Beyin Sarsıntısı Belirtileri

Ahmet

Beyin sarsıntısı, beyinde çatlayan bir damarda beyne kan sızması ile beynin bir kısmına kan ulaşımının kesilmesi ya da kan ulaşımının bir kan pıhtısı sebebi ile engellenmesi olarak tanımlanabilir. Genellikle yüksek tansiyon hastası olan insanlarda bu durum görülmektedir. Beyin hücreleri görevlerini yapamaz duruma gelirler bu durumda. Geçici bilinç kaybı, kafa karışıklığı, baş ağrısı, kulak çınlaması, baş bölgesinde fiziksel baskı, kusma ve bulantı, yorgunluk, konuşmada zorlanma gibi belirtiler beyin sarsıntısı ile birlikte meydana gelen sorunlardır. Beyin sarsıntı çok ciddi bir olaydır ve baş bölgesine alınacak bir darbeden sonra bu belirtilerin görülmesi halince hemen hastaneye gidilmelidir.

Beyin Sarsıntısı Nedir?
Beynin işleyişini değiştiren travmatik beyin yaralanmalarına beyin sarsıntısı adı verilir. Baş ağrısı, hafıza, denge, koordinasyon ve yoğunlaşma gibi problemler görülebilir. Baş bölgesi ve üst vücut sarsıntılarında ve özellikle başa alınan darbe sonucu beyin sarsıntısı görülür. Bazı durumlarda insanlar beyin sarsıntısı geçirdiğini farketmezler. Bazı durumlarda ise bilinç kaybına neden olabilmektedir. Beyin sarsıntısı sıklıkla görülebilmektedir. Özellikle temas gerektiren sporlarda sıklıkla karşılaşılır. Genellikle beyin sarsıntısı sonrası travmatik beyin yaralanmaları ağır geçmez ve hastalar iyileşir. İyileşme süreci için dinlenmek çok önemlidir.

Beyin Sarsıntısı Belirtileri
Bazı durumlarda beyin sarsıntısı belirtileri görülemeyebilir. Bunun nedeni sarsıntının belirtilerinin hafif olabileceğidir. En sık görülen belirtiler amnezi, baş ağrısı gibi belirtilerdir. Daha önce bilinç kaybı görülebilen ya da görülmeyen amnezide beyin sarsıntısından sonra her defa hafıza kaybı oluşur. Baş ağrısı ve baş bölgesinde baskı hissi, geçici bilinç kaybı, kafa karışıklığı, kusma ve bulantı, kulak çınlaması, konuşma bozukluğu gibi belirtileri beyin sarsıntısında meydana gelen belirtiler olarak sıralayabiliriz. Bazı belirtiler daha sonra ortaya çıkabilen belirtilerdir. Saatler, günler sonra ortaya çıkabilmektedir. Uyku problemleri, konsantrasyon ve hafıza sorunları, tat ve koku sorunları, sinirlilik ve kişilik değişimleri gibi belirtileri bu belirtiler olarak sayabiliriz.

Bunun dışında çocuklarda görülen belirtiler de bulunmaktadır. Çocuklarda beyin sarsıntısı sıklıkla görülmektedir. Uyuşukluk ve kolay yorulmak, huysuzluk ve sinirlilik, uyku düzeninde ve yemek düzeninde değişiklik, denge kaybı gibi belirtiler çocuklarda görülen beyin sarsıntısının belirtileridir.

Beyin Sarsıntısı Nasıl Anlaşılır?
Beyin sarsıntısı kişinin bilinç düzeyi ile anlaşılabilmektedir. Kişi bilinç kaybı yaşarsa, daha sonra bu bilinç kaybı daha büyük problemlere yol açabilir demektir. Bu yüzden bilinç kaybı durumunda kişi hastaneye götürülmelidir. Kişi travma sonrasında, görülen bilinç kaybı ve rüya hali gibi durumlar dışında baş dönmesi ve kusma gibi belirtiler de varsa kişi hastaneye acil olarak götürülmelidir.

Beyin Sarsıntısı Ne Kadar Sürer?
Beyin sarsıntısı geçirdikten sonra doktor kontrolünde gözlem sebebi ile geceyi hastanede geçirmek gerekebilir.  Bunun dışında eğer doktor evde gözlemlenmenize izin verir ise 24 saat boyunca gözlem altında evde dinlenilebilir. Sürekli aralıklarla kişilerin uyandırılması ve normal bilinçte olup olmadığı kontrol edilmesi gerekir.

Beyin Sarsıntısında Ne Yapmalı?
Beyin sarsıntısı durumunda hasta gözlemlenmeli ve beyin sarsıntısı olup olmadığını anlamaya çalışılmalıdır. Sarımsak koklatmak ya da hafifçe surata vurarak kendine getirmeye çalışmak fayda etmeyecektir. Hasta eğer düştüyse çarpma etkisi ile kanama meydana gelmiş olabilir. Böyle bir durumda hasta kanın akma yönüne göre döndürülür. Beyin sarsıntısında hastayı gözlemlemek önemlidir.

Beyin Sarsıntısına Ne İyi Gelir?
Beyin sarsıntısı için en iyi yöntemlerden biri dinlenmektir. Zihinsel ve aynı zamanda fiziksel dinlenme çok önemlidir. Bunun dışında beyin sarsıntısına bağlı olarak ortaya çıkabilecek baş ağrıları için asetaminofen kullanılabilir. Asprin ve ibuprofen gibi ağrı kesicilerden uzak durulmalıdır çünkü kanama bu ilaçların kullanımına bağlı olarak artabilir.

Beyin Sarsıntısı Tedavisi
Beyin sarsıntısının tedavisi çok uzun ve farklı bir süreç olabilmektedir. Hastalar fizik tedavi ile fiziki iyileşmeyi, psikologa giderek de psikolojik iyileşmeyi sağlayabilirler. Bunun yanında rehabilitasyon da önemli rol oynar. Kişinin cerrahi müdahale ihtiyacı bitene kadar tedavi sürer. Gerekirse fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci su i.inde de yapılabilir. Kişinin uygulayacağı egzersiler de çok önemlidir.

Yorum yapın