bu hastalık, genellikle aşırı stres yada uzun süreli kortizol içeren ilaçların kullanılması nedeniyle de oluşabilmektedir. Fakat  bu durumlardan müzdarip olan herkeste, Cushing sendromunun görülmemesi, tam anlamıyla neden ortaya çıktığı konusunda bilinmezliğini korumaktadır.

Cushing sendromu, tedavi edilmediği takdirde ölüme yol açabilen ciddi ve tehlikeli bir hastalıktır. Genel tedavi konsepti ise, anormal seviyelerde seyreden kortizol hormonunu düşürmeye yönelik bir takım ilaçlar kullanılmasıdır. Uzman doktorlar tarafından teşhisi ve tedavisi gerçekleştirilen Cushing sendromunda, genellikle hastanın kondisyonu, yaşı ve bazal metabolizma hızı değerlendirilmektedir.

Cushing Sendromu Belirtileri
Cushing sendromunun herkese has olan bir kaç belirtisi mevcuttur. Bu belirtilerin haricindeki her tür belirti, kişide hastalığın neden ortaya çıktığıyla ve hastanın çevresel koşullarıyla doğrudan ilintilidir. Cushin sendromunda görülen genel belirtiler aşağıda yer almaktadır :

  • Kasların kuvvetinde ve mukavemetinde rahatsız edici seviyede azalma
  • Damarlarda oluşan sertlikler
  • Sırtta ve ensenin hemen altında meydana gelen yağ bezeleri
  • Sırtta ve başta çok sık olarak ağrı meydana gelmesi
  • Yüzde ve sırtta büyük çapta sivilce ve yaralar oluşması
  • Vücutta meydana gelen şişlik
  • Yüzün yuvarlak bir şekle bürünmesi
  • Adet kanamalarında düzensizlik veya adet görülmeme durumları
  • Aşırı derecede istenmeyen tüy
  • Tansiyon hastalığı
  • Şekere karşı vücutta meydana gelen aşırı duyarlılık

Cushing Sendromu İçin Hangi Doktora Gidilmelidir ?
Cushing sendromu, her ne kadar çok sık olarak rastlanan bir hastalık türü olmasa da, ortaya çıkış türü açısından basit yapılı bir hastalıktır. Bu yüzden teşhisi ve tedavisi bir nebze olsun daha kolay olabilmektedir. Hastanelerin dahiliye poliklinikleri Cushing sendromundan müzdarip hastaların başvurması gereken yerlerdir. Daha sonra detaylı kan analizi vasıtasıyla hormon düzeylerinin kontrol ettirilmesi için, hematoloji ve endokrinolojiye başvurmak gerekebilmektedir.

Cushing Sendromunda Beslenme Nasıl Olmalı ?
Her kronik ve ciddi hastalıkta olduğu gibi, Cushing sendromunda da  beslenme ve hayat tarzı baş roldedir. Bu olgular yeteri kadar yerine getirildiği takdirde, Cushing sendromu da, rahatlıkla atlatılabilecek bir hastalıktır.

Cushing sendromu, kendi yapısı gereği şeker ile negatif bir etkiye sahiptir. Bu yüzde Cushing sendromundan müzdarip olan kişilerin, şekere karşı mesafeli davranmaları ve hayatlarında olabildiğince az rafine şeker tüketmeleri gerekmektedir. Bir diğer hayati madde de, tuzdur. Kortizol değerleri yüksek olan Cushing sendromu hastaları, tuzu çok dikkatli bir şekilde tüketmeleri gerekmektedir. Bunun sebebi de, tuz’un su tutucu özelliği olmasından ileri gelmektedir. Tuz tüketen Cushing sendromlu hastalar, çok çabuk seviyede obeziteye yakalanabilmektedir.

Bunların haricinde Cushin sendromu hastalarının, hastalığı seyrinde tüketmesi gereken gıdalar ve diyet türü aşağıda yer almaktadır:

  • Bol su içmek
  • Yağsız ve protein bazlı beslenme
  • Yeşil yapraklı sebzeler tüketmek
  • Doymuş yağ asidi içeren gıdalardan uzak durmak
  • Sigara ve alkol kullanımına son vermek

Gibi temel sağlıklı beslenme ilkeleri uygulandığı takdirde, hasta Cushing sendromunun belirtilerini ve etkilerini en az derecede hasarla atlatmış olur.

Cushing Sendromu Tedavi Edilmezse Ne Olur ?
Cushing sendromu, kişide ortaya çıkar çıkmaz tedavisi yapılması gereken bir hastalıktır. Bunun sebebi ise hastalığın son derece ölümcül ve yaşam kalitesini düşürücü özelliklere sahip olmasıdır. Cushing sendromu aynı zamanda bir çok hastalığın da başlangıcı olabilmektedir. Bu nedenle tedavi altına alınmayan Cushing sendromu, bir çok hastalığa evrilebilmektedir. Bu hastalıkların başında tansiyon hastalığı, damar sertliği, ani kalp krizi, diyabet, kas ve kemik yoğunluğunda gözle görülür derecede azalma, çeşitli metabolizma hastalıkları ve metabolizma hızının kalıcı olarak düşük seyretmesi gibi çok çeşitli tıbbi sorunlar gelmektedir.

Sezen Aksu Cushing Sendromu
Türk sanat camiasının en kıymetli isimlerinden biri olan Sezen Aksu’da, tıpkı Türkan Şoray gibi Cushing sendromunu yaşayan bir sanatçıdır.
Sezen Aksu, ses tellerinde meydana gelen bir ödemin tedavisi için aşırı derecede kortizole maruz kalmıştır. Uygulanan bu yanlış ve eksik tedavi sonucunda ortaya yapay bir Cushing sendromu çıkmıştır. Daha sonra kortizol düşürücü ilaçlarla düzenli bir tedavi alan Sezen Aksu, bu hastalığı yenmeyi başarmış, güçlü bir insandır.

Cushing Sendromu Hasta Yorumları
Cushing sendromuna yakalanan yada maruz kalan hastaların, bu hastalıkla ilgili söylediği ortak şey hastalığın teşhis edilebilmesidir. Bu hastalığı geçirmiş olan herkes, en az 2-3 ay boyunca sorunun nerede olduğunu anlamaya çalıştıklarını belirtmiştir. Bu süre içerisinde hastalık belli bir yol kattetiğinden dolayı da, tedavi şartları normalden daha ağır olmuştur.

Cushing sendromunda, hastaların bahsettiği önemli bir başka olgu da, bu konunun uzmanı bir doktor ile çalışmaktır. Özellikle daha önce Cushing sendromuna yakalanan hastaları olan doktorlar, bu hastalığın tedavisinde daha tecrübeli olmaktadırlar.

Cushing Sendromu Tedavisi
Cushing sendromu tedavisi genellikle ilaçla müdahale yöntemlerini barındırmaktadır. Bir takım özel ilaçlar vasıtasıyla anormal olan kortizol düzeylerinin, normal seviyelerine düşürülmesi amaçlanır.

Aşırı olarak karşılaşılmasa da, kortizol hormonunun üretildiği bölgede meydana gelen herhangi bir ur yada tümör cerrahi yöntemlerle alınabilmektedir.

Yorum yapın