Böbrek Kisti Belirtileri

Ahmet

Böbrek kisti oluşumu diğer kist oluşumlarına benzer olarak keseler içinde sıvı birikmesi sonucu oluşan bir durum olmaktadır. Genellikle erkeklerde rastlanma olasılığı , kadınlarda rastlanma olasılığına oranla oldukça fazladır. Ayrıca böbrek kistleri iki kısımda incelenmektedir; iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere. Böbrek kistlerinin sayısı ise hastalarda farklılıklar gösterebilmektedir. Bazı hastalarda tek bir kist gözlemlenirken bazı hastalarda ise birden fazla kist oluşumu gözlemlenebilmektedir. Dolayısıyla kötü huylu olan kistler iki grupta incelenmektedir. Bunlar basit kist ve polikistik kistlerdir.

Basit böbrek kistleri incelendiğinde oluşumun üst ya da alt kısmında oluştuğu bilinmektedir. Boyutlarına bakıldığında ise genellikle birkaç milimetre ile 10 cm arasında değişebilen kistlerdir.

Böbrekte kist oluşum nedenlerine bakıldığında genellikle süzücü kanalın kapanması yada tıkanması ile idrar birikiminin olmasıyla meydana geldiği bilinmektedir.

Böbrek kistleri belirti göstermeden gelişebileceği gibi belirti olarak sırt ağrısı ve böbreklerin olduğu yerlerde ağrı izlenebilmektedir. Çoğu kistte görülen kanamalar böbrek kistlerinde de gözlemlenebilmektedir.

Basit kistlerin diğer belirtileri arasında ise bulantı, kusma , ekşime,mide yanması, karın ağrısı ve hazımsızlık bulunmaktadır.

Eğer kişinin durumu ağırlaşırsa bu durumda şikayetlerde de artma olmaya başlar. Basit kistlerin bilinen en iyi özelliği ise kansere dönüşmemesidir. Genellikle ağrının fazla olmadığı hastalarda tedavi şekli olarak ameliyat tercih edilmemektedir. Ağrının artmış olmasının nedeni ise kistin büyümeye başlamasıdır.

Diğer bir böbrek kisti çeşidi ise polikistik böbrektir. Polikistik denilmesinin nedeni ise oldukça fazla olan böbrek kistleridir. BU hastalık ailesel kaynaklı yani genetik olabilmektedir. Dolayısıyla sağlıksız genlerden oluşan kişilerde gözlemlenebilen kist çeşididir. Aynı zamanda kalıtsaldır ve kişinin anne ve babasından geçebilmektedir. Fakat nasıl geçtiği konusunda tam olarak bilgi söz konusu değildir. Böbrek kistleri , sağlıklı hücrelere de zarar verir ve bunun sonucunda sağlıklı hücreler ölmeye başlar. En son nokta ise böbrek yetmezliği olur.

Böbrek kistinin yaygın olarak görüldüğü yaş grubu ise 50 yaş ve üstü olarak bilinmektedir.

Böbrek kistlerinin ilk aşamalarında yakalanması ve tedavisine başlanması ise oldukça önemli olmaktadır. Genellikle laparoskopik ameliyatlarla tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi genellikle kistlerin  10 cm den büyük olduğu durumlarda başvurulan bir tedavidir. Kişi iki gün sonra yavaş yavaş normal hayatına dönemeye başlar. Eğer böbrek yetmezliği gerçekleşen bir hasta söz konusu ise bu durumda kişinin yakınları başta olmak üzere böbrek arayışlarına başlanılmaktadır.

Böbrek Kisti Belirtileri

Böbrek kisti belirti gösteren ya da göstermeyen bir durum olabilmektedir. Genellikle belirti göstermeden gelişen hastalık grubuna girmektedir. Genellikle 50 yaşından sonra gözlemlenen bir hastalıktır.

Böbrek kisti genellikle beraberinde böbrek iltihaplanması, mide bulantısı , kusma ve sırt ağrısı gibi şikayetleri de beraberinde getirmektedir. Eğer kişide polikistik böbrek varsa ; bu durumda bu hastalığın genetik bir hastalık olduğundan söz etmek mümkündür ve aileden çocuklarına aktarılmaktadır. Polikistik böbrek sağ ve sol böbrekte de oluşabilen böbrek kisti çeşididir. Ayrıca polikistik kisti hastalığı basit kistten farklı olarak bir süre sonra böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir.

Böbrek kanseri ise kendini kan değerlerimde ani düşme ve inmelerle kendini belli eden bir durum olmaktadır. BU durum oldukça ciddi olduğu için kişinin mutlaka doktora gitmesi önerilmektedir.

Böbrek hastalıklarının erken teşhis ve tedavisi diğer  hastalıklarda olduğu gibi oldukça önemli olmaktadır.

Böbrek Kisti Patlarsa Ne Olur?

Böbrek kistleri fark edilemezse ileri aşamalarda bazı komplikasyonlara neden olabilmektedir. Böbrek enfekte olabilir. Bu durumda kişide ateşin yükselmesi ve şiddetli ağrı oluşabilmektedir. Diğer bir durum ise kistin patlamasıdır. Bu durumda kişide diğer komplikasyonların yanı sıra sırt bölgesinde ve böbreğin olduğu yan kısımlarda oldukça fazla olan ağrı oluşmaktadır.

Böbrek kistinin yaratabileceği bir diğer problem ise idrar yollarında oluşabilecek olan tıkanıklıktır. Bu durumda kişide idrar akışı anormal olur ve böbrekler şişmeye başlayabilmektedir. Bu duruma ise hidronefroz adı verilmektedir.

Böbrek kistlerinin fark edilmesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi ve uygun tedavinin alınması gerekmektedir. Hatta böbreklerinde ağrı yaşayan kişilerin kısa süre içerisinde teşhis olması gerekmektedir.

Böbrek Kisti Nasıl Erir?

Böbrek kisti tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilmektedir. Bunlar tıbbi ve bitkisel yöntemli tedaviler olabilmektedir. Böbrekte oluşan kist basit böbrek kisti ise bu durumda genellikle küçük operasyonlarla kistin kaybolması sağlanmaktadır.

Yapılan bir yöntem ise kistin içindeki sıvıyı almaktır. Bunun için bitkisel yöntemlerden yardım alınabilir fakat doktorun uygulayacağı tedavi daha doğru bir çözüm olacaktır. Kistin delinip içindeki sıvının alınması uygulanan bir yöntemdir. Uzun ve ince bir iğne yardımıyla böbreklerin olduğu duvara ulaşır. Daha sonra ise kistin olduğu yeri delip sıvı alınır. BU aşamadan sonra ise alkolle boşalan kist doldurulur; bunun nedeni ise kist oluşumunun tekrarlanmasının önlenmesidir. Bazı kistler tekrar oluşabilmektedir. Bunun için ise başka tedavi yolları uygulanmaktadır.

Ayrıca bitkisel olarak takviye için mutlaka doktorunuza danışmanız önerilmektedir.

Böbrek Kisti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Böbrek kisti ameliyatları genel olarak 1 ila 3 saat arasında değişen ameliyatlardır. Ameliyatlarda çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Ayrıca böbrek kistinin türü ve kaç cm olduğu da ameliyatın süresini belirleyen unsurlar olmaktadır.

Böbrek kisti ameliyatları genellikle laparoskopik yöntemlerle yapılırlar ve riski azaltmak için ameliyatın uzman ve pratik bir doktor tarafından yapılması daha doğru olacaktır.

Böbrek Kisti İçin Şifalı Bitkiler

Böbrek kistinin tedavisi doktor tarafından yapılmalı ; fakat bitkisel yollarla da desteklenmelidir. Bitkisel tedavi mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır.Halk arasında yaygın olarak kullanılan tedavi ürünleri su, kahve, süt, çorba ve çay gibi sıvı gıdalar olmaktadır. Bunun nedeni ise kişinin bol su alıp, sık idrara çıkmasıdır. Kişinin idrara çıkma sıklığı böbrek kistinin miktarı ve büyüklüğüyle doğru orantılı olmalıdır. Kişi su tutan ürünlerden (tuz ve sodyum) uzak durmalıdır. BU ürünler kişinin daha az idrara çıkmasına neden olurlar. Ayrıca mısır püskülü, bayır turpu, salatalık çekirdeği , taze üzüm, ebegümeci ve burçak unu da tüketilmesi önerilen ürünler arasında gelmektedir.

Böbrek Kistine Ne İyi Gelir?

Böbrek kisti olan hastaların mutlaka bol bol su içmesi gerekir. Kişinin sık idrara çıkması gerektiği için sıvı alımı oldukça önemlidir. Ayrıca sıvı alımından sonra kişinin böbrek hareketlerini hızlandırmak için hareket etmesi de uygulanabilecek bir çözüm yöntemi olmaktadır.

Yukarıda verilen bitkisel ürünlerin kullanılması da kişinin iyileşme sürecine katkı sağlayacaktır ve kişinin böbreklerinin temizlenmesine yardımcı olacaktır.

Böbrek Kisti Tedavisi

Böbrek kistlerinin iki çeşit olduğundan bahsetmiştik. Basit böbrek kistleri basit bir yöntem olan iğne yardımıyla alınabilmektedir. BU durumda böbrek içerisindeki sıvı boşalır ve yerine alkol verilir. Böyle bir durumda olan hastada böbrek kisti oluşumu tekrarı görülmemektedir.

Yapılan diğer bir yöntem ise cerrahi operasyonla kisti almaktır. Bu tedavi genellikle çapı büyük olan ve şikayetleri fazla olan hastalarda uygulanmaktadır. Kistin alımı söz konusudur ve bu ameliyatlar monitörlerden izlemler yardımıyla yapılmaktadır.

Polikistik böbrekler için ise genellikle laparokospik yöntemlere başvurulur. Bu ameliyatlar genellikle 1 ila 3 saat arasında değişen ameliyatlardır. Kişide 3 adet kesi açılarak yapılan ameliyatlardır. Diğer bir ameliyat çeşidi ise robot yöntemiyle ameliyattır. Robot ameliyatta da laporoskopik ameliyat gibi kesit açılır ve kamera sistemiyle kanser bulgularının olup olmadığı araştırılır.

Yorum yapın