Beyin Felci Belirtileri

Ahmet

Beyin felcinin bir diğer adı da inmedir ve son yıllarda oldukça fazla rastlanılmaya başlanılan bir hastalıktır. Genellikle beyin damarlarında ya da boyun kısmında şişmelere neden olan bir hastalıktır. Yetişkinlerde görülen bir hastalık olarak düşünülse de alında küçük çocuklarda da sıklıkla rastlanılan bir hastalıktır ve sonucunda sakatlanmaların olabileceği bilinmelidir. Hastalığın erken teşhis ve tedavisi de oldukça önemlidir. Beyin felcine neden olan sebepler arasında beyne giden kan damarlarında problemler yaşanması ve yeterli oksijenin beyne iletilememesidir.

Bebeklerin de beyin felci olma olasılığı vardır. Bunun sebebi erken doğumlar olabilirken yaklaşık olarak 3 kilo altında bebeklerde görülme olasılığı diğer bebeklere  göre de yüksek olmaktadır.

Beyin felci inmenin 4 çeşidinden birisi olmaktadır. Beyin felci diğer inme çeşitlerine göre daha fazla tehlike teşkil eden bir durum olmaktadır. Beyin felçleri de kendi içinde gruplara ayrılmaktadır. En yaygın olarak gözlemlenen beyin felci ise spastik beyin felci olmaktadır. Ayrıca yeni doğan felci oldukça tehlikeli ve diğer yaşlarda etkisi oldukça fazla gözlemlenen bir durumdur.

Beyin felci karakteri de etkilemektedir. En çok gözlenen etkileri ise kişiyi daha inatçı ve sinirli yapmasıdır. Bu belirtilerin ortaya çıkmasında beyin fonksiyonların normal düzeyde çalışmamasıdır. BU durum hareket edilirken zorlanmalara da neden olmaktadır.

Beyin Felci Belirtileri
Kas ve iskelet sisteminin oldukça zarar gördüğü bir hastalık olan beyin felci kişinin anlama ve algısının değişmesinde etkili olmaktadır. Hasta olan kişide konuşma problemleri, anlama problemleri ve kişinin bilincini yitirmesine sebep olmaktadır. Kişinim mantıksız olarak hareketler yapması ve konuşması da muhtemeldir. Konuşmalar genellikle bir bütünlük taşımamaktadır. Ayrıca kişide görme problemleri ve baş ağrıları da gözlemlenmektedir.

Beyin Felci Nasıl Anlaşılır?
Tedavi ve teşhisin erken olması oldukça önemlidir. Teşhisin doğru konulması ise tedavi sürecini kısaltmaktadır. Aşağıda tedavi süreci anlatılmıştır;

Fiziksel muayene: Öncelikle kişinin fiziksel şikayetleri ve belirtileri doktor tarafından tespit edilir. Daha sonra ise bu semptomların hastalıkla olan alakası tespit edilir. Dolayısıyla beyinde hangi kısımda hasar olduğu tespit edilmeye çalışılır. Ayrıca kişinin kullandığı her türlü ilaç ve tedavilerde araştırılır. Başka hastalıkların olup olmaması da tespitte yer alan bir durumdur.

Kan Tahlilleri: Öncelikle kandaki şeker oranına ve kan akış aktivitesine bakılmaktadır. Kişinin herhangi bir enfeksiyona sahip olup olmaması da araştırılan diğer durumlar arasındadır. Ayrıca doktorun istediği doğrultusunda diğer kan tahlilleri de yapılabilmektedir.

Radyolojik Araştırmalar: Beyin felcinin araştırılmasında tomografi ve MRI testleri kullanılabilmektedir. Bu durumda beyinde hasar tespiti ve kanamanın olup olmaması da araştırılmaktadır. Ayrıca beyin anjiyosu da yapılan testler arasındadır.

Beyin Felcine Ne İyi Gelir?
Felç genellikle tıbbi tedavi gerektiren bir durum olmasına karşın, bitkisel tedavilerle de desteklenilmesi önerilen bir hastalıktır. Fakat bu takviyenin tabiki doktor takibiyle yapılması önerilir. Bitkilerin kullanım şeklinin ve öğün sayısının doktor tarafından belirlenmesi gereklidir. Aşağıda bu bitkilerden birkaçı verilmiştir;

İğde: Su ile kaynatılıp içilmesi önerilir.

Biberiye: Biberiye’nin yağının masaj şeklinde uygulanması önerilmektedir.

Sedef çiçeği: Günlük olarak yaklaşık 3 gr yutulması önerilmektedir.

Anber: Bu bitki hastanın koklaması gereken bir bitkidir.

 Beyin Felci Tedavisi
Beyin felcinde gelişen en belirgin durumlardan biri kişinin kanında pıhtılaşmadır. Dolayısıyla bu pıhtılaşmayı önlemek için ilaç kullanımı önerilmektedir. Bu ilaçlar ilk 3 saat içinde kullanılmaktadır. Kan akışı zaman içerisinde normale dönmektedir.

Pıhtılaşmaya olan tıkanıkların giderilmesi için ise ameliyat gerekebilir. BU durumda oluşan plaklar giderilmeye çalışılmaktadır. Stent yöntemiyle daralma sonucu oluşan damarlar genişletilmeye başlanılır.

Yorum yapın