Bağırsak Mantarı Belirtileri

Ahmet

Bağırsak mantarı bu zamanlarda görülmekte olan en yaygın durumdur. Ayrıca bağırsak mantarı ile karşılaşan oldukça fazla insan bulunmaktadır. Bunun nedeni ise genellikle kişilerin bu tür konularda oldukça bilinçsiz olması ve bilinçsiz hareket etmesinden kaynaklanmaktadır. Bağırsak mantarı oldukça önemsenmesi gereken bir durum olduğu için bu makalede de bu konuyla alakalı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Mantarın nasıl oluştuğu ve hangi durumlarda oluşabileceği; belirtileri ; bitkisel tedavi yöntemleri ve ilaçla tedavi yöntemleri makalenin ana kapsamını taşımaktadır.

Bağırsak sistemi aslında oldukça hassas bir sistemdir ve birçok hastalığın da görüldüğü yer olabilmektedir. Bağırsak sisteminin düzenli olarak çalışmaması yani dengesinin kaybetmesi sonucunda birçok hastalıkla karşılaşmak ise kaçınılmaz olmaktadır. Mantarlar bozulan dengeden dolayı bağırsağın tamamına doğru yayılmaya başlar ve bu durumda da bağırsak mantarı dediğimiz hastalık ortaya çıkmaktadır. Aslında bağırsak sistemi içinde birçok bakteri ve mantar bulunmaktadır. Bu bakteriler ve mantarlar zararlı olabileceği gibi zararlı da olabilmektedir.

Fakat şu bilinmelidir ki yararlı bakteriler dediğimiz kısım bizim bağırsaklarımızın  neredeyse yüzde yüzünü oluşturmaktadır. Eğer bu bakteriler herhangi bir yolla; gerek sağlıksız yaşam gerekse diğer sağlık problemler yok olabilmektedir. Bu durumda ise yararlı olan bakterilerin yerini zararlı olan mantarlar alabilmektedir.

Bağırsakta mantar oluşumunun birçok nedeni olabilmektedir. Bunlardan ilki yukarıda da bahsettiğimiz gibi yararlı olan bakterilerin yerini alan mantarlardır. Bunun temel nedeni ise devamlı ve gereksiz olarak kullanılan antibiyotiklerin yararlı bakterileri öldürmesi olmaktadır. Dolayısıyla mantar oluşumunun olasılığı da artmaktadır. Ayrıca mantar oluşumu başka nedenlerden dolayı da olabilmektedir.

Kortikostreoidler ,  kişinin düzensiz ve gerektiği gibi beslenmemesi, ülkemizde oldukça çok içilen çay, süt ve süt ürünlerinin oldukça fazla tüketilmesi, tahıl tüketiminin oldukça fazla olması; ekmek ve makarnanın oldukça fazla yenilmesi, tatlı tüketiminin normalden fazla olması, tavuk gibi kümeste yetişen hayvanların tüketilmesi de bağırsak mantarına neden olabilecek sebepler arasında yer almaktadır. Bu gıdaların normalden fazla kullanılması kişinin bağırsak mantarına yakalanma olasılığını da artıran sebepler arasında yer almaktadır.

Candida albicans ise bağırsakta bulunan mantarların Latince ismi olarak bilinmektedir. Genellikle bağırsaklarımızda bulunan mantarlarda bu çeşitte olan mantarlar olmaktadır. Oranları ise hiç de önemsenmeyecek ölçüdedir(%70). Bağırsaklarımızda bulunan bu mantarlar pankreatit enzimleri ile sindirimi yapılamayan yiyecekler ile beslenen mantarlar olmaktadır.

Ayrıca ülkemizde ve Amerika ‘da oldukça yaygın olarak gerçekleşen beslenme tarzı olan fast food ise bağırsak mantarının oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Normal bağırsak düzenine sahip olan kişilerde mantar bulunmakla birlikte bu mantarlar dışkıda da gözlenebilmektedir. BU durumun 100 ila 1000 arasında olması oldukça normal karşılanmaktadır. Fakat bu mantar oranı daha fazla olmaya başlarsa; 10 bin gibi bir seviyeye ulaşırsa bu durumda kişinin bağırsaklarında sorun olduğundan bahsedilmek mümkündür. Yukarıda bahsettiğimiz candida albicans ise oldukça fazla olarak gözlemlenen bağırsak mantarı çeşidi olmaktadır.

Bağırsak Mantarı Belirtileri
Bağırsak mantarının çeşitli belirtileri oluşabilmektedir. Bunların başında ise halsizlik ve sindirim problemleri gelmektedir. Ayrıca kişinin kendisini normalden bitkin hissetmesi ve hiçbir şey yapmak istememesi de psikolojik olarak gözlenebilen belirtiler arasında yer almaktadır. Ayrıca kişinin kasık bölgesinde, vajinasında, ağzında, tırnaklarında ve deride oluşan iltihaplanmalar da bağırsak mantarının diğer belirtileri olmaktadır.

Diğer belirtiler ise kişinin kendisini devamlı olarak şiş hissetmesi, sindirim sisteminde düzensizlik problemleri olmaktadır.

Kişide odaklanma problemleri, bir işe ya da olaya konsantre olurken güçlük yaşaması ve unutkanlıkların başlaması da psikolojik olarak görülen diğer belirtilerden olmaktadır.

Ayrıca fiziksel olarak da birçok belirti oluşabilmektedir. Bunların arasında kızarmaların , sedef hastalığını yaşanması, deride döküntülerin yaşanması , bağırsaklarda krampların görülmesi ve işlem görmüş şekerli yiyeceklere karşı olan ilgi gösterilebilmektedir. Bir diğer belirti de libido düşüklüğü olmaktadır.

Eğer mantar anüse bulaşmışsa bu durumda daha fazla şiddeti olan belirtilere rastlanması mümkün olmaktadır.

Kişide oldukça fazla olan kaşıntılar, kızarıklıklar ve ciltte meydana gelen renk değişimleri ise makatta rastlanılan mantarın en yaygın olan belirtileri olmaktadır. Ayrıca deride döküntüler de oldukça fazla olabilmektedir.

Bağırsak mantarı kendini ağız kokusuyla da belli eden bir hastalık olabilmektedir.

Bağırsak Mantarı Ne Kadar Sürer?
Bağırsak mantarı aslında tedavi süreci zor olmayan bir hastalık olsa da oldukça hassas olunması gereken bir durum olmaktadır. Genellikle tedavi sürecinin düzenli ve doğru olarak uygulanması ile tekrarlanmayan bir hastalıktır. Tedavi süreci parça parça yapılan bir hastalıktır. Genel olarak tedavi yaklaşık olarak iki ay sürmektedir. Fakat farklı tiplerde tedavi uygulanabilen  bir durum olduğu için tedavi 6 ay kadar da sürebilmektedir.  Fakat tedavinin yarıda bırakılması veya yanlış uygulanması durumunda bağırsak mantarı tekrarlanabilen bir hastalık olmaktadır. Tedavi edilmeyen bağırsak mantarı kendini yaklaşık olarak 1 yıl sonra tekrar göstermektedir.

Bağırsak Mantarı Tükürük Testi Nedir?
Bağırsak mantarının anlamak için uygulanabilecek basit bir test olmaktadır. Günümüzde yaygın olarak rastlanabilen bir hastalık olarak bilinen bağırsak mantarı oldukça hassas olunması gerekilen bir durum olmaktadır.

Sabah uyandıktan sonra aç karnına bir bardak suyun içine tükürülmeli ve 15 dakika boyunca izlem yapılmalıdır.  Buradaki amaç tükürüğün suyun yüzeyinde mi kalacak yoksa dibe mi çökecek olduğuna kanaat getirmektedir. Eğer tükürük suyun yüzeyinde kalıyorsa ; bu durumda kişide herhangi bir bağırsak mantarından söz edilemez. Fakat tükürüğün dibe çökmesi kişinin bağırsağında mantar olduğunun bir işareti olabilmektedir. Kişinin böyle bir durumla karşılaşması durumunda aynı testi yakınındaki insanların yada aile bireylerinin de uygulaması şarttır. Bunun nedeni ise hastalığın bulaşıcılık taşımasından kaynaklanmaktadır. Eğer aile bireylerinde de aynı durum söz konusu ise bu durumda en yakın zamanda tedavi sürecine başlanılması gerekmektedir.

Bağırsak Mantarı Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Bağırsak mantarı oldukça sık karşılaşılan bir durum olduğu için birçok tedavi yöntemi de mevcuttur. BU yöntemler bitkisel olduğu gibi ilaçla tedaviyle de olabilmektedir.

Önerilen bir bitki aynısafa bitkisidir. Bu bitki bağırsak mantarı tedavisinden kullanılan bitkisel bir yöntem olmaktadır. Portakal nergisi ise aynısafa bitkisinin bir diğer adı olmaktadır. Bu bitkiyle tedavi yaklaşık olarak bir ay olmaktadır.

Bitki aktarlardan kolaylıkla bulunabilen bir bitkidir. BU bitkiyi aldıktan sonrası ise oldukça basittir. Öncellikle suyun kaynatılması gerekir. Daha sonra ise aynı safa bitkisinden bir tutam içine konulur. BU karışım yaklaşık olarak 7 dakika kaynatılır ve ılık hale geldikten sonra içilir. Kürün uygulanma süresi ise bir ay ve günde iki defa olmalıdır.

Aynısafa bitkisi sindirim sistemi üzerinde oldukça etkili olan ve sindirim sisteminin temizlenmesine yardımcı olan bir bitki olmaktadır.

Bu yöntemin ise doktor kontrolünde uygulanması önerilmektedir.

Bağırsak Mantarı Tedavisi
Bağırsak mantarının en büyük düşmanı şeker olarak bilinmektedir. Dolayısıyla oldukça düşük miktarda karbonhidrat alınması bağırsak mantarı tedavisinde temel husus olmaktadır. Ayrıca tatlı , alkol ve hamur işlerinin tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Bunlarla birlikte rokfor peynir, küflü peynir ve süt kesiğinden uzak durulması gereklidir.

  • Sirke, maydanoz, soya sosu ve turşu da uzak durulması gerekilen besinler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda mantar, işlenmiş etler ve beyaz pirincin de tüketilmesi sakıncalı olmaktadır.
  • Fazla karbonhidratlı yiyecekler yerine fazla olmamak şartıyla üzüm, fasulye ve haşlanmış patates yenilmesi önerilen besinler arasındadır.
  • Ayrıca doktorların önerdiği ilaçların da düzenli olarak kullanılması gereklidir. Aksi takdirde hastalığın tekrarlaması muhtemeldir.

Yorum yapın