Beyin Anevrizması Belirtileri

Ahmet

Beyin anevrizması, beyin içinde bulunan damarlarda yapısal bozulma oluşması ve esneklik özelliğini kaybederek damarın yüzeyinde balonlaşma oluşumuna verilen addır. Meydana gelen balonlaşma zamanla damar duvarında incelmeye ve zayıflamaya neden olur. Zaman içerisinde işlevselliğini kaybeden bu damarlar tedavi edilmedikleri taktirde yırtılarak beyin içerisinde kanamaya neden olurlar ve bu kanamalar da subaraknoid kanalamar olarak isimlendirilir. Subaraknoid kanamalar vakanın görüldüğü kişiler için çok tehlikeli olabilirler hatta zamanında müdahale edilmediği taktirde kişide inme, koma hatta ölüme varan sonuçlar görülebilir.

Beyin Anevrizması Nedir ?
Doğuştan gelen damarda görülebilecek bozukluklara bağlı olduğu gibi yüksek tansiyon, damar sertliği, enfeksiyonlar ve kafa travması sonrasında da anevrizmalara rastlanabilir. Özellikle genetik yatkınlığu bulunanlarda, düzenli sigara tükeren kişilerde, kan damarlarında daha önce deformasyon oluşmuş ve daha önce enfeksiyon riski geçirmiş kişilerde anevrizma görülme olasılığı daha yüksektir. Anevrizmaların çoğunluğu beyin tabanında meydana gelir ve buradaki beyin- omurilik sıvısında kanama oluşturur ve yıllık kanama oranları %1’ dir.

Anevrizmalarda kanama oldukça tehlikelidir fakat hatırlamak gerekir ki beyinde bulunan anevrizmaların hepsinde kanama zorunluluğu yoktur. Bazı durumlarda anevrizma, damardaki küçük bir zedelenme nedeniyle kanayabilir ve bu gibi durumlarda kanama çok büyük sonuçlar doğurmayacağından dolayı telaşlanmaya neden yokyur. Aynı zamanda damardaki yıtrık ne kadar genişse kanama da o ölçüde fazla olacaktır ve beyni baskı altına alacaktır. Bu gibi durumlarda hasta vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Görmezden gelindiği taktirde vaka ölümle bile sonuçlanabilir.

Beyin Anevrizması Belirtileri
Beyinde oluşmuş anevrizmanın kanadığı durumlara subaraknoid kanamalar denir ve bu ve benzeri durumlarda en sık karşılaşılan ve aniden ortaya çıkan belirti şiddetli baş ağrısıdır. Ağrının şiddeti nedeniyle kişi doktora genellikle bu zamana kadar bu şiddette bir baş ağrısı yaşamadığı şikayetiyle başvurur. Ağrı başlamadan önceki his beyin içinde bir şeyin patladığı hissidir ve kafanın tümünde baş gösteren bu ağrı kafanın arka tarafında daha da şiddetli olabilmektedir. Şiddetli baş ağrısına şiddetli mide bulantısı ve kusma da eşlik edebilir. Hastada kanama başladıktan sonra konsantre olmada güçlük, dikkat seviyesinde düşüş ve koma durumu gözlemlenebilir. Bu belirtiler sonrasında kişi hastaneye götürülmediği taktirde hastanın bedeni hareket edemeyecek hale kadar gelebilir. Aşırı öfke, kişilik sorunları, görmede güçlük çekmek ve boyun ağrıları da subaraknoid kanamaların birer göstergesi olabilmektedir.

Beyin Anevrizması Nasıl Anlaşılır ?

Anevrizma yırtılması ve kanaması olan kişilerde bazı uyarıcı işaretler gözlemlenebilir.

  1. Başın herhangi bir kısmında dinmeyen baş ağrısı
  2. Bulantı ve bulantının devamında kusma
  3. Ensede oluşan sertlik ( hasta başını kolaylıkla öne eğemez)
  4. Görmede bozukluk ve çift görme
  5. Işığa karşı oluşan hassasiyet
  6. Hissizleşme
  7. Eğer anevrizmada kanama olmadıysa hastaların büyük kısmında hiçbir belirti gözlemlenmeyebilir. Hastaların küçük bir kısmında sıralanacak belirtilerin bazıları veye tümü gözlemlenir.
  8. Göz sinirlerinde felç (göz kapağının istem dışı düşmesinden ve rahatça hareket ettirilememesinden anlaşılabilir. )
  9. İki gözde de gözlemlenmeyen genişlemiş göz bebeği
  10. Bir bölgede hafiflemeyen baş ağrısı
  11. Artarak devam eden halsizlik ve uyuşukluk hissi

Beyin Anevrizması Tedavisi

Tüm tedavilerde olduğu gibi bu tedavide de hasta ile uzman beraber hareket etmelidir. Durum buna elvişli değilse, hastanın şuuru kapalı olduğu durumlarda hastanın en yakın akrabası ile karar verilir. Hastanın o anki durumuna göre uzman tarafından en uygun tedavi yöntemi önerilir.

Cerrahi olmayan yöntemle, anevrizma küçük, büyüme ve kanama riski bakımından az risk taşıyorsa yalnızca seyrini takip etmek önerilebilir. Bu süreç devam ederken tanısal testlerin tekrarlanması önem taşımaktadır ve bu kişiler hala yıllık kanama riski altındadırlar.

Açık cerrahi, anevrizmalı hastalara uzun zamandan beri uygulana gelen bir tekniktir ve tedavi yelpazasi içinde önemli bir yeri vardır. Operasyonun temel amacı anevrizmatı kapatmak olup genel anesteziyle uyutulan hastanın kafatasında küçük bir açık oluşturulur. Operasyon bu açıklıktan gerçekleştirilir ve operasyon sonrasında çıkartılan kemik parçası tekrar yerine yerleştirilir.

Yorum yapın