Beyin Travması Belirtileri

Ahmet

Beyin travması, baş bölgesine alınan ağır darbeler sonrasında ya da çarpmaya bağlı olarak bireyin beyin bölgesinde meydana gelen sorunlara verilen genel isimdir. Beyin travması çarpma ve darbenin şiddetinin çok büyük olması ile birlikte ciddi beyin hasarlarına yol açabilmektedir. En başta beyin işlevlerinde bozulmalar meydana gelir. Kafa travması olarak da adlandırılabilir. Kafa travmalarında kafa tasına alınan darbe ve çarpmaların genel adıdır. Beyin travması yaşayan bireylerde çeşitli belirtiler kendisini gösterecektir. Bu belirtiler; şiddetli baş ağrısı, gözlerde kanlanma ve göz seğirmeleri, mide bulantısı, bilinç kayıpları, göz bebeğinde büyüme, sürekli uyuma hissi ve sendeleme gibi şikayetleri kendisini göstermeye başlar. Bunların dışında hasta da ağız-burun ve kulak bölgelerinden kan gelme, beyin omurilik sıvısında akıntı, tansiyon sorunu, solunum düzensizlikleri ve görme problemleri kendisini göstermeye başlar.

Beyin Travması Nedir?
Beyin travması, kafatasına alınan darbelerden kaynaklı olarak kafatasının kırılması, zedelenmesi gibi faktörlere bağlı olarak beyin dokusunun zarar görmesi ile meydana gelir. Günümüzde en fazla beyin travmaları ulaşım araçları ile yapılan hızlar ve kazalardan kaynaklı olarak kafatası kırılmalarına bağlı olarak gelişme göstermektedir. Beyin hücreleri kafatası dediğimiz kemik sayesinde koruma altında tutulmaktadır. Çünkü beyin dokuları oldukça hassas ve korunaksızdır. Kafatası kemiğinin tahrip olması sonucunda bu kemiklerin beyne saplanması, beyne çarpması gibi nedenlere bağlı olarak beyin travması gelişim gösterir. Beyin travması oldukça ciddi bir sağlık sorunu olarak günümüzde yer almaktadır. Acil müdahale gerektirebilmekte ve cerrahi operasyona gerek duyulabilmektedir. Beyin travmalarında kafatası basıncı denilen olay da önem arz etmektedir. Bu basınç kontrol altında tutulması gerekir. Bu basıncın değişmesi sonucunda sinir hücreleri olumsuz etkilenerek işlev kaybı yaşayabilir. Bilinç kaybı beyin travmalarında yaşanması mümkün olan hususlardandır fakat kalıcı değil kısa süreli olur. Ağır geçirilen beyin travmalarında hastanın kişinin konuşma, görme gibi duyu yetileri kaybolabileceği gibi felç gibi problemlerin oluşmasına da neden olabilir.

Beyin Travması Belirtileri
Beyin travması çoğunlukla kazalar ile birlikte oluşum göstermektedir. Beyin travması geçiren hastanın kaza sırasında olanları hatırlamakta güçlük çekmesi beyin travmasının en belirgin özelliklerindendir. Hasta kısa süreli olan bilinç kaybı ve bilinç bulanıklıkları yaşayabilir. Hasta yaşadığı kazadan sonra uyutulma malıdır. Bunun nedeni bilinç kaybının olup olmadığını gözlemlemektir. Hasta sürekli uyuma isteği duyuyor ise ve uyandırıl makta zorlanılır ise bu durumda da beyin travması düşünülmesi gerekir. Bilindiği gibi beyin denge organlarından birisidir. Hasta kaza sonucunda denge sorunları yaşayabilir. Denge kaybı, baş dönmesi, mide bulanması, şiddetli baş ağrıları görülür ise bir başka belirtidir. Eğer ki kaza sırasında kafatası çok ciddi bir darbe almış ise beyin diski yerinden oynamış olabilir ya da kafatasının kırılması ile kemik parçaları beyne saplanmış olabilir. Bu gibi durumlarda da hastanın felç kalması, konuşma, görme ya da duyma gibi yetileri yerine getirilemeyebilir.

Beyin Travması Sonrası İyileşme Süreci
Beyin travması geçiren bir hasta travmadan sonra ki dönemde kolay bir toparlanma süreci geçirebileceği gibi zorlu bir hayati süreçte geçirebilir. Hasta da gidip gelen bilinç kayıpları, algılama problemleri gibi bir takım işlevsel sorunlar kendisini gösterebilir. Hastanın travma sonrasında uzman doktorlar tarafından kontrolleri yapılır. Eğer ki bu kontroller sırasında bir aksaklık yaşanmamış ise bu sorunların bir önemi yoktur. Bunun dışında hastanın ciddi sağlık sorunları geliş ise bu durum için de fizik tedavi uygulamaları ve egzersizler yapılarak sinirlerin uyarılmaları sağlanabilir.

Beyin Travması Sonrası Kişilik Değişikliği
Beyin travması sonrasında hastanın sağlık durumu değişkenlik gösterebilir. Bu alınan darbeye göre, kafatasının darbe sonrasında ki durumuna göre ve beyin hücrelerinin fonksiyonlarına göre farklılaşır. Bu noktada asıl unsur beyinin hangi bölgesinin zarar gördüğüdür. Kişilik değişimi her beyin travmasında yaşanmaz fakat çok ciddi bir beyin zararı görülmüşse ve birçok sinirsel fonksiyonları etkilenmiş ise bu durum nadir olsa da mümkün olabilir.

Beyin Travması Ne Kadar Sürer?
Beyin travmasının ne kadar süreceği geçirilen kazanın şiddetine ve beyinin ne denli hasar gördüğüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Eğer ki sadece kafatası ufak bir darbe almışsa ve ufak bir beyin sarsıntısı yaşanmış ise bu durum kısa sürede kendisini toparlar. Fakat kafatası kırılmış ve bu kırılan parçalar beyne saplanmış ise ki bu durum oldukça ciddidir. Bu durumda tedavi aylarca sürebilir.

Beyin Travması Sonrası Psikoloji Nasıl Olur?
Beyin travması sonrası hastanın psikolojisi yine hastanın geçirmiş olduğu kazaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Çünkü hasta aylarca koma halinde yatmış olabilir ve yeniden uyandığı zaman aylarca uyuduğunu bilmeden uyanacaktır. Ne yaşadığını bilmiyor olabilir. Bazı fonksiyonlarını yerine getiremeye de bilir. Bu gibi durumlarda hastanın psikolojisi olumsuz etkileneceği için bir psikolojik desteğe ihtiyaç duyulabilir.

Beyin Travması Sonrası Tedavi Yöntemleri
Beyin travması geçiren hastanın tedavisi hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir. Kafatasının içinde ki basınç artış gösterir ise buna göre bir müdahale yapılabileceği gibi bunun dışında kafatasının kırılmasına bağlı olarak geçirilen beyin travmaları içinde farklı operasyonlar gerekebilir. Kafatasının kırılması ve beyne saplanması sonucunda beyin kanaması yaşanacaktır. Bu durumda o kemiğin oradan alınması ve en acil şekilde kanamanın durdurularak hastanın sağlığı gözetilecektir. Bu gibi durumlarda hasta bazı fonksiyon kayıpları yaşayabilir. Bunun dışında hasta ufak bir beyin travması atlatmıştır ve küçük tedavi yöntemleri ile sağlığına kavuşturulabilir. Beyin travmasında cerrahi operasyonlar uygulanabildiği gibi hastalığın sonrasında hastaya fizik tedavi gibi bazı egzersizler de önerilmektedir.

Yorum yapın